• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

2010 dönüşüm yılı olacak

2010 dönüşüm yılı olacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''2010 yılı sağlık hizmetleri açısından önemli bir dönüşüm yılı olacak. Aile hekimliğini bütün Türkiye'ye bu yıl içinde yaymış oluyoruz'' dedi.

 

Bakan Akdağ, Zonguldak Valiliğini ziyaretinde yaptığı açıklamada, Türkiye genelindeki gibi Zonguldak'ta da Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sağlık hizmetlerini ne noktaya taşıdığını yerinde görmek istediklerini, saha gözlemcilerinin İl Sağlık Müdürlüğü personeliyle birlikte il değerlendirmesi yaptıklarını söyledi.
Yapılan değerlendirmeleri masaya yatıracaklarını, sağlık hizmetlerinin kenti ne noktaya taşıdığını göreceklerini anlatan Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Türkiye'de 3 yıl için sağlık finansmanı konusunda çok güzel noktaya gelindiğini kaydetti. Bu konuda Dışişleri Bakanı Ali Babacan başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve kendisinin toplantılar yaptığına dikkati çeken Akdağ, şöyle konuştu:
''2010 bütçesi yapılmadan önce orta vadeli planda sağlık hizmetlerine ayrılacak finansman açısından, 2010, 2011 ve 2012 için sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunacak finansman bütçelenmiş durumda. Bu, Türkiye'de sağlık hizmetleri açısından gerçekten çok iyi noktadır, Sağlık Bakanı olarak da beni mutlu eden durumdur. Bir taraftan Sağlık Bakanlığımıza ödenecek, diğer taraftan ilaca, üniversite hastanelerine ve özel kuruluşlara ödenecek miktarlar, 3 yıl sürdürülebilir plan içine yerleştirilmiş oldu. Gerçekten bu çok önemliydi. Sağlıkta Dönüşüm Programı geleceğine güvenle bakmamızı sağlıyor. 2010 yılı sağlık hizmetleri açısından önemli bir dönüşüm yılı olacak, aile hekimliğini bütün Türkiye'ye bu yıl içinde yaymış oluyoruz. Şu anda 40 üzerindeki şehre aile hekimliğini yaymış durumdayız. Yıl sonuna kadar bütün Türkiye'de İstanbul ve Ankara dahil aile hekimliğine başlamış olacağız.''

TAM GÜN YASASI

Bakan Akdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ''Tam Gün Yasası''nı onayladığını, yasanın artık yürürlüğe girdiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Bu da sağlık hizmetlerinin vatandaşa yansıyan yüzü itibarıyla çok önemlidir. Artık vatandaşımız, 6 aylık 1 yıllık süre içerisinde, bir hastaneden hizmet almak için ayrıca muayenehaneye giderek para ödemek ihtiyacından ya da zorunluluğundan tamamen kurtulmuş olacak veya üniversite hastanelerinde özel muayene, işlem ve ameliyat adı altında yürütülen, sonuçta vatandaşın para ödemesine yol açan sistemi tamamen ortadan kaldırıp tarihin sayfalarına gömmüş oluyoruz. Bu, Türk sağlık sistemi açısından çok önemli bir dönüşümdür. Aslında sağlık dönüşüm sisteminin de son halkalarından birisidir.''

MODERN HASTANELER

Kentte sağlık hizmetlerinde çok ciddi gelişmelerin sağlandığına, hastanelerin bir araya gelmesinin Zonguldak gibi iller için önemli olduğuna işaret eden Akdağ, şöyle devam etti:
''Zonguldak büyük ölçüde işçi kentidir. Burada hastanelerin birlikte hizmet vermesi vatandaşımızın gerek Sağlık Bakanlığına bağlı ve gerekse üniversite hastanelerinde kolayca hizmet alabilmesi, işçilerimizin reçetelerini eczanelerde temin edebilmesi işlerini çok kolaylaştırdı. Ancak Zonguldak'ta yeni binalar yapma ihtiyacımız var. Geçtiğimiz yıllarda çok ciddi arsa sıkıntısı yaşadık. Eskiden olduğu gibi küçük mekanlar üzerine hastane yapmıyoruz artık. Yeni hastaneler çok daha moderndir. Bunların ayakta hasta muayene edilen alanlarının geniş olması lazım. Yataklı alanların da geniş olması gerekli. Çünkü, buralarda tek yataklı, bilemedin 2 yataklı, banyolu ve tuvaletli odalar yapıyoruz. Vatandaşların acil servislerdeki bekleme alanlarını geniş tutuyoruz. Dolayısıyla yeni inşa ettiğimiz hastanelerin, eski hastanelere kıyasla alanları 2-3 kat oluyor. Aynı sayıda yatağı bulunan hastanelere, geçmişte yatak başına 40 metrekare alan düşüyorsa, bugün 150 metrekare düşen hastaneler yapıyoruz.''
Bakan Akdağ, hastanelerin inşası konusunda arsa meselesinin önem taşıdığını ifade ederek, ''Kent merkezinde sıkıntı çektik. Daha büyük alana hastane yapmak için arayış içindeydik ama büyük ihtimalle Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinin belli alanında önce belli bir hastane inşa edip, sonra diğer bölümünü de farklı biçimde hastaneye katacak projeyle yolumuza devam edeceğiz'' dedi.

SORULAR

Bir gazetecinin, ''mide kelepçesi ameliyatından sonra hayatını kaybeden Bülent Tigin'in ölümüne ilişkin soruşturma başlatmanızla ilgili neler söyleyeceksiniz?'' sorusunu Bakan Akdağ, ''Ben bu konudaki bilgiyi alınca Teftiş Kurulu Başkanıma talimat verdim. Konuyu bir müfettiş ve bilirkişi vasıtasıyla değerlendirecekler. Değerlendirmenin sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşacağız'' diye yanıtladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2819 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim