• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

3 yaşındaki Armağan yanlış teşhis kurbanı

3 yaşındaki Armağan yanlış teşhis kurbanı
Yanlış teşhis, İngiltere'de bir Türk çocuğunun ölümüne neden oldu. 21 yıldır Londra'da yaşayan Yücel ve Fatma Denli'nin 3 yaşındaki çocukları Armağan Denli, yüksek ateş şikayetiyle kaldırıldığı North Middlesex Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Ceylan SEVER

21 yıldır Londra'da yaşayan Yücel ve Fatma Denli'nin 3 yaşındaki çocukları Armağan Denli, 18 Nisan günü ateşinin 39 dereceye çıkması üzerine annesi tarafından çağırılan ambulansla North Middlesex Hastanesi'ne götürüldü. Baba Yücel Denli'nin ifadelerine göre, 6 saat içerisinde sadece idrar testi yapılan Armağan'a suçiçeği teşhisi kondu. O sırada ateşi 37.2 derece olan küçük çocuk, doktorlar tarafından ciddi bir durumu olmadığı gerekçesiyle eve gönderildi. Armağan eve getirildikten sonra durumu giderek kötüleşmeye başlayınca gece 01.00 sıralarında ambulansla tekrar aynı hastaneye kaldırıldı. Ancak küçük çocuk saat 04.20'de hayatını kaybetti. Aileye ölüm sebebi menenjit olarak bildirildi.

'KAN TESTİ YAPILSAYDI YAŞIYORDU'

Armağan'ın, hastaneden önemli bir şeyi olmadığı gerekçesiyle taburcu edildikten sonra annesine "Anne beni babamın yanına götür" dediği öğrenildi. Yücel Denli, oğlunu son gördüğü anı ise şöyle anlattı: "Yanıma gelince oğlum beni bir sağımdan, bir solumdan, bir de dudağımdan öptü. Sonra da çok yorgun ve halsiz bir şekilde yanımdan ayrıldı. Oğluma bakan ikinci doktor hastanenin bu konuda ihmali olduğunu kabul etti. Doktorun bize söylediğine göre, hastaneye getirildiği ilk anda kan testi yapılsaydı oğlum şu anda hayatta olabilirdi." Olaydan sonra inceleme başlatılan North Middlesex Hastanesi'ne ve aynı zamanda Armağan'a bakan ilk doktor hakkında dava açacaklarını söyleyen Yücel Denli, "Bu hastanenin ilk vakası da değil. Burada çok fazla kişi ihmal yüzünden hayatını kaybetti" dedi.

'İDRAR TAHLİLİYLE MENENJİT TEŞHİSİ KONMAZ'

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Fethi Özbir, İngiltere'nin Avrupa'nın en kötü sağlık sistemine sahip ülke olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Çocuk hastaneye götürülmüş ve aynı akşam ölecek kadar durumu kötüyse ve eğer meningokok değilse menenjit bulgularına bakılmamasında büyük bir hata var. Eğer meningokok ise hasta yarım saat içinde bile hayatını kaybedebilir, eğer meningokoksa teşhiste atlama durumu söz konusu olabilir. Yüksek ateşi var eve gönderirsiniz, hasta yarım saat içinde meningokoksemi şokla ölebilir. İdrar testiyle teşhis koyulmaz. Meningokok yani menenjit aşısı dediğimiz bir aşı var. Hasta bu aşıyı olmuş olsa bile, aşı meningokokun ortalama yüzde 40 mikrobunu kapsamıyor. Devlet bu aşıyı yapmadığı takdirde bu hastanenin problemi değildir. Burada sağlık sisteminin sorgulanması lazım. 'İngiltere Avrupa'nın en kötü sağlık sistemine sahip ülkedir' diyebiliriz. Anormal derecede böyle vaka atlıyorlar. Çünkü tahlil yapmıyorlar, uzmana ulaşamıyorlar."

HASTANE ÖNÜNDE PROTESTO

Armağan Denli'nin ölümü, dün ailesi, Londra'daki Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Londra'da yaşayan çok sayıda vatandaşlar tarafından protesto edildi. Hastane önünde toplanan binlerce kişi, ellerinde Armağan'ın fotoğraflarını taşırken, hem aile hem de baba talihsiz çocuğun fotoğrafının yer aldığı tişörtler giydi. Ölümlerden sorumlu olanların cezalandırılması istendi.

2 KİŞİ DAHA ÖLMÜŞ

Denli'nin yanlış teşhisten hayatını kaybettiği North Middlesex Hastanesi'nde, daha önce de biri çocuk 2 kişi daha aynı nedenle ölmüş. Ölenlerden biri 2 ay önce restoran işletmeciliği yapan Murat Alaboğaz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2875 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim