• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

1. Türk Cumhuriyetleri Askeri Tıp Kongresi başladı

1. Türk Cumhuriyetleri Askeri Tıp Kongresi başladı
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Türkmenistan'dan askeri tıp heyetlerinin katılımıyla düzenlenen kongrede, askeri tıp alanında olağanüstü hallerde ve afetlerde tıp uygulamalarının ele alınacak.

1. Türk Cumhuriyetleri Askeri Tıp Kongresi, Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nda başladı.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Türkmenistan'dan askeri tıp heyetlerinin katılımıyla düzenlenen kongrede, askeri tıp alanında olağanüstü hallerde ve afetlerde tıp uygulamaları ele alınacak.

Kongrenin açılışında konuşan Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) Dekanı Prof. Tabip Tuğgeneral Mustafa Başbozkurt, sağlık alanında Türk ordusunun her zaman öncü olduğunu söyledi.

Ordunun bilimsel gelişmeleri takip ettiğini ve bu gelişmeleri uyguladığını dile getiren Başbozkurt, şöyle konuştu:

"Bu, tüm kardeş Türk Cumhuriyetleri'nde de böyledir. Ne yazık ki bulunduğumuz coğrafya, sıkıntılı bir coğrafya ve bu coğrafyada sadece silahlı kuvvetleri değil, sivil toplumu da ilgilendiren kitlesel yaralanmalara maruz kalınmaktadır. İnsanoğlunun belki de en ciddi zaafı, kendisini yok eden silahları geliştirmesidir. Gönül arzu eder ki bu teknoloji, bu yönde gelişmesin ama maalesef son yıllarda özellikle kontrol edilemeyen terörist girişimleriyle kitlesel yaralanmalar, sadece askerleri değil, sivil toplumu da ilgilendirmektedir. Bu nedenle bu bilimsel toplantılarda sağlıkla ilgili meseleleri tartışmamız, tecrübelerimizi ortaya koymamız gerekmektedir."

"Silahlı çatışmalar konusunda askeri hekimlere çok ihtiyaç duyulmaktadır"

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanı Tümgeneral Tarık Özkut da kongrede, adli tıp konusunda olağan değil, olağanüstü olaylardan başlayarak değerlendirmeler yapılacağını anlattı.

Özkut, kongre boyunca olağanüstü durumların sorunlarına çözümler bulunacağını belirterek, "Şu anda sadece Irak'ta onlarca kişi ölmüştür. Dünyanın her yerinde birçok sorun yaşanmakta ve bu sırada birçok insan hayatını kaybetmektedir. Silahlı çatışmalar konusunda askeri hekimlere çok ihtiyaç duyulmaktadır. Eminim kongre boyunca Türk Cumhuriyetleri hekimleri bu tür askeri sağlık problemlerine ileriye dönük çözümler bulacaklardır" ifadelerini kullandı.

Kongre Ulusal Başkanı Prof. Tabip Albay Mustafa Özer ise Genelkurmay Başkanlığı'nın 17 Ağustos depreminden sonra olağanüstü hal ve afetlerle ilgili çok önemli çalışmalara imza attığını bildirdi.

Özer, "Irak, Suriye ve Orta Doğu'daki gelişmeler, dünyada farklı bir atmosferin bizi beklediğini, daha çok asimetrik tehditler üzerinden sıkıntı yaşayacağımızı, sivil tababetten farklı, askeri tababet uygulamalarının ön plana çıkacağını gösteriyor" dedi.

Mustafa Özer, batı dünyasının tanı ve tedavi hizmetlerinde yoğunlaştığını, Asya ülkelerinin ise acil durumlara hazırlıklı olma anlamında kendini geliştirdiğini sözlerine ekledi.

Genelkurmay Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen kongrede, tıbbi bilgi ve deneyimler paylaşılacak, dostluk, barış ve işbirliğini geliştirici faaliyetler icra edilecek.

"Olağanüstü Durumlarda Askeri Sağlık Hizmetleri" konusunda bildirilerin sunulacağı kongre, 25 Haziran'da sona erecek. 

Bu haber toplam 3457 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim