• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

2011 Sağlık alanında yaşanan gelişmelerle de özel bir yıldı

2011 Sağlık alanında yaşanan gelişmelerle de özel bir yıldı
2011 Sağlık alanında yaşanan gelişmelerle de özel bir yıldı. İşte geride bıraktığımız yılda sağlıkta yaşanan önemli gelişmeler.

Tam Gün Yasası
Doktorlara ya kamu ya özel ayrımı getiren tam gün yasası 2010 yılında çıktı. Ancak muhatapların yasaya itirazlarının yansımaları, 2011'de de sağlık dünyasının en önemli konusuydu.

Tartışma, ilk başta kamu ve üniversite hastane hekimlerinin çalışma düzenleri arasındaki farktan ileri geldi. Ard arda gelen itirazlar süreci değiştirdi.

Anayasa Mahkemesi, kamudaki doktorların muayenehane açamayacağı ve bir başka özel sağlık kuruluşunda çalışamayacağı hususuna dokunmadan, sadece üniversite öğretim üyelerine getirilen kısıtlamayı iptal etmişti.

7 Nisan'da Danıştay 5'inci Dairesi, Sağlık Bakanlığının "Tam Gün Kanunu" ile ilgili işleminin, "Kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacaklarına" ilişkin bölümünü iptal etti.

Daire, işlemin, "Kamuda görevli hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına" ilişkin bölümünün iptal istemini ise reddetti.

Bunun üzerine hükümet, 26 Ağustos'ta kanun hükmünde kararname yayınladı.

Kamuda çalışan doktorların muayenehane açamayacaklarını ve özel hastanelerde de hizmet veremeyeceğini hükme bağladı. Ve kararda "Üniversite hastanesindeki doktorlar ise, mesai saatinden sonra muayenehanede çalışırlarsa; üniversitede, sadece eğitim ve araştırma yapabilirler, hasta bakamazlar, ameliyata giremezler" denildi.

Böylece, Anayasa Mahkemesi'nin kararına da uyulmuş oldu.

Sigara İle Mücadele
Türkiye, tütünle mücadelesinin 3'üncü yılını kutladı. Yapılan araştırmalar, sigara tüketiminin azaldığını ve sigarayı bırakma çabalarının arttığını gösteriyor.

171 Sigarayı bırakma hattı uygulamaları da başaralı oldu. Türkiye'nin sigara ile mücadelesinde 2 milyon kişi sigarayı hayatından çıkardı.

Kahvehane işletmecilerinin, sigara yasağına ilişkin itirazları kabul görmedi.

Anayasa Mahkemesi, kahvehanelerde sigara yasağı getiren kanun hükmünün iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Kahveciler Odası, kahvehanelerde sigara içilmemesini öngören hükümlerin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 10'uncu Dairesi de yasanın "Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde" şeklindeki, tütün ürünleri tüketiminde mutlak yasak getiren kuralda yer alan "kahvehane" ibaresini, Anayasa'ya aykırı buldu.

Ve kahvehanelerde de sigara yasağı geri dönülmeyecek şekilde uygulanmaya devam etti.

Teşkilat Yapısı
Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısı kanun hükmünde kararname ile değişti. Düzenleme ile tüm devlet hastaneleri bir çatı altında toplanacak. Bu kapsamda sağlık kuruluşlarının, her ildeki kamu hastaneleri birliklerine bağlanması planlanıyor.

Uygulama ile 100 yeni kamu hastanesi kurulması bekleniyor. Bu şekilde sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve verimli şekilde sunulması hedefleniyor.

Katılım Payları
Katılım paylarında yeni dönem.... Artan ilaç giderlerini frenlemek için hükümet, katılım paylarını artırdı.

Aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden 3 lira alınmaya başlandı. Reçetede, 3 ilaca kadar 3 lira ödenecek. İlave her ilaç için 1 lira katılım payı ödenecek. Reçeteye yazılan ilaç sayısı 4 ile sınırlandırıldı.

Alo 182 İle Randevu
Hastane kuyruklarına son vermek için ALO 182 devreye girdi. Merkezi randevu sistemi ile hastalar, istedikleri hastane, branş ve hekimden telefon ile randevu alabiliyor.

Ayrıca internet üzerinden de randevu sistemi uygulamaya girdi.

Yeni Girişimler
Hastaya hizmet verimliliğini artırmak için Türkiye, 2011 yılında yeni girişimler başlattı. Evde bakım hizmeti ile yatalak, yardıma muhtaç hastalara tıbbi, kişisel bakım ve ev hizmetleri verilmeye başlandı.

Gönüllü sağlık gözlemciliği ile bakanlık 7 bin fahri müfettiş görevlendirdi. Hedef, hastanelerdeki hizmet aksaklıklarını düzeltmenin yolunu açmak...

Ruh sağlığı merkezleri açılmaya başlandı. Daha çok yatılı hizmet alan psikiyatri hastaları bu merkezlerde mesai saatleri içinde tedavi olabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3415 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim