• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 24 °C

1.Genişletilmiş hekim çalıştayı sonuç bildirgesi

1.Genişletilmiş hekim çalıştayı sonuç bildirgesi
Samsun'da, 27-28 Kasım 2010 tarihinde yapılan "1. Genişletilmiş Hekim Çalıştayı"nın sonuç bildirgesini açıklandı.

Samsun'da, 27-28 Kasım 2010 tarihinde yapılan "1. Genişletilmiş Hekim Çalıştayı"nın sonuç bildirgesini açıklayan Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, hekimlik mesleğinin kamuoyunda kaybolmuş saygınlığının yeniden kazanılması ve maaşlarında düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Samsun Tabip Odası Başkanı Mithat Günaydın, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı. Sağduyulu, objektif ve ülke gerçeklerini göz ardı etmeden hekimlerin sağlıkta dönüşüm sürecinde karşı karşıya kaldığı durumun tartışılması, tespitlerin yapılması ve çözüm önerileri bulmak için çalıştayı düzenlediklerini belirten Başkan Günaydın, "1. Genişletilmiş Hekim Çalıştayı'na 19 ili temsilen 16 tabip odası katıldı. Hekimlerin tükenmişlik sendromu içinde olduğunun anlaşılmasında, önlerinde her gün değişen belirsizliğin giderilmesinde ve mesleki saygınlığın yeniden kazanılmasında, potansiyel suçlu olarak görülmemesinde, sadece hastasına şifa vermek için çalıştığının anlaşılmasında katkı sağlayacağınızı umut ediyoruz. Sultan Süleyman'ın 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi' sözünde belirtildiği gibi, sağlık hizmeti sunan hekimlerin yaptığı iş aziz devletimiz kadar muteberdir. Hekimlik mesleği diğer kamu çalışanlarından ayrı değerlendirilmelidir. Çalıştayda üniversite hastaneleri, kamu hastaneleri, aile hekimliği ve özel hastanelerde çalışan hekimler için bazı sonuçlara varılmıştır. Bu sonuç bildirgesi Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Sağlık Bakanımız, TBMM Sağlık Komisyonu, hekim milletvekilleri, Samsun milletvekilleri, YÖK ve diğer ilgili kurumlara kitapçık halinde sunulacaktır" dedi.

Öncelikle hekimlerin mesleklerini icra edebilmek için tabip odalarına zorunlu üye olması gerektiğini hatırlatan Mithat Günaydın, "Bunun için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır. Hakimlik mesleğinin kamuoyunda kaybolmuş saygınlığını yeniden kazanılmalı ve kazandırılmalıdır. Hekimlerin eşdeğer meslek guruplarına göre çok gerilerde kalmış maaşları artırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır. Üniversite hastanelerinde öğretim üyesi olmak son derece zorlu ve uzun bir süreçtir. Üniversite hastanelerinde büyük, komplike vakalara müdahale edilmektedir. Sadece performansa dayalı döner sermaye uygulaması tıp fakültesi öğretim üyeleri için kabul edilemez. Bu durum yapılan işin tabiatına aykırıdır. Tıp fakülteleri akademik kuruluşlardır. Birinci görevleri bilimsel faaliyette bulunmak, ikinci görevleri eğitim yapmaktır. Hizmet üretmek ancak bunlardan sonra üçüncü sıradaki görevidir. Öğretim üyesinin performans puanı için uğraşması öğrenci ve asistan eğitimini olumsuz yönde etkileyecektir. Mevcut performans sistemi eğer devam edecekse, öğretim üyesinin performansı verilen eğitim, ders, yapılan ameliyat ve bakılan hasta sayısı ile belirlenmelidir. Öğretim üyesinin yaptırdığı ameliyatın, asistanla beraber baktığı hastanın da bir eğitim olduğu göz ardı edilmemelidir. Üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin de tüm hekimlerle beraber öncellikle maaşları eş değer statüdeki diğer kamu görevlileri olan hakim, savcı ve subay düzeyine çıkarılmalı. Sağlık hizmetinin ertelenemez özelliğinden kaynaklı verilen hizmetin karşılığı olarak sabit bir döner sermaye verilmelidir. Bunun üzerine performans değerlendirilmesi yapılmalıdır. Ayrıca nöbet ve icapçı nöbet ücretleri gerçekçi rakamlarla ücretlendirilmelidir" diye konuştu.

"HEKİMLER TÜKENMİŞLİK SENDROMUNDA"

Üniversite hastanelerinde performansa dayalı döner sermaye ile yüksek gelirler elde edilebilse bile, hastane idarelerinin bunu ödeyebilecek mali gücü olmadığını ifade eden Günaydın, "Üniversite hastaneleri finansal çöküntü içindedir. Üniversitelerdeki asistanların da maaşları düzeltildikten sonra, çalışma saatleri uluslararası standartlara getirilmeli, nöbet izni ve akademik izin kullanmaları sağlanmalıdır. Üniversiteler çalıştıracak asistan bulamamakta ve çoğu bölüm kapanmayla yüz yüze kalmaktadır. Kamu hastaneleri, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hastanelerin fiziki kapasiteleri ve personel sayısı artırılmış, teknolojik alt yapısı geliştirilerek daha kaliteli hizmet verme adına hastaneler daha modern bir yapıya kavuşturulmuştur. Hasta haklarında yapılan düzenlemelerle hasta memnuniyeti ciddi anlamda sağlanmıştır. Ancak, bütün bu düzenlemeler yapılırken hekim hakları ve hekimlerin hizmet standartlarını arttırmasına yönelik yeterli düzenleme yapılmadığı görülmektedir. Hekimler performans sistemi ile hasta peşinde koşmak daha fazla hasta bakmak zorunda bırakılmış ve bütün bu zor şartlara rağmen yine de kamuoyuna yüksek ücret alan, karşılığında da kötü hizmet veren, iş gücü ve yorgunluğu yaşamayan, empati yapmayan, keyfi olarak hizmeti aksatan memurlar olarak yansıtılmıştır. Bu durum sistemin tıkanmasına ve hekimlerin tükenmişlik sendromuna girmesine neden olmuştur. Kısaca sağlıkta dönüşümün olmazsa olmazlarından olan hekim hakları unutulmuştur. Hasta haklarının alabildiğince sınırsız, hekim haklarının göz ardı edilmesi sonucu hekime yönelik şiddetin önü açılmıştır. Hasta haklarının sınırsızlığı neticesinde hekimler hakkında açılan dava sayısı artmıştır. Yine açılan davalar ve maaşlarının 60-100 katına varan tazminatlar yüzünden hekimlerin risk almaktan kaçınmasıyla hastalara yerinde ve sağlıklı hizmet sunma engellenmiştir" şeklinde konuştu.

Hastanelerde mutlaka hekim hakları birimleri oluşturulması gerektiğine işaret eden Günaydın, "Mevcut performans sistemi uygulaması ile çeşitli branştaki hekimler ve hastane yöneticileri cezalandırılmaktadır. Yine şu an Meclis'te görüşülen Kamu Hastaneleri Yasası ile hastanelerin yönetimi hekim olmayan kimselere teslim edilmektedir. Kamu hastaneleri birlikleri yasa tasarısı geri çekilerek, hekimi hekimin yönetmesi uygulamasının devam etmesi sağlanmalıdır. Yine hekimler performans kaygısı nedeniyle yıllık izinlerini kullanamamaktadır. Tüm bu olumsuzlukların yanında hekimlerin hak ettiği ücretler verilmemektedir. Hekim maaşları gösterge, ek gösterge ve tazminatları kapsayacak ve emekliliğe de yansıyacak şekilde ciddi miktarda artırılmalıdır. Çünkü mevcut maaşlar son derece yetersizdir. Burada ölçü hekimlerden daha az eğitim alan ve memuriyete daha erken başlayan diğer yüksek maaşlı kamu görevlilerinin altında olmayan maaş düzenlemesi olmalıdır. Hekimlerimizin şu an aldıkları gerçek maaş kamuoyuna deklare edilmeli, vatandaşın hekimlerin çok yüksek maaş aldığı yönündeki yanlış algısı ortadan kaldırılmalıdır" açıklamasında bulundu.

"AİLE HEKİMLERİ BASKI ALTINDA"

Aile hekimliği uygulamasının birinci basamakta hekim dağılımını olumlu etkilediğini vurgulayan Mithat Günaydın, şunları kaydetti: "Uygulamanın yürütüldüğü illerde vatandaşın bu modelden memnun olduğu açık ve net olarak görülebilmektedir. Ancak bakanlığın, siyasilerin, yöneticilerin, basının, halkın, aile hekimleri dışındaki hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının hepsinin farklı bakış açısı mevcuttur. Bu durum uygulamada karmaşa yaşanmasına neden olmaktadır. Yine aile hekimlerinin aldığı ücretle ilgili kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. Son yapılan düzenlemelerle aile hekiminden ultrason cihazı bulundurması gibi hukuki sonuçlara neden olabilecek uygulamalar istenmektedir. Son zamanlarda aile hekimine değişik görevler yüklenmekte, bu da aile hekiminin performansını ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Aile hekimlerinin özlük hakları ve emeklilikle ilgili problemlerine yönelik yeni düzenlemeler yapılmalı, cari giderlerle ilgili desteklere devam edilmelidir. Özel hastanelerin bazılarında çalışan hekimler sözleşmesiz çalıştırılmakta, ücretlerini alamamakta ve gündüz poliklinik, gece ameliyat yapmak zorunda kalmaktadır. Yine tam gün hekim kadrolarının sınırlandırılması ve yeni kadroların verilmemesi kamuda çalışmayan hekimlerin iş bulmasını zorlaştırmaktadır. Özlük hakları sınırlı olan bu hekimlerimizin senelik izinleri kısa ve kongre izinleri sınırlıdır. Bütün bunlardan dolayı hekimlerin çalışma saatleri ve şartları ilgili kurumlar tarafından denetlenmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından faturaların değerlendirilmesi yönteminden dolayı yapılan kesintiler, özel hastane hekimlerinin ücretlerinin ödenmesini zorlaştırmaktadır. Bu kesintilerin daha titizlikle yapılması, mağduriyeti giderecektir."

dikkathaber

Bu haber toplam 2547 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim