• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

20 kişiden biri virüslü!

20 kişiden biri virüslü!
Temizliğe önem vermekle önlem alabilirsiniz...

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen hepatit konulu konferansa katılan Doç. Dr. Oğuz Karabay, “Ülkemizde 20 kişiden biri hepatit virüsü taşıyor. Bu hastalığa yakalanmamak için önlem almak sizin elinizde. En önemlisi temizliğe önem vermektir. Ortak kullanılan maddelere dikkat edin.” diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Viral Hepatitler” (Sarılık) konulu konferans AKM Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Doç. Dr. Oğuz Karabay, hebatitin belirtileri, korunma yolları ve bulaşma nedenleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de her 20 kişiden birinin hepatit virüsü taşıdığını dile getiren Karabay, “Hepatit Ülkemizde kabaca bir hesap yapacaksak, nüfusumuz 72 milyon, buna 70 milyon diyelim; yüzde 5’imiz Hepatit B’li. Yani 100 kişiden beşinde Hepatit B bulunuyor. Yani yaklaşık olarak ülkemizde 3.5 milyon kişi Hepatit B’li. 20 kişide 1 kişide bu hastalık görülmekte. Ayrıca Hepatit C var bu da 100 kişide 1’e düşüyor. Ülkemizde genel durum böyleyken Bolu’da yaptığımız bir araştırmada da aynı sonuca ulaşmıştık.

Şu an için Sakarya’daki durumu anlatan bir veri elimizde tam olarak bulunmuyor. Bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Ancak yine kabaca söylememiz gerekirse Sakarya’da da gelen hasta sayılarını göz önünde bulundurursak oranın aynı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle 90’lı yıllarda hepatit B virüsü taşıyan insan sayısında çok ciddi bir artış vardı. Ancak son 10 yılda çok ciddi bir gerileme söz konusu oldu.

Sağlık alanındaki dönüşümün bunda çok büyük bir etkisi oldu. Artık her çocuğa doğar doğmaz Hepatit B aşısı yapılıyor. Bu hastalığın bulaşmasının en büyük nedeni kandan kaynaklanıyordu. Ayrıca ortak kullanılan usturalar, tıraş makinesi, havlu, tırnak makasları Hepatit C’nin bulaşmasında ise en büyük neden enjektördü. Özellikle uyuşturucu kullananlarda bu hastalık çok yaygındı. Çünkü enjektörü ortak kullanıyorlardı. Bir evde anne ve baba da Hepatit B hastalığı varsa çocuklarında bu hastalığa yakalanma oranı 20-30 kat daha fazla oluyor.

Çünkü evde ortak kullanılan araçlar bu hastalığın bulaşmasını etkiliyor. Bulaşma konusunda bir diğer önemli hususta cinsel temas. Bunun için evlenmeden önce bu testlerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. “dedi.

Hepatitin belirtileriyle ilgili olarak açıklama yapan, Doç. Dr. Oğuz Karabay, “En belirgin hepatit belirtileri arasında baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, karaciğer üzerinde ağrı ve hassasiyet, idrarda koyulaşma, kabızlık, ishal, kas ve eklemlerde yaygın ağrı, deri döküntüleri, deri ve gözde sarılık ortaya çıkmasını söyleyebiliriz. Bu hastalıklardan korunma konusunda kesinlikle gerekli aşıyı yaptırmak zorundayız. En pratik önlemlerden birisi de berberlerde yapılacak uygulamadır.

Kesinlikle tıraş olduğunuz berberin sizden önce bir başkasında kullandığı jileti kullanmayız. Eğer bir berber sizi tıraş etmek için hazırlık yaparken yeni bir jilet açmadıysa buna itiraz edin ve yeni bir jilet kullanmasını isteyin. Bir başkasının kullandığı jileti kesinlikle kullanmayın. Hijyene kesinlikle dikkat edin.” Diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2686 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim