• BIST 9782.46
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

2 milimetre civalık düşüş hayati önem taşıyor

2 milimetre civalık düşüş hayati önem taşıyor
Hipertansiyon, önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Tansiyon hastalarında kan basıncını 1-2 milimetre civa düşürmek, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümleri azaltıyor.

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, hipertansiyon hastalarında kan basıncını 1-2 milimetre cıva düşürmenin, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde düşüşe neden olduğuna dikkati çekerek, ''5 yıllık tedaviyle küçük tansiyonun 5-6 milimetre civa düşürülmesi felci yüzde 42, kalp damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı olay gelişme olasılığını da yüzde 16 oranında azaltıyor'' ifadelerini kullandı.

Ergene, hipertansiyonun tüm dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içinde ilk sırada geldiğini belirterek, bu hastalığın, felç, görme kaybı, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ve damar sertliğine yol açabildiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığınca yürütülen patent çalışmasında, Türkiye'de her 4 ölümden 1'inin hipertansiyondan olduğunun belirlendiğini ifade eden Ergene, yapılan büyük çaplı çalışmalarda yüksek tansiyonun, felç gelişme olasılığını 7 kat, kalp yetersizliğini 6 kat, kalp damarlarında damar sertliğini 4 kat artırdığını anlattı.

Ergene, yüksek tansiyonun, tüm bu hastalıklar için değiştirilebilir risk faktörlerinin başında geldiğini ifade ederek, ''Bu hastalarda kan basıncını 1-2 milimetre civa düşürmek bile kalp damar hastalıklarından ölümlerde önemli düşüş sağlıyor. 5 yıllık tedaviyle küçük tansiyonun 5-6 milimetre civa düşürülmesi felçte yüzde 42, kalp damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı olay gelişme olasılığını da yüzde 16 oranında azaltmıştır'' ifadelerini kullandı.

KADINLARIN TANSİYONU DAHA YÜKSEK
Dünyadaki erişkin nüfusun yüzde 26'sının hipertansiyonu olduğunu ifade eden Ergene, Türkiye'de hipertansiyon sıklığının tüm toplumda yüzde 32 civarında olduğunu ve kadınlarda daha fazla görüldüğünü kaydetti.

Türkiye'de dirençli hipertansiyon sıklığına dair net bir veri bulunmadığını ifade eden Ergene, ''Türkiye'de hipertansiyon görülme sıklığının yüzde 5 ile 15 civarında olduğu tahmin ediliyor. İlaç uyumsuzluğu veya hastaların önerilen diyetlere uymaması bu hastalığın görülme sıklığını arttırıyor'' dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2413 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim