• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

1 milyon 250 bin kişi kayıt altına alındı!..

1 milyon 250 bin kişi kayıt altına alındı!..
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Aksaray’a geldi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kayıt dışı istihdamda yapılan çalışmalar sonrası Türkiye’de 1 milyon 250 bin kişinin kayıt altına alındığını, Alo 170 hattının da 24 saat vatandaşların hizmetinde olduğunu söyledi.

Aksaray’da SGK İl Müdürlüğü'nü ziyaret eden ve incelemelerde bulunan Başkan Acar, ziyaret sonunda basın toplantısı düzenledi. Sağlık harcamalarının 10 milyar TL’lerden 47 milyar TL’lere çıktığını işaret eden Başkan Acar, “Sağlık konusunda biliyorsunuz çok önemli açılımlar getirildi. Serbest eczanelerin tüm vatandaşlarımıza açılması, özel hastanelerden hizmet satın alınması, SSK hastanelerinin devredilmesi, bu reform yasası ile bütün vatandaşlarımızı kapsayan Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçilmesi gibi çok önemli açılımlar gerçekleşti. Bu süreçte sağlık harcamalarımız 10 milyar TL’lerden bugün geldiğimiz noktada 47 milyar TL’lere kadar çıktı. Tabii ki bu sağlık açılımı neticesi olarak değerlendirilebilir. Önceden vatandaşlarımız 2 kez hastaneye gidebiliyorken, şu anda 8 kez hastaneye gidebiliyor. Ama tabi biz kurum olarak özellikle bu işin sürdürülebilirliği konusunda gündemde tutuyoruz ve bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. 2012 ve 2013 yılında da bu anlamda önemli çalışmalarımız olacak. Özellikle sağlık alanında münferit de olsa, bir takım suistimaller olabiliyor. Zaman içerisinde bunları gördük. Bunları 2012 yılı sonuna kadar tamamen ortadan kaldıracak önemli projelerimiz var. Risk odaklı denetim modeli, avuç içi damar izi yöntemi ile kimlik doğrulama yöntemi, bir de e-reçete sistemiyle inşallah 2012 yılı sonuna kadar bunları tamamlamış olacağız. Bu alanda yaşadığımız bu sıkıntıları, suistimalleri artık tamamen ortadan kaldırmış olacağız” dedi.

"İLAÇLAR YANLIŞ KULLANILIYOR"
2013 yılında da özellikle ilaç konusunda akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde vatandaşları bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Acar, “Çünkü Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bakıldığı zaman dünyada ve Türkiye’de kullanılan ilaçların yarısına yakın kısmının doğru kullanılmadığı, yanlış kullanıldığı ifade edilmiş. Yani bu bilimsel bir rapordur. Dolayısıyla biz sadece olaya tasarruf açısından yaklaşmıyoruz. Yani insanlarımızın sağlığını da önemli buluyoruz. Bu insanlarımızı bilgilendirici, onlara yol gösterici bir kitap çalışmamız var inşallah. Bu kitabımızı bitirdik. Şu anda profesyonel anlamda bir elden geçiyor. O tamamlandığı zaman inşallah yaklaşık 2 milyon aileye kitabımızı göndermiş olacağız. Yani amacımız burada dediğim gibi sadece tasarruf edelim değil, sağlık konusunda halkımızı doğru bilgilendirelim. Hedeflerimizden bir tanesi bu” şeklinde konuştu.

"1 MİLYON 250 BİN KİŞİYİ KAYIT ALTINA ALDIK"
Kayıt dışı istihdam çalışmaları kapsamında 2008 yılından bu güne kadar çok güzel çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Başkan Fatih Acar, “2008 yılından bugüne kadar Aksaray'da 4 bin 200, Türkiye'ye bakıldığında zaman 1 milyon 250 bin kişi civarında kayıt altına aldığımız kişi sayısı bu. 80 bin iş yeri tescilsiz idi, bu çalışmalar sonucunda tescilli yapılmış oldu. Tabii kayıt dışı bizim Sosyal Güvenlik Kurumu olarak en önemli maddelerimizden bir tanesi. Çünkü bizim en önemli gelir kaynağımız prim gelirlerimiz. Prim gelirlerimize bakıldığı zaman birincisi kayıt dışı çalışanlar var, ikincisi kayıtlı çalışmasına rağmen düşük beyanda gösterilen tutarlar var. Özellikle asgari ücret üzerinden, yani daha yüksek ödemeler yapılıyor ama asgari ücretten gösteriliyor. Yine 2008 yılında bu oran yüzde 60’lardayken, bugün yüzde 41’lere kadar bunu düşürdük. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle bu meslek kodlarıyla ilgili çalışmalarımız var. TÜİK verilerinden hareketle işte elektrik, su bağlantısı yapılan iş yerleri eğer bize kayıtlı değilse bunların kayıt altına alınması süreci var" dedi.

"ALO 170 SORUNLARI ÇÖZECEK"
Kayıt dışıyla ilgili Alo 170 Kayıt Dışı İhbar Hattı'nın çok önemli olduğunu ifade eden SGK Başkanı Fatih Acar, "Bu hat ile ilgili bugüne kadar 500’e yakın televizyon kanalında kamu spotu şeklinde bir reklam filmimiz oynadı ve son derece ilgi gördü. Dolayısıyla kayıt dışı konusunda bu hattın büyük faydaları var. Alo 170 SGK danışma hattının ikincisini Şanlıurfa’da açtık. 200 kişi çalışıyor şu anda orada. Karaman'da 100 kişiydi. Bunların yarısı özürlü. Hedefimiz şu, biz 74 milyon insana hizmet veren bir kurumuz. Aracısız bütün vatandaşlarımız Alo 170’i çevirmek sureti ile sosyal güvenlikle ilgili her türlü sorununu burada çözebilsin. Çünkü bizim hakikaten fakir, fukara insanlarımız var. Yani para veremeyecek durumda insanlarımız var. Ama sosyal güvenlikle ilgili de bir sıkıntısı var. Bir şey danışması gerekiyor. İşte bir danışmana gittiği zaman para vermesi gerekiyor. Biz istiyoruz ki bütün vatandaşlarımız, aracısız bir şekilde sosyal güvenlikle ilgili tüm sorunlarını Alo 170 hattını aramak sureti ile çözebilsin” diye konuştu.

SGK birimlerini gezerken yanına gelen bir vatandaşın sıkıntısını dinleyen SGK Başkanı Acar, çalışamadığını ve rapor alamadığını söyleyen vatandaşın sorununu halledeceğini söyledi. Başkan Acar’a ‘Hırsızlık mı yapayım’ diyen vatandaşa teselli veren Acar, sorunu Ankara’dan birebir takip edeceğini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2754 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim