• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

11'inci Türk Eczacılık Tarihi Toplantısı

11'inci Türk Eczacılık Tarihi Toplantısı
Kayseri'de düzenlenen toplantının açılış töreni yapıldı ERÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koşar: '11'inci Türk Eczacılık Tarihi Toplantısında da 19 sözlü bildiri olmak üzere toplam 58 bildiri sunulacak.

Eczacılık tarihi bakımından büyük öneme sahip olan ve 1990 yılında Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından başlatılan Türk Eczacılık Tarihi Toplantılarının 11'incisi, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Eczacılık Fakültesinin ev sahipliğinde başladı.

ERÜ Turizm Fakültesi Konferans Salonu'ndaki açılış töreni öncesi İstanbul'da Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı müzesi bulunan Haluk Perk'in koleksiyonundaki Osmanlı dönemine ait yaklaşık 150 parça ürünün yer aldığı "Şifa Tasları ve Tılsım Mühürler Sergisi" izlenime sunuldu.

Perk, gazetecilere yaptığı açıklamada, şifa ve nazar ayetlerinin bulunduğu, tas ve mühürlerden oluşan serginin, katılımcıların ilgisini çektiğini bildirdi.

Özellikle 19'uncu yüzyıldan sonra bu ürünlerin yapılmaya başlandığına dikkati çeken Perk, "Şifa ve nazar ayetlerinin yazılı olduğu tas ve mühürler, mini bir matbaa şeklinde kullanılmış. Bu ayetlerin daha hızlı ve daha fazla kişiye ulaştırılabilmesi için metal veya bakırdan yapılmış mühürler, taslar kullanılmış. Bunların tamamı, orijinal döneminin ürünleridir" dedi.

Toplantıda konuşan ERÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar ise bu organizasyonun iki yılda bir yapıldığı bilgisini verdi.

Kayseri'nin, Türk eczacılık tarihi bakımından büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Koşar, şöyle konuştu:

"Toplantının ana konusu; günümüzde önem kazanmaya başlayan ve modern tıbba destek amaçlı kullanılan tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerini daha iyi tanıyabilmek amacıyla 'eczacılık tarihinde tamamlayıcı tedaviler' seçildi. Bugüne kadar eczacılık tarihi toplantılarında 289 bildiri sunulmuş. 11'inci Türk Eczacılık Tarihi Toplantısında da 19 sözlü bildiri olmak üzere toplam 58 bildiri sunulacak. Katılımcı sayımız, farklı üniversitelerden 100'ü geçti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen katılımcılarımız da var."

Tören, Prof. Dr. Afife Mat'ın, "Azteklerden Günümüze Çikolatanın Sağlıktaki Önemi" konulu sunumuyla sona erdi.

Birçok üniversiteden 100'den fazla akademisyenin katıldığı ve 19'u sözlü 58 bildirinin sunulacağı toplantı, 27 Mayıs'ta sona erecek. - Kayseri

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2064 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim