• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

1 Temmuz İlaçta Karekod Sıkıntısı Yeniden gündemde

1 Temmuz İlaçta Karekod Sıkıntısı Yeniden gündemde
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası,1 Temmuz 2010 tarihi itibariyle eczanelerden sadece karekodlu ilaçların satışına izin verilecek olup, ilaç sektörünü oluşturan ilaç firmaları ve dağıtım kanallarının bu düzenlemeye yönelik hiçbir hazırlığının olmaması yüzün
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası,1 Temmuz 2010 tarihi itibariyle eczanelerden sadece karekodlu ilaçların satışına izin verilecek olup, ilaç sektörünü oluşturan ilaç firmaları ve dağıtım kanallarının bu düzenlemeye yönelik hiçbir hazırlığının olmaması yüzünden 1 Temmuz itibariyle hastalarımız ve meslektaşlarımız ciddi anlamda mağdur olacağını belirtti.
 Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'ndan yapılan açıklama şöyle;
"Bilindiği üzere; 1 Temmuz 2010 tarihi itibariyle eczanelerden sadece karekodlu ilaçların satışına izin verilecek olup, ilaç sektörünü oluşturan ilaç firmaları ve dağıtım kanallarının bu düzenlemeye yönelik hiçbir hazırlığının olmaması yüzünden 1 Temmuz itibariyle hastalarımız ve meslektaşlarımız ciddi anlamda mağdur olacaktır.
        Zira; 1 Temmuza saatler kala eczanelerimizde bulunan karekodsuz ürünlerin ilaç firmaları tarafından geçici karekodla çoktan etiketlenmiş olması gerekirken halen bir çok firma yasal düzenlemelere aykırı olarak bu görevi yerine getirmemiştir.
        Eczanelerimizde karekod okuyucu olup olmadığını markasına varıncaya kadar denetleyen İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü; İlaç Takip Sisteminin hayata geçirilme sürecinde ilaç firmalarını ve dağıtım kanallarını geçiş süreci ile ilgili hazırlıkları yönünden hiçbir şekilde denetlemeyerek ve yaptırım uygulamayarak,  sistemin tüm yükünü biz eczacıların üzerine yıkmıştır.
        İlaç Takip Sistemi projesinin hayata geçirilmeye çalıştığı ilk günden beri dile getirdiğimiz; ilaç firmalarıyla dağıtım kanallarının İlaç Takip Sistemi içinde yer alması ve meslektaşlarımıza stok düzeltme hakkı verilmesi yönündeki taleplerimiz konusunda henüz hiçbir düzenleme yapılmamış olup, sadece biz eczacılar ilaç alım ve stok bildirme zorunluluğu ile karşı karşıya bırakılmış durumdayız.
        2004 yılından bu yana neredeyse her hafta ardı ardına yaşanan fiyat düşüşlerinde eczacı zararları karşılanmamış olduğu için eczane stoklarında gerçeği yansıtmayan ve eczacının kontrolü dışında oluşan bir stok artışı yaşanmıştır. Eczanelerde oluşan istem dışı bu fiili durum nedeniyle stok düzeltme hakkı henüz verilmemişken, 1 Temmuz 2010 tarihi itibariyle karekod uygulamasına geçilmesi ve İlaç Takip Sistemine ilaç alım ve stok bildirimlerinin 19 Temmuz 2010 tarihine kadar yapılmasının zorunlu tutulması üyelerimizin ve meslektaşlarımızın ciddi ekonomik mağduriyetler yaşamasına neden olacaktır.
        Diğer taraftan; 31 Aralık 2010 tarihini öne çeken düzenlemenin iptaline ilişkin yargı kararı olmasına rağmen bu tarih tüm itirazlara rağmen 1 Temmuza çekilmiştir. Eczanelerde bulunan karekodsuz ilaçlar ve geçici karekodla etiketlenmiş ilaçların son kullanma tarihine kadar eczanelerden hastalara verilmesini engellemeyi meşru kılacak hiçbir hukuki ve mantıki gerekçe ileri sürülemezken, üyelerimizin ve meslektaşlarımızın tıbbi atık konumuna düşecek bu ilaçlar nedeniyle zarara uğratılması her şeyden önce Anayasal bir suçtur ve bu konuda eczacıların sessiz kalmasını hiç kimsenin beklemeye hakkı yoktur.
        1 Temmuzda başlayacak uygulamanın meşru ve hukuka uygun taleplerimiz doğrultusunda ertelenmesinin önünde hiçbir engel olmadığı gerçeğinin bir kez daha altını önemle çiziyor, halk sağlığını olumsuz etkileyecek uygulamanın sorumlusunun eczacılar olmadığını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."
Bu haber toplam 4437 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim