• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

2014 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2014 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bütçelerinin görüşülmesine başlandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bütçelerinin görüşüleceği toplantısı, usül üzerine tartışmayla başladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 2014 yılı bütçelerinin görüşmeleri tartışmalı başladı.

Usül üzerine söz alan muhalefet milletvekilleri, Sayıştay Başkanlığı'ndan, bazı kurumlara ilişkin, "ilgili kurumlar bilgi vermedikleri için rapor hazırlanamamıştır" ifadesinin yer aldığı raporların kendilerine iletildiğini, bu şartlar altında Sayıştay bütçesinin ve kesin hesapların görüşelemeyeceğini dile getirdiler.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, sağlıklı bir bütçe görüşmesi yapmak için Sayıştay'ın, bilgi vermeyen kurumlarla ilgili nasıl bir takip süreci izlendiğine ilişkin kendilerine bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.

Komisyonun CHP'li üyesi İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın da 2012 yılı kesin hesaplarının görüşülmesi için Sayıştay raporlarının incelenmesi gerektiğine işaret ederek, "Biz 2012 yılı kesin hesaplarını nasıl görüşeceğiz? İlgili kurum ve kuruluşlar belgeleri versin, Sayıştay raporları yazsın, öyle görüşülsün" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise "ilgili kurumlardan veri alınamadığı için rapor hazırlanamadığı" şeklindeki ifadeyi "Meclis'in tüzel kişiliğine hakaret olarak addettiğini" kaydederek, Sayışta raporları olmadan bütçe görüşmesinin yapılmaması gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da "Eğer bu raporsa ben sizin takdirinize sunuyorum. Yüzde 95'i böyle. Kimse 'Sayıştay raporları geldi' diye bizi kandırmasın" diyerek, Sayıştay'ın yasak savdığını, bir veya iki kurum haricinde kendilerine ulaşan bilgi ve belge olmadığını savundu. Aslanoğlu, "Görüşülecek bilgi, belge yok. Bunu bize rapor diye göndermek hepimize hakarettir" diye konuştu.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ise Sayıştay'ın özerk bir yapısı olduğunu, tüm bakanlık ve ilgili kurumların denetimlerinin Sayıştay tarafından yapıldığını belirterek, "İlgili bakanlıkların gelir ve giderini, aktif ve pasiflerini bir bütün olarak teknik olarak yapabilmenin mümkün olmadığını hem Sayıştay Başkanlığı hem de Maliye Bakanımız bunu aktarmıştır. Dolayısıyla bu konuda bakanlıkların denetimi yapılmıştır" dedi.

Elvan'ın Meclis Başkanlığı bütçesi için TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e söz vermek istemesi üzerine milletvekilleri, görüşmelerin bu şekilde başlayamayacağına ilişkin eleştirilerini dile getirdiler.

Tartışmanın sürdüğü sırada, Hasip Kaplan, "Bu, darbe yapmak gibi bir şeydir. Anayasa'yı ihlal etmektir. Bütçe hakkını muhalefetin elinden almaktır" ifadesini kullandı.

Tartışmaların ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in 2014 yılı bütçesine ilişkin sunuma başladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3726 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim