• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

1 trilyon dolar tedavi masrafı

1 trilyon dolar tedavi masrafı
Dünyada ve ülkemizde böbrek hastalarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Ülkemizde her altı kişiden biri böbrek rahatsızlığı yaşıyor. Tedavisi ağır olan sorunun maliyeti zorlayıcı. Uzmanlar kadavradan nakille bunun önüne geçileceğini söylüyor.

Türk Nefroloji Derneği tarafından 23 ilde 10 bin 750 erişkinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de erişkinlerin yüzde 15,7'sinde kronik böbrek hastalığı görüldüğü, her 6 kişiden birinin böbrek hastası olduğu ve bu sonucun, ülke genelinde 7,5 milyon kişinin kronik böbrek hastası olduğu anlamına geldiği ifade edildi. Rakamlar yüksek, hastalığın tedavisinde global maliyet 1 trilyon doların üzerinde.

Türk Böbrek Vakfı'nın Dünya Böbrek Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan vakıf başkanı Timur Erk, 'Organ bağışının resmi olarak vasiyete bağlı olması durumunda, beyin ölümü sonrası kadavranın ailesinden onay alınmasına gerek görülmeden, nakil söz konusu olabilecek. Bu uygulamada elektronik bir vasiyet gündemde olacak ve böylece daha fazla insan kadavradan organ nakli imkanı bulabilecek' dedi.

İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi, Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Nane 'Organ nakli son derece özenli bir süreç gerektiriyor. Böbrek nakli canlı ve kadavradan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Nakil öncesinde yapılan testler, hastanın ameliyatı, yoğun bakım ve sıkı tıbbı takibi ve organın adaptasyon süreci için eğitimler söz konusu oluyor' dedi.

İLK ÜÇ GÜN ÖNEMLİ

Hasta taburcu olunca, belirli dönemlerde nakil servisince takibinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İsmet Nane, özellikle ameliyat sonrası ilk üç günün nakillerde büyük önem taşıyor' dedi. İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Savran Oğuz, haftanın 7 günü, 24 saat görev başında olduklarını aktarırken, kadavradan donör çıktığında, süratle tetkiklerinin yapılarak, donörün sonuçlarına göre T.C. Sağlık Bakanlığı'nın ' Ulusal Bekleme Listesinde' kayıtlı en uygun hastaları davet ettiklerini, bu sayede organların takıldıkları hastaların vücutlarında red olmaları ve boşa gitmelerinin önlendiğini söyledi.

Kadavradan bağışın ilk şartı

Prof. Dr. Lütfi Telci de, kadavradan bağış olması için yoğun bakım servislerinin şart olduğunu, beyin ölümünün yoğun bakımda saptanabileceğini söyledi ve devam etti: Beyin ölümü sonrası kadavradan organ nakli için, toplum ilgililer tarafından en temel bilgiler ile aydınlatılmalıdır. Kalp durması ölümünün yanında, yoğun bakımlardaki ölümün diğer bir tanımlamasında beyin ölümü olarak bilinmesi gerek. Bunu ne kadar iyi anlatırsak kadavradan nakil daha çok artar. Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever de, 'Ülkemizde ağırlıklı olarak böbrek nakilleri canlı vericilerden gerçekleştiriliyor. Canlı vericiler önemli bir kaynak, ama sağlıklı bir insanı yaşamın geri kalan zamanını tek böbrek ile yaşama riskine mahkum ediyoruz. Bu yüzden kadavradan nakil şart' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2609 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim