• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

23 yıllık hayal üç ayda bitti

23 yıllık hayal üç ayda bitti
Çift kol nakli olan Atilla Kavdır, ameliyattan 105 gün sonra yaşamını yitirdi. Ölüm sebebi, mantar enfeksiyonu... Tabutunu taşıyan annesi ve kız kardeşi, "Bizi bırakıp nereye" diyerek gözyaşı döktü

Antalya'da 21 Ocak günü çift kol ve tek bacak nakli yapılan, ancak bacak daha sonra geri alınan Atilla Kavdır (34), tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde dün hayatını kaybetti. Nakil kollarıyla toprağa verilen Kavdır'ın ailesi, "Keşke nakil olmasaydı da yaşasaydı" diye gözyaşı döktü. Doktorlarsa, "Çok nadir görülen bir mantar enfeksiyonu gelişti" açıklamasını yaptı. Atilla Kavdır (34), nakilden 105 gün sonra hayatını kaybetti. Aynı hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi'nde makineye bağlı tutulan Kavdır'ın yaşam fonksiyonları dün sabah saat 04.30'da durdu. Ölüm haberiyle yıkılan aile, cenazeyi dün sabah saatlerinde morgdan aldı.

BABANIN FERYADI
Kavdır'ın ailesi bacak naklinin yapılmasına karşı çıktıklarını ancak doktorların yine de yaptığını öne sürdü. Baba İbrahim Kavdır, "Allah kimseye böyle bir acıyı yaşatmasın. 3 aydır ailecek çok büyük sıkıntılar ve acılar çektik. Atilla motosiklet kullanan, çalışan, aslan gibi bir insandı. Keşke hiç ameliyat olmasaydı, öyle kalsaydı da yaşasaydı" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Kavdır'ın 10 yaşındaki kızı Esra Kavdır da "Hani baba, bizim için yaşayacaktın, hani gelecektin, hayallerimiz vardı" diyerek gözyaşı döktü.


'BİZİ BIRAKIP NEREYE?'
Atilla Kavdır'ın cenazesi, sabah saatlerinde yakınları tarafından hastane morgundan alınarak Altıayak Mahallesi'ndeki evine götürüldü. Bir süre evde bekletilen cenaze, daha sonra tabuta kondu ve Varsak Camisi'ne doğru yola çıkarıldı. Tabutu yolda bir süre Kavdır'ın annesi Ayşe Kavdır ile kız kardeşinin de aralarında bulunduğu kadınlar taşıdı. Eşi Ayşe Kavdır, "İki çocuğunu ve beni bırakıp nerelere gidiyorsun" diye feryat etti. Camideki namazın ardından Kavdır'ın cenazesi, nakilli kollarıyla Varsak Merkez Mezarlığı'nda toprağa verildi.

MANTAR ENFEKSİYONU
Operasyonu yapan ekibin başındaki Prof. Dr. Ömer Özkan, ilk olarak yazılı açıklama yaparak, "Yapılan tüm tahlilleri normal bulunan hastada ileriki dönemde idrar yollarında ancak organ nakli, kanser ve AIDS gibi hastalarda görülebilen çok nadir bir mantar enfeksiyonunun izlerine rastlandı. Mantar enfeksiyonu ve buna bağlı sistemik etkileri düşünülerek bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kesildi. Ancak 1 Mayıs 2012 tarihinde ani genel durum bozukluğu nedeniyle yoğun bakım servisine alındı. Çok kısa süre içerisinde septik şoka giren hasta, 4 Mayıs 2012 tarihinde saat 04.30'da hayatını kaybetmiştir" bilgisini verdi.

HAYALERİ VARDI
Kepez Belediyesi'nde işçi olarak çalışan Atilla Kavdır, 11 yaşındayken evlerinin önündeki elektrik tellerine konan güvercinleri uçurmak için demir sopa ile tellere vurmuş, bu sırada elektrik akımına kapılarak iki kolunu ve sağ bacağını kaybetmişti. Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'nın kolları ve sağ bacağı, Akdeniz Üniversitesi'nde 21 Ocak'ta nakledilmiş ancak bacak bir süre sonra geri alınmıştı. En büyük hayali araba kullanmak ve çocuklarını elleriyle tutup gezdirebilmekti. 69 gün sonra taburcu edilen Kavdır, idrar yollarında enfeksiyon şikâyetiyle 1 Mayıs'ta yeniden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

'İLK 25 GÜN İÇİNDE OLSAYDI SUÇU KENDİMDE ARARDIM'
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu ve Prof. Dr. Ömer Özkan dün öğle saatlerinde Kavdır'ın ölümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Özkan şunları anlattı:
Dünyada ender görülebilen bir durum. Tecrübeleri birleştirdik, her şeyi yaptık ama bazen gücümüz yetmiyor.

MARULDAN KAPABİLİR
Zor bir dönemden geçti ama sıkıntı yaşanmadı. O dönemde kaybetmeyi normal karşılardık, şu anki kayıp bize normal gelmiyor. Bu durum organ nakli olan hastanın aldığı ilaçlara bağlı bir komplikasyon. Problem, yaşanan cerrahi işlemle ilgili değil. Dün (önceki gün) tedaviye biraz yanıt verdi. Biraz daha dayanabilseydi belki yaşatmak mümkün olacaktı.
Bir mantar enfeksiyonu olduğunu düşünüyoruz. Çürümüş bitkilerin üzerinde görülen, nemli ortamlarda yaşayan bir mantar enfeksiyonu. Çayırda, otlarda olabilecek bir mantar ama bir miktar bağışıklık sistemini düşürdüğümüz hastalarda riski büyük. Yediği bitkiden ya da bir çiçekten bu enfeksiyonu kapmış olabilir. Yediği bir marulun üzerinden de alabileceği bir şey.
Bakımı iyiydi, çok temiz bakıyorlardı, o konuda şüphemiz yoktu.

ORTAK KARARIMIZDI
İki kolu olmayan hastaya bu kollarını kullandıramadık, o hazzı yaşatamadık maalesef. Belki onu görse biraz daha mutlu olurduk.
Eğer ilk 25 gün içinde böyle bir şey olsaydı ben kendimde suç görürdüm. 45 gün normal bir yaşam sürdürdük.
Bu, nakillerde yaşanabilecek risklerden biridir. Bunun kolla veya bacakla ilgisi yoktur. Benzerlerini incelerseniz ölüm riskinin cerrahiye bağlı değil de, sonrasında mecburen verilen ilaçlar nedeniyle olduğunu görürsünüz.
(Ailenin tepkisi hatırlatılınca) Bacak nakline aileyle konuşarak birlikte karar verdik.

ERDOĞAN ÖZTÜRK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2393 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim