• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

24 saat hekime ulaşılacak

24 saat hekime ulaşılacak
Bugüne kadar 40 ilde uygulanan 1. basamak sağlık hizmeti 'aile hekimliği', 2010 sonu itibarıyla tüm Türkiye'ye yayılacak.

Vatandaşın doktoruyla günün 24 saati görüşmesine imkân sağlayan sistem sayesinde hem hastalar küçük rahatsızlıklarını evinde atlatabilecek hem de devlet gereksiz sağlık harcamalarından kurtulacak. Sistemde hasta memnuniyeti yüzde 80'lere kadar çıkıyor.

Aile hekimliği, yıl sonunda 40 şehirden 81 ile yayılıyor. Sisteme geçecek son il İstanbul olacak. 3 bin 500 nüfusa bir hekimin düştüğü uygulama sayesinde devlet (2. basamak) ve üniversite hastanelerine (3. basamak) gidişlerde ciddi azalmalar yaşanacak. Hastaların yüzde 95'inin problemi birinci basamakta çözülerek, sosyal güvenlik açığı azaltılacak. Hasta günün 24 saati doktorunu cep telefonundan arayabilecek. Hekiminden ilk 6 ayda memnun kalmazsa değiştirebilecek.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Hamza Gemici, son dönemde Türkiye genelinde birinci basamakta hasta memnuniyet oranlarının yüzde 35'lerden yüzde 60'lara çıktığını belirtirken, bu rakamın aile hekimliğine geçen illerde yüzde 80'lere ulaştığını vurguluyor. Sistem sayesinde ülkenin en ücra köşesindeki vatandaşa bile hakkaniyetli sağlık hizmeti götürüldüğüne dikkat çeken Gemici, "Vatandaş her probleminde aynı hekimi gördüğünden hastalık verileri daha sağlıklı takip ediliyor. Bu da tedavideki başarı ve memnuniyeti çok üst düzeye çıkarıyor." diyor. Vatandaşın hekim seçme hakkının çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Gemici, sistemin avantajlarını şöyle sıralıyor: "Artık doktor kendini daha fazla geliştirecek. Hastasıyla daha yakın ilişki kuracak. Koruyucu tedaviye önem verilecek. Vatandaş ciddi hastalık geçirmeden bilgilendirilecek ve tedavi edilecek. Maliyetlerin arttığı 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarına gidişler azaltılarak, sağlık harcamaları aşağı çekilecek."

Türkiye, uzun süredir konuştuğu aile hekimliğine ilk defa 15 Eylül 2005'te Düzce'de geçti. Şu an 40 ilde 7 bin doktor bu görevi yapıyor. Sağlık Bakanlığı, 2010 eylem planında aile hekimliğini ilk sıraya aldı. Yıl sonunda ülke geneline yayılması planlanan proje kapsamında 22 bin aile hekimi daha uygulamaya dahil olacak. Bu hekimlerin çoğunluğunu sağlık ocaklarındaki pratisyenler oluştururken, sayıları 230 olan aile hekimliği uzmanları da sistemde görev yapacak. Aile hekimliğine başlayacak doktorlara, 7 günlük uyum sertifikasının ardından 1 yıl sürecek eğitimin sonunda kalıcı belge veriliyor.

Devlet, hekimlerle her yıl sözleşme yeniliyor

Sistemin şartlarına göre vatandaş, ilk 6 ay hekimini değiştiremiyor. Fakat bu süre sonunda memnun değilse doktorunu değiştirebiliyor. Aile hekimliğinde mesai saatleri dışında da sağlık hizmeti veriliyor. Vatandaş günün 24 saati doktoruna danışabiliyor. Hastalar evlerinde ziyaret ediliyor, çeşitli sağlık eğitimleri alıyor. Temel amaç ise acil sağlık hizmeti dışındaki hizmetlerin tamamının aile hekimleri (1. basamak) tarafından karşılanması. Devlet, aile hekimleriyle her yıl sözleşme yeniliyor. Devlet memurluğundan uygulamaya geçen hekimlerin memurluktan doğan hakları devam ederken, ücretsiz izinli sayılıyorlar. Herhangi bir sebeple aile hekimliğini bıraktıklarında devlet memurluğuna geri dönebiliyorlar. Hekimler kendisine kayıtlı nüfus üzerinden ücret alıyor. Kayıtlı ilk bin kişi için sabit bir ücret alırken, bunun üzerindeki kişi sayısı kadar ek ücret maaşına ekleniyor. Bunun yanı sıra cari gider ödeneği alan aile hekimleri, bu parayı çalıştıkları yerlerin kira, elektrik, su, ısınma, tıbbî malzeme, donanım, sigortalı temizlik ve sağlık personeli çalıştırmak için kullanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3281 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim