• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

2025'te iki kişiden biri diyabet hastası olacak

2025'te iki kişiden biri diyabet hastası olacak
Türkiye'de 10 yıl sonra her 2 kişiden birinin diyabet hastası olacağını vurgulayan Doç. Dr. Alper Çelik, "Hastalığın yayılmasında ilk neden, genetiğiyle oynanmış gıdalar" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2025 yılı diyabet hastalığı için yüzde 7.4'lük bir oran öngörüyor. Ancak Türkiye için tablo çok daha ürkütücü. 2025'te daha da vahim olacak. Çünkü rakamlar, Türkiye'de 10 yıl sonra her 2 kişiden birinin diyabet hastası olacağını gösteriyor.

YILLIK KÜLFETİ 25 MİLYAR TL

Tabloyu değerlendiren Metabolik Cerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik, "Sinsice yayılan diyabet tehlikesi toplumsal bir sorun olarak algılanmalı ve gerekli önlemler şimdiden alınmalı. Aksi takdirde 2025 yılında Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı diyabet hastası olacak, tedavisi ise ekonomik yük olarak karşımıza çıkacak" diye konuştu. Diyabetin bu denli artmasının nedenleri arasında ilk sırada gıda endüstrisinin yer aldığını söyleyen Çelik, "Genetiği değiştirilmiş ve işlenmiş gıdalar tüketildiği için diyabete yakalanma riski hızla artmaktadır" dedi. Doç. Alper Çelik, ülkemizde diyabet ve diyabetle ilgili komplikasyonlara yılda 10 milyar dolar yani 25 milyar lira harcandığını da belirterek şöyle devam etti: "Ulusal ve uluslararası politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Ölüm oranları ve organ hasarları uygulanan tedavilerle değişmediği için Uluslararası Diyabet Federasyonu ve WHO diyabette uygun tedaviyi yakalayamayanlara ameliyat öneriyor. Tip 2 diyabette de 18-65 yaş arasındaki gruba ameliyat uygulanıyor. Yüzde 90 başarı sağlanıyor. Bu hastalığa karşı en güçlü tedavi şu anda cerrahi girişim. Uygun hastada, uygun yöntemle Tip 2 diyabet hastasına yepyeni bir hayat sunmuş oluyoruz. Şimdiye kadar 800 diyabet hastasını ameliyat ettik."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3213 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim