• BIST 9524.59
  • Altın 2488.033
  • Dolar 32.5091
  • Euro 34.7134
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

12 Saatte 2 Kalp Nakli

12 Saatte 2 Kalp Nakli
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 12 saatte gerçekleştirilen iki ameliyatla, organları bağışlanan iki kişinin kalbi 2 hastaya nakledildi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 12 saatte gerçekleştirilen iki ameliyatla, organları bağışlanan iki kişinin kalbi 2 hastaya nakledildi. Nakil yapılan hastaların sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezit ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Cengiz Türkay, Prof. Dr. İlhan Gölbaşı'nın da yer aldığı 13 kişilik ekip, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 12 saatte iki başarılı kalp nakli ameliyatına imza attı. Dün Burdur'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen Recep Erdoğan'ın kalbi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Kalp nakli için Ulusal Bekleme Sırası'nda bulunan inşaat işçisi 51 yaşındaki Benzat Özünlü çağırılarak, ameliyata hazırlandı. Özünlü, dün saat 10. 00 sıralarında ameliyata alındı. 13 kişilik ekibin katıldığı 4 saat süren ameliyatta, kalp nakli başarıyla gerçekleştirildi.

4 SAAT ARA VERİLDİ

Bu ameliyat sürerken, MedicalPark Hastanesi'nde beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından yakınları tarafından organları bağışlanan 18 yaşındaki Cihan Bektaş'ın kalbi de nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Benzat Özünlü'nün ameliyatını gerçekleştiren 13 kişilik ekip, 4 saatlik aranın ardından ikinci kalp nakli ameliyatı için hazırlıklarını tamamladı. Saat 18. 00'de ikinci kez ameliyathaneye giren ekip, Cihan Bektaş'ın bağışlanan kalbini, 52 yaşındaki Muharrem Arıkel'e başarıyla nakletti. 4 saat süren ameliyatın ardından yoğun bakım servisine alınan Arıkel'in sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.

ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ

Prof. Dr. Ömer Bayezit, geçen yıl Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 12 kalp nakli gerçekleştirdiklerini, 2011'in ilk 4 ayında henüz 2 kalp nakli gerçekleştirebildiklerini belirterek şöyle dedi:

"Şu an hastanemizde cihaza bağımlı yaşamını sürdüren 3 hastamız var. 3 hastayı da her an takip ediyoruz. Bu şu demektir. Ülkemizde organ bağışı istenen seviyelere ulaşırsa, cihaza bağlı yaşamını sürdüren hastamız kalmayacak. Her an ölümle burun buruna kalmayacaklar. İnsanlarımızın organ bağışına daha duyarlı olmalarını istiyoruz."

DİĞER NAKİLLER

Burdur'da yaşamını yitiren Recep Erdoğan'ın bir böbreği, tansiyona bağlı böbrek hastalığı çeken öğretmen 47 yaşındaki Musa Gündüz'e, karaciğeri ise siroz hastalığı nedeniyle karaciğeri iflas eden oto yıkamacı 46 yaşındaki Ali Aydıncan'a nakledildi. Cihan Bektaş'ın pankreas ve diğer böbreği ise Medical Park Hastanesi'nde yatan hastalara naklediliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1812 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim