• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

1 Ocak 2014 itibari ile neler değişiyor?

1 Ocak 2014 itibari ile neler değişiyor?
2014 yılı pek çok yeniliğe gebe. Emeklisinden memuruna, işçisinden esnafına kadar milyonlarca vatandaş bu aya kilitlenmiş durumda. Kimisine zam, kimisine af, kimisine destek geliyor

Milyonlarca vatandaş 2014 yılı ve Ocak ayına umutlarla girdi. 10.4 milyon emekli ve 2.6 milyon memur, bu ay yapılacak maaş zammına odaklanmış durumda. Yine tüm emekliler banka promosyonu çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gündeminde ayrıca intibak zammı da var.

TORBA YASA GELİYOR

Bu ay geniş kitleleri ilgilendiren yasal düzenlemeler de gündemde. Genel Sağlık Sigortası borcu olan yaklaşık 4 milyon kişi ile Bağ-Kur borcu olan 3 milyona yakın esnafı ilgilendiren af düzenlemesinin bu ay torba yasa tasarısına konularak Meclis'e sunulması bekleniyor. Yine taşeron işçilerin haklarını iyileştirecek yasal düzenlemeye son şeklinin de bu ay verilmesi planlanıyor. Çocuk teşviği ve evleneceklere çeyiz yardımı da bu ay sonuçlanması beklenen düzenlemelerden...

İNTİBAK MASADA

Milyonlarca emekli yeni yıla intibak zammı beklentisiyle girdi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için intibak düğümü bu ay çözülecek. Yeni intibak çalışmasının bu ay torba yasa tasarısına eklenmesi bekleniyor. 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye 2013 yılının Ocak ayında verilen intibak zammı, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarda umut yarattı. Emekli dernekleri konuyla ilgili çalışmalar başlatırken, emeklilerin başvurusu üzerine Kamu Başdenetçisi (ombudsman) Nihat Ömeroğlu, yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları ve sağlanan yardımlardaki farklılıkların aynı konumdakiler arasında eşitsizliğe yol açmaması için gerekli yasal ve mevzuat çalışmalarının yapılması hususunda tavsiyede bulundu. 2000 yılından sonra emekli olanlar için intibakın akibeti bu ay belli olacak.

KİME, NE GELİYOR?

10.4 milyon emekliye zam ve enflasyon farkı 10.4 milyon emekliye promosyon 7 milyon emekliye intibak 2.6 milyon memura zam ve enflasyon farkı 4 milyon vatandaşa GSS affı ve yapılandırması 3 milyon esnafa Bağ-Kur borcu affı ve yapılandırması 1 milyon taşeronun özlük haklarında iyileştirme Çocuk teşviği Evleneceklere çeyiz desteği

MEMURA, EMEKLİYE ZAM

10.4 milyon emekli ve 2.6 milyon memur 2014 yılı zamlarına kilitlendi. Toplu sözleşmeye göre; 2014'te memurların taban aylıklarında brüt 175 lira artış olacak. Memurların ücretleri net 123 lira artacak. 1.9 milyon memur emeklisinin maaşında da net 146 lira artış gerçekleşecek. Bu ay yapılacak zamma ek olarak memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı da verilmesi gündemde. 2013'ün ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 3'ü geçerse, memur ve memur emeklileri geçen oranda artı bir zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise bu ay, 2013'ün ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyona göre zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının 6 aylık enflasyon tahminlerine göre yüzde 2.85 oranında artırılması öngörülüyor. Ancak kesin zam oranı, ayın 3'ünde belli olacak.

GÖZLER PROMOSYONDA

Emeklilerin gündeminde zam ve intibak konularının yanı sıra promosyon da var. İşçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerine banka promosyonu verilmesi konusu da önümüzdeki günlerde karara bağlanacak. Çalışma Bakanlığı, 10 milyonu aşkın emekliye promosyon verilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Kamu bankaları; memur emeklilerine promosyon vermeye sıcak bakıyor, ancak işçi ve Bağ-Kur emeklilerine promosyon ödeme konusunda isteksiz davranıyor. Çalışma Bakanlığı, son olarak özel bankalar kozunu çekti. Pazarlıkta kamu bankaları ikna edilemezse özel bankalar devreye sokulabilir.

ESNAFIN BORCU BİTİYOR

3 Milyona yakın Bağ-Kur'lu da af heyecanı yaşıyor. Prim borcu olan Bağ-Kur'lulara af çalışması da büyük heyecan yarattı. Düzenlemenin bu ay Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Milyonlarca küçük esnaf, Bağ-Kur borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Yeni düzenleme ile Bağ- Kur'a 24 aydan çok prim borcu olanlar, ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50'si silinerek 36 taksitle borcu ödeme imkanına sahip olacak.

DUL ANNELERE KREŞ YARDIMI

Eşi vefat eden, boşanan veya çeşitli nedenlerle çocuğuna tek başına bakmak zorunda olan maddi durumu yetersiz vatandaşlara, devlet tarafından ücretsiz kreş desteği verilecek. Çocuğunu tek başına büyüten ebeveyn, böylelikle "Evladımı nereye bırakacağım" sıkıntısını çekmeyecek.

GSS AFFI İÇİN 3 ALTERNATİF

Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi kapsamında primlerini ödemeyenlere müjde. 18 yaşını dolduran; çalışmayan ve öğrenci olmayanların ödemesi gereken GSS prim borçlarına af için geri sayım başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaklaşık 4 milyon kişiyi ilgilendiren GSS affı için 3 alternatif hazırladı. Kurum, "Prim borcu olanların tamamının borçlarının faizlerinin silinmesi, ana paranın 12 eşit taksitte ödenmesi", "Sağlık hizmeti alanların borçlarının faizlerinin silinerek, ana parasının taksitle ödenmesi" ve "Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana hiç sağlık hizmeti almayanların borçlarının ana para ve faiziyle birlikte tamamının silinmesi" olarak alternatifleri belirledi. Alternatiflerden birinin uygulanmasına Bakan Çelik karar verecek. Çalışma Bakanlığı'nın bu ay TBMM'ye göndermesi beklenen torba yasa tasarısının içinde yer alacak düzenlemelerden biri GSS affı olacak.

ANNEYE DESTEK

Yeni yılın düzenlemelerinden biri de çocuk teşviği olacak. Hükümet uzun süredir çocuk teşvik paketi üzerinde çalışıyor. Çalışan kadınlar için 6 yıl erken emeklilik yolu açılıyor. Buna göre, 3 çocuk yapan kadına 6 yıl borçlanma hakkı veriliyor. Gelir Vergisi Yasa Tasarısı ile 3 çocuklu asgari ücretlide gelir vergisi yükü sıfıra çekiliyor. Pakete göre; doğum izni artırılacak. Doğum yapan kadına destek doğumla sınırlı kalmayacak. Kadın, çocuğu belli yaşa gelinceye kadar yarı zamanlı, esnek çalışma modelini tercih edebilecek. Borçlanma için çocukların sigorta tescil tarihinden sonra doğmuş olması şartı kaldırılıyor. İşe başlama tarihinden önce doğmuş çocuklar için de borçlanma geliyor.

İŞ GÜVENCESİ SAĞLANDI

Doğum yapan kadına, iş güvencesi, prim desteği, esnek çalışma seçeneği ve muayene izni en önemli destekler sağlayan paketin önümüzdeki günlerde Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Pakete göre, ev kadınlarına yönelik destek modelleri devreye girerken, kreş desteğinin kapsamı genişliyor. Çocuk sayısına göre kademeli emeklilik de gündeme gelecek. Tüm esnek çalışanların hakları da genişleyecek.

TAŞERON ÇİLESİ SONUNDA BİTİYOR

Hükümet ile sendikalar arasında yapılan son Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'na taşeron işçilerin sorunları damgayı vurmuştu. Sendika yetkilileri, Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik'in tarafların alt işverenlikle ilgili görüşlerini aldığını, Bakanlığın bu konuda bir çalışma yapıp taraflara göndereceğini açıklamıştı. Taşeron işçileri için hazırlanan yeni yasa taslağının son şeklinin bu ay ortaya çıkması bekleniyor. İzinlerinden maaşlarına kadar 1 milyonun üzerindeki taşeron işçilerin haklarında bir iyileştirme yapılacak.

YENİ EVLENENE ÇEYİZ PARASI

Evlilik hazırlığı yapanlara verilecek olan, sıfır faizli 10 bin liralık kredinin çalışmalarında sona yaklaşıldı. Tasarı halindeki düzenlemenin bu ay yasalaşması bekleniyor. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çiftlerin yaşlarının 18- 24 arasında olması gerektiğini açıklamıştı. Şahin, "Kredi tutarı en fazla 10 bin lira olacak, kredi vadesi 1 yıl geri ödemesiz toplamda 4 yıl olarak uygulanacak" demişti.Öte yandan yeni evlilerin, kredinin geri ödeme süresi içinde çocuk sahibi olmaları durumunda, taksitleri 1 yıl süreyle ötelenecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4396 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim