• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

3 bin çağrıdan 2 bin 900'ü asılsız çıkıyor

3 bin çağrıdan 2 bin 900'ü asılsız çıkıyor
Sivas İl Ambulans Servisi Başhekimliği'nin 112 Acil Servis ihbar hattına günlük gelen ortalama 3 bin çağrıdan 2 bin 900'ünün boş ve asılsız çıktığı,..

Sivas İl Ambulans Servisi Başhekimliği'nin 112 Acil Servis ihbar hattına günlük gelen ortalama 3 bin çağrıdan 2 bin 900'ünün boş ve asılsız çıktığı, hattı en çok ''telefon sapıkları''nın ve çocukların meşgul ettiği bildirildi.

Sivas Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan, 112 acil servis ihbar hattına çok sayıda asılsız ihbar geldiğini belirterek, bu servisin doğru yerde, doğru şekilde kullanılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Özmercan, Sivas'taki 112 servisinin Türkiye'deki diğer illerle kıyaslandığında çok problemsiz şekilde yürüdüğünü belirterek, kentte vakaya ulaşma yüzdelerinin çok iyi durumda olduğunu ifade etti.

112 Acil Servis hattının gereksiz yere meşgul edilmemesi gerektiğini belirten Özmercan, ''Ancak vakaya ulaşmak mesele değil, doğru vakaya da gitmeniz lazım'' dedi.

2010 yılında asılsız 153 vakaya gidilip, ekiplerin geri döndüğünü anlatan Özmercan, ''Arkadaşlar olay yerine gittiklerinde kaza ya da olayın olmadığını görüp dönüyorlar. Bu arada o ambulans olay yerine giderken başka bir yerde başka olay çıktığında belki vakaya birkaç saniyelik gecikme bile o insanın hayatını tehlikeye sokmuş olabilir. Vatandaşların bu konuya çok dikkatli olmaları gerekiyor. Yani 112 hattını anlamsız yere kullanmamaları gerekiyor'' diye konuştu.

-AŞK İLANLARI VE BULUŞMA TEKLİFLERİ GELİYOR -
Özmercan, 112 komuta merkezine çok sayıda asılsız ihbar ve uygunsuz çağrı geldiğine dikkati çekerek, bu serviste görev yapan ve telefonlara bakan personele aşk ilanları ve buluşma teklifleri yapıldığını da söyledi.

Bazı arayan kişilerin de küfürlü konuşarak personeli rahatsız ettiğini anlatan Özmercan, özellikle çocukların bu hattı meşgul ettiğini belirterek, ''112'yi aramak için cep telefonundan kart çıkarılsa bile bu servise ulaşılabiliyor. Asılsız ihbar yapan veya hattı meşgul eden insanların numaraları artık çağrılara yansıyor, ekranda görünüyor. Bir süreden sonra artık kişiler hareket etmeye başladığında savcılık üzerinden suç duyurusunda bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi lazım. Hangi telefondan, cep telefonundan, ankesörlü telefondan ararsa arasın mutlaka o numara ekrana yansıyor'' dedi.

112'nin gerçekten doğru yerde, doğru şekilde kullanılmasını isteyen Özmercan, ''Eğer biz bugün doğru şekilde kullanmazsak başka bir gün bir yakınımızın, akrabamızın hayatına sebep olabiliriz'' diye konuştu.

-''YENİ ALDIĞI TELEFONU 112'Yİ ARAYARAK DENİYORLAR''-
Sivas İl Ambulans Servisi Başhekimliği komuta merkezinde görevli acil tıp teknisyeni Hümeyra Yetkin de, yapılan çağrıların çoğunluğunun ''cinsel istismara yönelik'' olduğunu söyledi.

Yetkin, yeni telefon numarası alan kişilerin de telefonlarını denemek için aradığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Genelde çocuklar açıp kapatıyorlar, asılsız trafik kazaları ihbarı yapıyorlar. Çeşitli sapıklarımız var, cinsel istismarda bulunuyorlar. Genel şehir içi vakalarında Sivas soğuk bir il olduğu için trafik kazaları, araç kaymaları yolda kalan ekipler, yolda kalan vatandaşlarımız oluyor. Asılsız ihbarlarda 155 ve 156 ile koordineli olarak çalışıyoruz. Ekiplerimizi yönlendiriyoruz, olmadığı zamanda ekipler geri dönüyor, boş yere zaman kaybı harcanmış oluyor. 'Telefonu yeni aldım abla denemek için aradım' diyenler dahi var.''

-KAPALI KÖY YOLUNU AÇTIRMAK İÇİN ASILSIZ İHBAR-
Acil tıp teknisyeni Gülay Kaya da, bazı köylülerin kar nedeniyle kapanan yollarını açtırmak için ''acil hasta var'' diye, 112'yi aradıklarını anlattı.

112'yi arayan tüm numaralara dönüş yaptıklarını anlatan Kaya, şöyle devam etti:
''İhbar doğru mudur, vaka mıdır, yoksa bir yerde kalmış şahıs mıdır tekrar dönüş yaparak öğreniyoruz. Bunlar çocuksa numarayı engelliyoruz. Belli bir süre içinde arayamıyorlar. Günlük toplamda 3 bine yakın çağrımız oluyor. Bunun en fazla 100'ü vaka oluyor. Gerisi asılsız ihbar ve diğer düşmeyen çağrılar. 112 ücretsiz olduğu için en fazla aranan yer. Verdiğimiz hizmet çok önemli ama bunu çok istismar edenler oluyor.''
Kaya, hattı arayanların en çok evlenme teklifi ve aşk ilanında bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1937 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim