• BIST 9524.59
  • Altın 2489.437
  • Dolar 32.5108
  • Euro 34.7039
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

16 Mayıs'ta yine ilaç sıkıntısı mı var?

16 Mayıs'ta yine ilaç sıkıntısı mı var?
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyetinden yapılan açıklamada, 16 Mayıs sabahı hastaların mağdur olmaması...

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyetinden yapılan açıklamada, 16 Mayıs sabahı hastaların mağdur olmaması ve meslektaşlarının zor durumda kalmaması için karekodu olmayan ilaçların, 31 Aralık 2010 tarihine kadar mevcut uygulamada olduğu gibi, ilaç takip sistemine bildirim yapılmadan verilebilmesinin talep edildiği bildirildi.


Açıklamada, Türkiye'de ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından "ilaç takip sistemi" adlı bir sistemin kurulduğu, sistemin bir ilacı tanıyabilmesi için bu ilacın ambalajının üzerinde "karekod" tanımlayıcı bulunması ve ilacın eczane tarafından karekod okuyucu ile okutularak ilaç bilgisinin sisteme gönderilmesinin gerektiği anımsatıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından, ilaç takip sistemi uygulamalarının eczaneler açısından başlangıç tarihinin 16 Mayıs 2010 olduğuna değinilen açıklamada, buna göre, Pazar gününden itibaren, eczaneler ilaç temini sırasında ilaç takip sistemine bildirimde bulunulacağı hatırlatıldı.

Birliğin, temel olarak sistemi desteklemekle birlikte, hala bazı sorun ve sıkıntılar bulunduğunu da gördüğünü ve dile getirdiğinin aktarıldığı açıklamada şöyle denildi: "İlacın, ilaç takip sistemi üzerinden satış bildiriminin gerçekleştirilebilmesi için, ambalajının üzerinde karekod bulunması zorunludur. Sağlık Bakanlığı, 30 Eylül 2009 tarihinde yayımladığı yönetmelik ile, karekodsuz ilaçların 1 Ocak 2011 tarihine kadar satılabileceğini belirlemiş, ancak 2010 Yılı Mart ayında başka bir genelge yayımlayarak, karekodsuz ilaçların satışının 1 Haziran 2010 tarihine kadar yapılabileceğini belirlemiştir. Sürecin bu şekilde öne çekilmiş olması, eczanelerde ve ecza depolarında yüksek oranda bulunan karekodsuz ilaçların eritilmesini zorlaştıracağı gibi, ilaç takip sisteminin çalışmasını engelleyerek hastalarımızın ilaca kolayca ulaşmasını aksatacaktır."

İlaçların yüzde 24'ü karekodsuz

Eczane stoklarındaki ilaçların yüzde 70'inin, ecza depolarında bulunan stokların ise yüzde 24'ünün karekodsuz olduğunun belirtildiği açıklamada, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün uygulamanın 16 Mayısta başlayacak olması sebebiyle ilaç firmalarına, ecza depoları ve eczane stoklarında bulunan karekodsuz ilaçlarını "geçici 2D" adı verilen bir geçici karekodla etiketlenmesi sorumluluğunu verdiği ifade edildi.

Açıklamada, "Ancak şu tarihe kadar, firmaların ülke genelinde bu işlemleri tamamlaması mümkün olmamıştır. Yine Bakanlık tarafından verilen talimat, geçici karekodlanacak ilaçların son kullanım tarihinin en fazla 30 Aralık 2010 olabileceği şeklindedir. Bu durumda, stoklarımızda bulunan ve geçici olarak karekodlanmış ilaçlar, miadı dolmuş muamelesi görecek ve çöpe atılacaktır" denildi.

Sağlık alanında tasarruf yapılması planlanan bir dönemde bu durumun önce vicdanen, sonra meslekleri adına kabul etmenin mümkün olmadığının belirtildiği açıklamada, ayrıca ilaç takip sistemine satış bildiriminde bulunulması işleminin eczanelerin teknik donanıma sahip olmasını gerektirdiği kaydedildi.

Karekod okuyucu temininde ülke genelinde sıkıntı yaşandığının belirtildiği açıklamada, donanıma erişebilen eczacıların bu okuyucuları aldığı aktarıldı. Bölge Eczacı Odaları tarafından düzenlenen eğitimlerle de eczacıların İTS uygulamalarının ne şekilde yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmaları konusunda tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.

Aylardır sistemin deneme uygulamalarının pilot olarak yapıldığı ve tespit edilen sorunların İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine de defalarca aktarıldığına işaret edilen açıklamada, "Her iki Bakanlık yetkilileriyle de yaptığımız toplantılarda, bu sorunların giderilmeden uygulamanın başlatılmasının, ülkemizdeki ilaç temin hizmetini kaosa sürükleyeceği ve 16 Mayıs Pazar gününden itibaren, halkımızın ilaçlarını almada büyük sıkıntılar yaşanabileceği konusunda yetkilileri uyardık" denildi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2342 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim