• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

17 yıl sonra şifa dağıtacak

17 yıl sonra şifa dağıtacak
D.Ü'nce ilk kez 1994 yılında yatırım programına alınan ve 17 yıldır tamamlanamayan kardiyoloji hastanesinin Ağustos ayında hizmete açılması planlanıyor.

DİYARBAKIR (A.A) - Sema Kaplan - Dicle Üniversitesi'nce (D.Ü) ilk kez 1994 yılında yatırım programına alınan ancak aradan geçen 17 yıla rağmen tamamlanamayan kardiyoloji hastanesinin bu yıl hizmete girmesi planlanıyor.

Bugüne kadar maliyeti 57 trilyonu bulan hastanenin yapımı için para temin edilmesiyle çalışmalara hız verildi. Toplam 27 bin metrekare büyüklüğündeki hastane projesinde yatak kapasitesi artırıldı, daha önce yer almayan anjiyo birimi, ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri de eklenerek proje ihtiyaca cevap verecek şekilde revize edildi.

Kardiyoloji hastanesinin tıbbi donanımları, altyapısı, çevre düzenlemesi ve tıbbi cihazları ile tamamlanarak bu yılın ağustos ayında hizmete girmesi hedefleniyor.

D.Ü Yatırımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve öğretim görevlisi Mustafa Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kardiyoloji Hastanesi'nin ilk kez 1994 yılında yatırım programına alındığını, ancak bir türlü bitirilemediğini belirterek, 2 yıl içerisinde yaklaşık 14 yılda temin edilen bütçeye yakın bir bütçe temin ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda öncelikle 17 yıldır tamamlanamayan kardiyoloji hastanesinin yapımına hız verdiklerine dikkati çeken Tuna, şöyle dedi:

''Geçmişte ne oldu bilmiyoruz. Sadece herkesin bildiği 17 yıldır bir hastane inşaatının bitirilememiş olması. 1994 yılında başlayan bir projenin bugüne kadar bitmemiş olmasının savunulacak hiç bir gerekçesi olamaz. Şu anda ihalesi devam eden iş bitirilmekle beraber eski ihale kapsamında bulunmayan anjiyo birimi, ameliyathane, yoğun bakım üniteleri içeren bir ikmal ihalesi de yapıldı. Eski projede 120 olan yatak kapasitesini idari büroların sayısını azaltarak 180 yatak kapasitesine ulaştırdık. Kardiyoloji hastanesinin toplam bütçesi 57 trilyon lira. 1994 yılının teknolojisi ile günümüzün teknolojisi çok farklı. Bu nedenle 27 bin metrakare büyüklüğündeki hastaneyi bir anlamda revize ederek günümüze göre güncelleştirdik. Hastane içerisinde ayrıca yaklaşık 500 kişilik bir konferans salonu da yer alacak. Hastaneyi bu yılın ağustos ayında her türlü donanımı, altyapısı, çevre düzenlemesi ve tıbbi cihazları ile tamamlayarak hizmete açmak için ekip olarak gece gündüz çalışıyoruz. En büyük hedefimiz 17 yıldır tamamlanamayan kardiyoloji hastanesini bir an önce bitirmek ve bölgenin hizmetine sunmaktır.''

-ULUSLARARASI HİZMET-

D.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, kardiyoloji hastanesinin hizmete açılması için 2 yıldan bu yana yoğun bir şekilde çaba harcandığını belirterek, Diyarbakır'ın çok kısa bir süre içerisinde hem bölgede hem de uluslararası düzeyde hizmet verecek kardiyoloji hastanesine kavuşacağını söyledi.

''Bölgede yoğun ihtiyaç duyulan böyle bir hastane kaynakların etkin kullanılamaması sonucu maalesef 17 yıldır bitirilememiş'' diyen Alan, bu büyüklükteki bir kamu hastanesinin bölgede bulunmadığını, Türkiye'de de sayılı olduğunu belirtti.

Alan, günümüzde bu tür merkezlerin öneminin arttığına dikkati çekerek, ''Kardiyoloji hastanemiz hem bölgeye hem de komşu ülkeler Suriye ve Irak'a da hizmet verecek. Çok yakın bir zamanda bu ülkelerden de hasta almaya başlayacağız. Üniversite olarak kardiyoloji ve kalp cerrahisini güçlendiriyoruz. Kısa bir süre önce açık kalp ameliyatlarına başladık. Artık en zor açık kalp ameliyatları bile hastanemizde yapılıyor. Anjiyo ile kalp deliklerini ameliyatsız kapatabiliyoruz. Romatizmal kalp rahatsızlıklarında ameliyatsız anjiyo ile genişletme yapıyoruz. Bunlar çok nadir merkezlerde yapılan işlemler olmasına rağmen sıradan kardiyoloji işlemlerinin yanı sıra üniversite hastanemizde yapılıyor'' dedi.

-''KALP DOSTU ÜNİVERSİTE''-

Prof. Dr. Alan, günümüzde ölümlerin yüzde 60'ının kalp rahatsızlıklarından kaynaklandığını, bu nedenle bu tür merkezlerin öneminin arttığını söyledi.

Kalp rahatsızlıklarında erken tanı ve tedavinin son derece önemli olduğunu da vurgulayan Alan, bu konuda etkin çalışacak birimler kuracaklarını, hazırladıkları proje kapsamında Diyarbakır'ın tüm ilçelerinde kalp sağlığı taramasına başlayacaklarını ifade etti.

Alan, kalp krizi geçiren bir kişinin tedavisinin devlete maliyeti 100 milyar lira ise kalp krizi geçirmeden müdahalede bulunulmasıyla bunun 5-10 bin liralık masrafla kurtarıldığını, bunun da hem hastanın hayatı ve hem de hastalığın maliyeti açısından erken tespitin önemli olduğunu ifade ederek, ''Önemli olan kalp krizi geçirmeden önce hastayı yakalamak ve tedavi ile kalp krizi geçirmesini önlemektir. Hastaları önceden tanımak için ilçe ilçe dolaşacağız. 'Kalp Dostu' bir üniversite olarak bunu misyon edindik'' dedi.

Bu haber toplam 1697 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim