• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

200 bin kişiye iş imkanı!

200 bin kişiye iş imkanı!
Hükümet hâlâ üzerinde çalıştığı İstihdam Paketi’ndeki bazı acil düzenlemeleri ayrı bir paket yaptı.Bayram sonrası Meclis’e gönderilecek paketin maliyeti 163 milyon lira olarak hesaplandı.
Hükümet, uzun süredir üzerinde çalıştığı istihdam paketindeki bazı acil düzenlemeleri ayırarak bir Torba Yasa Tasarısı hazırladı. Bayramdan sonra Meclis’e gönderilmesi planlanan pakete Bakanlar Kurulu’nda son şekli verildi. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in açıkladığı paketinin toplam maliyeti 1 milyar 163 milyon lira olarak hesaplanırken, alınacak tedbirlerle 200 bin kişiye iş imkana yaratılması hedeflendi.

Paketle, işverenlerin 5 puanlık prim indirimi sürecek. Ek olarak bir kolaylık daha getiriliyor. İşverenler çalıştırdıkları her bir sigortalı için 5 puanlık prim indirimi alırken, kadın genç ve özürlü istihdamını artırmak amacıyla devrede olan diğer teşviklerden aynı sigortalı için yararlanamıyorlardı. Bu hüküm değiştiriliyor.

İşverenlerin 5 puanlık prim indirimiyle birlikte genç, kadın istihdam teşviki gibi haklardan birlikte yararlanabilmesi sağlanıyor. Ayrıca trafik kazası geçirenlerin sigortasız olsalar bile sağlık giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak. Sanatçı, taksi şoförleri ve geçici tarım işçileri de 17 gün prim ödeyerek, bir tam ay çalışmış sayılacaklar.

Kot taşlama işçilerinin silikozis hastalığı nedeniyle iş gücünü yüzde 40 ve daha fazla kaybetmeleri halinde 100 ile 300 lira arasında aylık bağlanacak.

Getirilen yeni düzenlemeler şöyle:

ÖZÜRLÜ İSTİHDAMINA KOLAYLIK: Mesleki yeterliliğe sahip olanları, mesleki teknik öğretim görmüş olanları ve İŞKUR kurslarını bitirenleri istihdam edenlere prim teşviki getiriliyor.

STAJ İMKANI ARTIRILIYOR: Staj yapılabilecek iş yerlerinin kapsamı genişletilecek ve stajyerlere ödenecek ücretin, asgari ücretin net tutarı özerinden hesaplanmasına yönelik düzenlemeler getirilecek.

İŞSİZLİK FONU: Fondan isteğe bağlı sigortalıların da yararlanması imkanı getiriliyor.

İŞÇİ ŞİKAYETLERİ: İş akdi sona eren işçilerin şikayetlerinin sonuca bağlanma süresi 6 aydan 15 güne indirilecek. İzinsiz çalışan yabancılarla ilgili denetimler etkinleştirilecek.

TAKSİCİ VE SANATÇILAR: Taksiciler ve sanatçıların sosyal güvenlik kapsamına alınmaları kolaylaştırılacak.

EV KADINLARINA DESTEK: El sanatlarıyla uğraşan kadınların düşük primle sigortalılık haklarından yararlanması için 2008 Ekim ayından önce ve sonrasında el sanatlarıyla uğraşma şartı aranıyordu. Bu şart kaldırılıyor.

KOT TAŞLAMA İŞÇİLERİNE AYLIK BAĞLANACAK: Silikozis hastalığına yakalananların bu hastalık nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybettikleri SGK Sağlık Kurulu’nca tespit edilmesi kaydıyla aylık bağlanması sağlanacak.

YEŞİL KARTLAR: Yeşil kartlıların işçi olarak veya vergiden muaf esnaf ya da çiftçi olarak çalışmaları halinde yeşil kartların iptal edilmesi uygulaması da kaldırılıyor.

ORMAN İŞÇİLERİ: Halen sosyal güvenlik kapsamında olmayan tarım ve orman işlerinde süreksiz çalışan mevsimlik işçiler sosyal güvenlik kapsamına alınıyor. Bu işçiler sigortalılık haklarından yararlanmak için çalışma koşulları dikkate alınarak 30 günlük prim yerine 17 günlük prim ödeyecekler. Bu prim 30 gün hizmet olarak sayılacak.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim