• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

20 milyon liralık ceza için son 24 saat!

20 milyon liralık ceza için son 24 saat!
Türkiye'de sayıları 550'yi aşan özel hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kestiği 20 milyon liralık cezaları ödemeleri için son 24 saate girildi.

Türkiye 'de sayıları 550'yi geçen özel hastaneler, yeni yıla 20 milyon TL'lik ceza şoku ile giriyor. Sayıştay'ın yaptığı inceleme sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kestiği cezalar için, özel hastanelere "Bu ay ödeme yapın" talimatı gitti. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, "Bize ödeyin talimatı geldi. Toplam 20 milyon TL'lik bir fatura. Otomatikman bizden kesintileri yapacak. Bu cezanın sektörde yaratabilecekleri ile ilgili biz uyarıları yaptık, artık sonuçlarını hep beraber göreceğiz" dedi. Hastanelerin tek sıkıntısı cezalar da değil. Sağlık Bakanlığı'nın hastaneler arasında kadro geçişlerini yasaklayan düzenlemesi 1 Ocak itibariyle başlıyor. 1 Ocak'tan itibaren hastaneleriyle ilgili sıkıntı yaşayacağını düşünen küçük hastaneler, yılın son 2 gününde hastaneleri satabilmek için sıraya girdi.

Sayıştay özel hastaneler için başlattığı denetimler sonrası, kredi kartlarıyla yapılan ödemelerde çelişkiler olduğu tespitinde bulunmuş, bunun ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'nun konuyla ilgili ceza kesmesi süreci başlamıştı. Yüz bin TL'leri geçen cezaları bir süre önce özel hastaneler yargıya taşıdı. Ancak bu arada sürpriz bir gelişme oldu. OHSAD Başkanı Reşat Bahat, bu ay itibariyle kendilerinden cezanın ödenmesinin istendiğini açıkladı. Bahat, "Cezalar otomatikman kesiliyor. Tahsilat başladı. Bu ay itibariyle hastanelere faturalar gönderiliyor. Bize gelen bilgi, geçen ayın hesabından kesinti yapılması yönünde. 20 milyon TL'lik bir faturadan bahsediyoruz. Yüz binleri hayli aşan ceza rakamları söz konusu. Biz bu konuda bugüne kadar uyarılarda bulunduk. Artık bizim de yapabileceğimiz bir şey kalmadı" diye konuştu.

Kadro ticareti bitiyor

Özel hastaneler için, 2014'ün bir diğer sıkıntı noktasının da, 'kadro değişimlerine getirilen sınırlama' olacağını kaydeden Bahat, bu konuda da kritik 24 saate girildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı bir süre önce özel hastane ve tıp merkezleri arasında 'kadro ve ruhsat ticaretinin' 1 Ocak 2014 itibariyle yasaklanacağını açıklamıştı. Halen büyümek isteyen hastane ve tıp merkezleri, Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine kadro izni verilmediği için mevcut kadro ve ruhsata sahip olan hastane ve tıp merkezlerinden bu hakkı parayla satın alıyor. Ancak 2014'le beraber bu ticaretin kaldırılacak olması, özel hastane ve tıp merkezlerinde satış patlamasına neden oldu. Özellikle küçük sağlık merkezlerinin, 1 Ocak'tan sonra sıkıntıya düşmemek için hastane veya tıp merkezlerini bedelinden çok daha düşük bir rakama satma arayışında olduğu belirtiliyor. OHSAD Başkanı Bahat da "Sağlık Bakanlığı bizim kadro ihtiyacımızı karşılamazsa sıkıntı olur. Satışlar hızlandı" dedi.

 

Hacer Boyacığolu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2464 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim