• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

10 milyondan fazla kayıtdışı çalışan var

10 milyondan fazla kayıtdışı çalışan var
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, Türkiye'de toplam çalışan kişi sayısının 22 milyon civarında olduğunu belirterek, 10 milyon 400 bin civarında da kayıtdışı çalışandan söz edildiğini bildirdi.

Acar, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de belli sektörlerde kayıtdışılığın fazla olduğunu söyledi.

Bir dönem tekstil ve konfeksiyon sektöründe oldukça fazla kayıtdışı işçi çalıştırıldığını belirten Acar, "Tekstilde, KDV'de yüzde 8'lik indirimden sonra kayıtdışılık azaldı. Onun dışında inşaat, hizmet ve tarım sektöründe kayıtdışılığın fazla olduğunu görüyoruz. İnşaatta çok ciddi kayıtdışılık var" dedi.

Kayıtdışılığın çözümü noktasında çok önemli adımlar atıldığını vurgulayan Acar, özellikle vergi oranlarında önemli indirimler yapıldığını, kurumlar vergisi oranları, gelirler vergisi oranlarının indirildiğini söyledi.

"Teknolojik altyapıyı kurmalıyız"

Vergi ve prim yükü bakımından OECD ülkelerinin ortalamalarına yaklaşıldığını anlatan Acar, şöyle konuştu:

"Yani bunlar, insanların artık, vergiden kaçınmalarını gerektiren sorun olmaktan çıktı. Haksız rekabeti ortadan kaldırmak için kayıtdışılıkla mücadele etmeliyiz. Teknolojik altyapıyı güçlendirmeliyiz, bilgiye çabuk ulaşacak teknolojik altyapıyı kurmalıyız.

Türkiye'de gerçek ve tüzel kişilerin, banka bilgileri, gayri menkul bilgileri ve taşıt bilgileri, gerçek ve tüzel kişilerin mal varlığını ifade ederler. Eğer SGK, gelir idaresi başkanlığı, kişilerin bu mal varlıklarını ifade eden bilgilere ulaşabilecek bir teknik altyapıya sahip olduğu zaman ülkede kayıtdışılık sorunu büyük ölçüde çözülmüş demektir."

Şu anda uygulanan bir eylem planı olduğunu dile getiren Acar, "Kayıtdışıyla Mücadele Stratejisi Eylem Planı"nın Gelirler İdaresi Başkanlığı'nda 8 kurum ve kuruluş tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

10 milyon 400 bin kayıt dışı çalışan

Bu plan kapsamında, belirli sektörlerde önemli mesafeler alındığını ifade eden Acar, şöyle devam etti:

"SGK olarak bizim de yürüttüğümüz çalışmalar var. 15 kurum ve kuruluşla protokol yaptık. Bu kurum ve kuruluşlardan bize bilgiler geliyor. Tapu İdaresi, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi birçok kurum ve kuruluştan kayıtdışılıkla ilgili bilgiler geliyor.

81 il merkezinde kayıtdışılıkla mücadele servisleri kuruldu. Bu servisler, gelen bilgileri değerlendiriyor. Son 2 yıl içinde 859 bin kişi kayıt altına alındı."

Acar, Türkiye'de gerçekten önemli işler yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Daha yapılması gereken çok iş var. Toplam çalışan kişi sayısı 22 milyon civarında. 10 milyon 400 bin civarında kayıtdışı çalışandan söz ediliyor. Bu kayıtdışı çalışanı, kayıt altına alırsak, 24 milyar lira ilave kaynak oluşur.

24 milyar liralık kaynak, SGK açıklarının ortadan kalkması demektir. Bu çalışmaları yapıyoruz. Gerçekten önemli noktalara geldik. Sanayici ve iş adamlarımız da bize destek oluyor. Kayıtdışının önemli sorun olduğunu onlar da belirtiyor ve çözülmesini istiyorlar."

Kayıtdışılıkla ilgili denetimlerin planlı ve programlı şekilde yapıldığını belirten Acar, il müdürlüklerinin bu konuda titiz çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1984 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim