• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

2013 Medical Park'ta mobilite yılı olacak

2013 Medical Park'ta mobilite yılı olacak
Kendi BT ekibi tarafından hayata geçirilen farklı uygulamalara ev sahipliği yapan Medical Park Grubu’nda yaklaşık 100 kişilik bir BT ekibi hizmet veriyor.

Sağlık sektöründe 1995’ten beri faaliyet gösteren ve bugün 17 hastane, 2 tıp merkezi ve 9 bini aşkın çalışanla hizmet veren Medical Park, sağlık sektörünün önemli oyuncularından biri. Kendi BT ekibi tarafından hayata geçirilen farklı uygulamalara ev sahipliği yapan Medical Park Grubu’nda yaklaşık 100 kişilik bir BT ekibi hizmet veriyor. Liv Hospital zincirini de sağlık sektörü ile buluşturmaya hazırlanan Medical Park’ın grup olarak yeni dönemdeki teknoloji yatırımları rotası ve gündemdeki projelerini biz de Medical Park Bilgi Sistemleri Direktörü Adem Doğruyol ile konuştuk.

» Öncelikle bize Medical Park’ın BT yaklaşımı ve stratejisinden söz eder misiniz?
Medical Park’ın Türkiye’deki sağlık grupları içinde BT’ye en fazla yatırım yapan ve değer veren gruplardan biri olduğunu düşünüyorum. Gerek bütçe gerekse BT departmanına verdiği üst yönetim desteği olarak bunu çok net görmek mümkün. Sağlık sektörü hizmet biçimi olarak 7/24 olması itibariyle maalesef ekstra bazı zorulukları da içinde barındırıyor. Sağlıkta 7/24 bir operasyon olması nedeniyle yatırımların hem yedeklilik hem kesintisiz çalışma anlamında doğru planlaması lazım. Biz Medical Park’ta inovatif farklı projelere yönelebiliyoruz.

» Medical Park grup hastanelerinde BT altyapısı nasıl, hangi sistemler devrede?
Medical Park’ta iki temel sistem çalışıyor diyebiliriz. Bir tanesi HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) dediğimiz hastane ERP’si olarak tanımlayabileceğimiz ön büro hizmetleri ve hastayı karşılayan yüzümüz. Mülkiyeti Medical Park’a ait olmayan bir ürünün içerde ‘ınhouse’ geliştirme haklarını satın aldık. Kendi ihtiyaçlarımıza göre içerdeki yazılım ekibimiz tarafından geliştiriliyor. HBYS ekibimiz 7 kişilik biri yönetici ve 6 tane de kodlayıcı yazılım uzmanı olmak üzere. Merkez destek ekibi de 6 kişi. İkinci sistem ise ERP paketi olarak kullandığımız Oracle ERP’nin insan kaynakları, finans, bütçe, satın alma, lojistik ana modüllerini içine alan yapı. Bu ERP projesine 2010 Temmuz’unda karar verildi ve birinci fazın hayata geçişi 1 Ocak 2011’de oldu. Bu kadar kısa zamanda hayata geçmiş olması önemli bir başarı oldu. İkinci fazı 2011’in Haziran’ı gibi başlattık. Bu yılın sonunda bütün modüller ile projemiz canlıya geçmiş oluyor. Çalışma mantığı itibariyle de Oracle ERP ve HBYS birebir bütünleşik çalışıyor.

Ayrıca kullandığımız özel yazılımlarımız var. Bunlardan biri; çevrimiçi ilaç sorgulama sistemimiz. Doktor ilaç yazarken o ilacın yazdığı diğer ilaçlarla etkileşimi doktorun çalıştığı ekrana geliyor. Şu anda doktorlarımız, ilaca dokunan hastanedeki ilgili kişilerin HBYS ekranlarından istedikleri bilgiye erişmeleri çok kolay. Arkada program değil bir servis çalışıyor. Biz bu sistemi kuralı iki buçuk yıl oldu.

» Peki gündeminizde olan projeleriniz neler?
Merkezi HBYS ile bütünleşik çalışan PACS görüntüleme sistemimiz var. Biz PACS sistemini satın almadık. PACS sisteminin bütün yatırımını bir şirkete ‘outsource’ ettik. Hasta bazında kira ödüyoruz. Yoğun bakım cihazları ile HBYS sisteminin bütünleştirilmesi de gerçekleştirdiğimiz önemli projelerden biri. Yoğun bakımda üretilen anlık hasta bulguları HBYS sistemine akıyor. Hastane bilgi yönetim sistemi, ilaç siparişlerinin sistemin girişine de izin veriyor oradaki ilaç sipariş bilgileri de direk HBYS’ye akıp direk eczaneye gidiyor. Bu Bahçelievler hastanemizde kurulu pilot bir çalışma. Yaygınlaştırılması planlanıyor. Ayrıca ‘Data Loss Prevention ‘(DLP) denilen veri kaybı önleme sistemi de devam eden projelerimiz arasında. Tüm grubu kapsayan bir DLP projesi başlattık. Bu projenin başlangıcı 2011’in sonlarıydı. Bu sistemlerin çalışması için öğretilmeleri kural tanımlamaları gerekiyor. O süreç başlayacak. Bir de RFID projemiz var. Demirbaş takibi ve personel giriş çıkışı için düşünülmüş bir projeydi. RFID üzerine uzmanlaşmış iki şirket ile işbirliği yaptık. Burada melez bir model ile ilerledik. Personelimize özel melez bir kart ürettirdik Tayvan’da. Doktor ve hemşirelerimize bu kartı verdiğimizde onların hastenede nerede olduklarını da bilmeyi sağladık. Ayrıca 2 bin 500 tane tıbbi cihaz da etiketlenmiş durumda. Cihazların hepsinin nerede olduğunu da anında tespit ediyoruz. Göztepe hastanemizde bu sistem çalışıyor.

Bir başka projemiz de geliştirdiğimiz özel bir bileklik. RFID ve NFC barındıran hasta bileklerini de Ankara’daki yeni açılacak lokasyonumuzda kullanıma alacağız. Hastalarımızı da anlık olarak takip edebileceğiz. Bir hastanenin RFID çözümleri ile tamamen kaplandığı örnek de 27 Aralık’ta açılacak olan Live Hospital olacak.

» Yeni yatırım başlıkları tarafında nelerden söz edebiliriz?
Masamızda bekleyen yatan hasta süreçlerindeki sistemlerin elektronik ortama taşınması ve kağıdın kaldırılması. Biz bunun için bir çözüm düşündük. Hemşire bankolarına doktorlara özgü elektronik order sistemi denilebilecek bir yapı kurduk. Samsun, Göztepe, Bahçelievler lokasyonlarımızda pilot uygulaması yapılıyor. Doktor geliyor post bank’ın yanına kimlik okutuyor bir pin kodu giriyor, karşısına o katta yatan hastaları geliyor hastayı seçiyor dokunarak seçtiği hastaya yapabileceği iki üç tane fonkisyon var. İlaç siparişi girmek, laboratuvar tetkik istemi girmek gibi. 5-6 aydır devrede. Bir de T11 NFC’li telefonların hemşirelere verilmesi ile hemşirenin o hastaya verilecek anlık ilaç bilgisine ulaşmasını sağlamayı planladık. Android’de geliştirdiğimiz yazılım, hastanın o andaki ilacının anlık bilgilerini telefon üzerinden almamızı sağlıyor. Bir de hasta doğrulama aşaması kattık. Hasta bilekliğine taktığımız NFC yongalar sayesinde doğru hasta doğru ilaç eşlemesi yapabiliyorsunuz. Yılbaşında bütün hastanelerimize yaygınlaştırmayı planlıyoruz.

» Son olarak önümüzdeki yıl BT yatırım planlarınız ve rotanız ne olacak?
2013 yılı mobilite ve vizyon projeleri yılı olacak.Ayrıca, 2015’te BT vizyonu çalışması başlatıyoruz. Şu anda haftalık toplantılarla bunu belirlemeye çalışıyoruz. Niş 3-5 alanı hedefe koyup, 2013 yatırım planları arasına almak hedefimiz.

BT Haber

Bu haber toplam 10329 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim