• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

3 bin hekim verin sıkıntılarımız bitsin

3 bin hekim verin sıkıntılarımız bitsin
Özel hastanelerin hekim açığını kapatmak için ve Sağlık Bakanlığı'na sunulmak üzere hazırladığı anket sonuçları belli oldu. En çok hekim ihtiyacı kadın doğum ve dahiliye bölümlerinde.

Özel hastanelerin hekim açığını kapatmak için ve Sağlık Bakanlığı'na sunulmak üzere hazırladığı anket sonuçları belli oldu. En çok hekim ihtiyacı kadın doğum ve dahiliye bölümlerinde. 21 bin hekim istihdam eden sektör, üç bin yeni hekimin sorunlarını çözeceği konusunda birleşiyor

Özel hastanelerin Sağlık Bakanlığı'ndan hekim kadrosu alabilmek için başlattıkları anket çalışması sona erdi. Özel hastaneler en çok kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kadrosu isterken Özel Hastanler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, "Hastanelerin ihtiyaçları homojen olarak dağılmış durumda. Yani aslında ankete katılmayanların istedikleri hekim kadroları da çıkan sonuçlarla aynı. 3 bin yeni hekimle sıkıntımız biter" dedi.


15 Şubat 2008'den beri tek bir hekimi kadrolarına katamayan Türkiye çapındaki toplam 490 hastanenin 300'ü açmak istedikleri branşların ve ihtiyaçları olan doktorların sorulduğu anketleri yanıtladı. Anket sonuçlarını Bakanlığa gönderdiklerini dile getiren Şengül, dağılımın neye göre yapılacağı konusunu hâlâ konuştuklarını söyledi.


BİN HEKİM VERİLECEK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın kendilerine bin hekimlik kadro sözü olduğunu, Bakanlık yetkililerinin de bu rakamın üstüne çıkmak istemediklerini anlatan Şengül, "Özel hastane ve sağlık kuruluşlarında 21 bin hekim çalışıyor. Hastaneler sıkıntı içinde. Ortopedi ameliyatı yapan hastane, 15 Şubat yönetmeliğine yakalandığı için fizik tedavi bölümü açamıyor. Kalp damar cerrahisi bölümünde hekim ihtiyacı nedeniyle ameliyatlar yapılamıyor. Sektördeki sıkıntının sona ermesi için bize 3 bin hekim kadrosu versinler; hangi bölümlerden olacağına biz karar verelim. Bakanın söz verdiği bin hekim de bir miktar rahatlatır ancak ihtiyaçlar sürer" diye konuştu.


OHSAD'ın Bakanlıkla birlikte hazırladığı anketin sonuçlarına göre Türkiye'de en çok ihtiyaç duyulan hekim, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları. Bunu dahiliye, çocuk sağlığı, kardiyoloji ve kulak burun boğaz takip ediyor. Özel hastanelerin en çok açmak istedikleri branş ise plastik ve rekonstrüktif cerrahi. Bunu kardiyoloji, fizik tedavi, psikiyatri ve nöroşirurji izliyor.


Özel sektör en çok kadın doğumcu arıyor

Kadroya sınırsız uzman ilave hakkınız olsaydı hangi branşta olurdu?

Branş adı                        Talep sayısı

Kadın Hast. ve doğum       96
Dahiliye                             89
Çocuk hastalıkları              80
Kardiyoloji                         80
Kulak burun boğaz            68
Ortopedi                            62


Kadroya tek bir uzman ilave hakkınız olsaydı hangi branşta olurdu?

Branş adı                      Talep sayısı

Çocuk Sağlığı                26
Kadın hastalıkları          25
Kardiyoloji                    22
Ortopedi                      17
Göz hastalıkları            14
Dahiliye                        14

Ruhsata sınırsız branş ilave hakkınız olsaydı hangileri olurdu?

Branş adı                        Talep Sayısı

Plastik cerrahi                   70
Kardiyoloji                         68
Fizik tedavi                        61
Psikiyatri                           60
Nöroşirurji                         55
Cildiye                               48

 


'TALEP EDİLEN HEKİM SAYISI ARZDAN FAZLA OLURSA KURA ÇEKİLİR'

 Anket sonuçlarının Sağlık Bakanlığı'na gönderilmesinin ardından, hangi hekim kadrolarının hangi hastanelere nasıl dağıtılacağının yöntemlerine ilişkin görüşmelerin sürdüğünü dile getiren OHSAD Genel Sekreteri Cevat Cevat Şengül, ankete katılmayan hastanelerin de açılan kadrolardan faydalanacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın kadroları belirlenmesinden sonra özel hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının müracaatlarının başlayacağına vurgu yapan Şengül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Farklı iki büyüklükteki hastaneye açılacak kadro tabii ki aynı olmaz. Bu nedenle üzerinde durduğumuz birinci dağılım anahtarı bunun, yatak sayısına göre yapılması. Bizim 3 bin hekim isteğimize karşın Bakanlığın bin civarında kadro vereceğini tahmin ediyoruz. Bunu da §en9ül göz önünde bulundurduğumuzda, kadro sayısının talebi karşılamayacağını düşünüyoruz. Müracaatlar yapıldığında; belirli branşlara daha fazla talep olacaktır. Bir örnekle anlatmak gerekirse; fizik tedavide 30 hekimlik kadro açılırsa ve gelen talep 40 hekim olursa, o zaman hastaneler arasında kura çekmek gerekebilir."
 

Ebru ERDOĞAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7986 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim