• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

17 Nisan'da grev kararı alan sağlık çalışanları, "Şiddet sona ERSİN" diyecek

17 Nisan'da grev kararı alan sağlık çalışanları, "Şiddet sona ERSİN" diyecek
Geçtiğimiz yıl bir hasta yakını tarafından öldürülen doktor Ersin Arslan'ın yaşamını yitirdiği gün 17 Nisan'da grev kararı alan sağlık çalışanları, "Şiddet sona ERSİN" diyecek

Sağlık çalışanları hastanelerdeki şiddet olaylarını protesto için, geçen yıl öldürülen Doktor Ersin Arslan'ın hayatını kaybettiği gün olan 17 Nisan'da (yarın) grev kararı aldı. Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından öldürülen Arslan'ın ölüm yıldönümünde düzenlenecek grevde sağlık çalışanları, "Şiddet sona ERSİN" diyecek. Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamada, "Doktor Ersin Arslan, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında dayak yemeye devam ediyorlar" denildi. İyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapamadıklarını açıklayan TTB açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "17 Nisan 2013 günü acil hastalar, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunamayacağız."

'DORUK NOKTA OLDU'
Açıklamada, merkezi hastane randevu sisteminden randevu vermeme ve verilmiş randevuları erteleme çağrısı da yapıldı. Türk Sağlık-Sen de 17 Nisan'ı 'sağlıkta yas günü' ilan etti. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Bu cinayet, sağlıkta şiddetin Türkiye'de ulaştığı doruk nokta oldu. Sağlık şehidimiz Dr. Arslan'ı anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için bugünü yas günü ilan ettik" dedi. Sağlık çalışanlarının yüzde 62'sinin şiddete maruz kaldığını belirten Kahveci, "6 ayda rapor edilen şiddet vakası sayısı 3 bin 84. Hamile doktorun karnı tekmeleniyor. Hemşireler yerde sürükleniyor" dedi.

EVRENSEL SORUN
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın araştırmasına göre, sağlıkta şiddet evrensel bir sorun. İngiltere'de 2008'de yapılan bir araştırmaya göre, son bir yıl içinde hekimlerin üçte birinin saldırıya uğradığı, ancak bunu rapor etmediği belirtildi. Belçika, Almanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Polonya, Slovakya ve Hollanda'da yapılan araştırmada ise sağlık çalışanlarının ortalama yüzde 22.7'sinin hasta-hasta yakınlarından şiddet gördüğü belirlendi. Birçok ülkede sağlık çalışanları, şiddet tehdidi altında olduklarında hizmetten çekilme hakkına sahip. Türkiye'de de 2012'de sağlık çalışanlarına hizmetten çekilme hakkı tanınmıştı. 

MÜJGAN HALİS / Sabah

Bu haber toplam 4635 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim