• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

''300 bin kişiye emekli olma imkanı sunuyoruz''

''300 bin kişiye emekli olma imkanı sunuyoruz''
SGK Başkanı Emin Zararsız, 270 bin kişinin son 5 yıldır sigortalılığı pasif hale getirdiğini belirtti.

Sgk Başkanı Emin Zararsız, 270 bin kişinin son 5 yıldır sigortalılığı pasif hale getirdiğini belirterek, "Bu 270 bin kişinin tamamı tekrar sigortalılığını aktif hale getirse emekli sayısı birden bire 300 bini geçer Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız, 270 bin kişinin son 5 yıldır sigortalılığı pasif hale getirdiğini belirterek, "Bu 270 bin kişinin tamamı tekrar sigortalılığını aktif hale getirse emekli sayısı birden bire 300 bini geçer. Biz bir anlamda 300 binin üzerinde kişiye emekli olma imkanı sunuyoruz" dedi.

Sgk Başkanı Emin Zararsız, Sosyal Güvenlik Prim yapılandırmaları hakkında düzenlediği basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin emekli sayısının sorulması üzerine Zararsız, "Ben şimdi kapsama giren 40 bin kişi var derim ama 20 kişi müracaat eder bu nedenle tahmin edemiyoruz" dedi. Zararsız, 270 bin kişinin son 5 yıldır sigortalılığı pasif hale getirdiğini belirterek, "Bu 270 bin kişinin tamamı tekrar sigortalılığını aktif hale getirse rakam birden bire 300 bini geçer. Ama kaç kişinin yararlanacağı konusunda bir tahminde bulunamıyoruz çünkü son 5 yıl krize bağlanan bir 5 yıl değil. 2008-2009 krizi döneminde ödeyemiyordu desek olmaz çünkü ondan önceki senelerin krizle bağlantısı yok" diye konuştu. Zararsız, 270 bin kişinin borcunu ödediği taktirde bir anlamda 300 binin üzerinde kişiye emekli olma imkanı sunacaklarını söyledi.

-3. 8 MİLYON KİŞİ BİZE BORÇLU-

Zararsız, bir gazetecinin şu ana itibariyle olan borç miktarını sorması üzerine, borç miktarını açıklayamayacaklarını belirterek, "Toplam 3 milyon 790 bin kişi bize borçlu. Bunlar içerisinde işverenler, sigortalılar, kamu kurumları ve ayrıca sosyal güvenlik destek pirimi kapsamında borçlu olan herkes bu kapsama giriyor.

Bende yaklaşık 22 bin 533 işverene mektup göndereceğim. Benim imzamla kamu kurumlarına da mektup gidecek. Bin TL altındakilere göndermeyeceğiz. Kendilerine mektup gidecek kişi sayısı ise 2 milyon 39 bin. Rakamları maalesef veremiyoruz. Bu kadar borçludan kuruma kaç kişi müracaat eder bilemiyoruz. Son müracaat tarihi gelip en son kişinin müracaat etmesiyle ortaya çıkacak bir durum. Dolayısıyla önceden tahmin yapmak yanıltıcı oluyor. Toplam anapara alacağımızı açıklamıyoruz. Babacan 15 Kasım'da "borç tutarı hakkında önceden bir açıklama yapılmayacak' dedi. Gerçekleşmeler meydana geldikçe bunlar paylaşılacak. Hiç konuşulmayacak gibi bir durum yok" şeklinde konuştu.

-SON HAFTA 24 SAAT ÇALIŞACAĞIZ-

İlk başvuru günlerindeki ilginin sorulması üzerine Zararsız, "Maalesef bizim ülkemizde bir alışkanlık var, süreye tabi olarak bırakılan konularda vatandaşlar ilk başta çok müracaata bulunmuyor. Sürenin sonlarına doğru müracaatlarını sıklaştırıyorlar. Şu anda çok fazla bir müracaat yok" dedi. Bu nedenle son hafta için büyük bir hazırlık içinde olduklarını dile getiren Zararsız, "İlerleyen dönemlerde müracaatlar artacak. Ama son hafta eminim ki bizim taşra teşkilatı çalışanlarımız herhalde 24 saat çalışacak. Son hafta, hafta sonuna denk gelen dönemlerde idaremiz ful açık olacak. Özelliklede son gün ben eminim ki bütün teşkilatın önünde kuyruklar meydana gelecek" diye konuştu. Önceden 81 il müdürlüklerinde teşkilatın olduğunu ama son iki yıldır sosyal güvenlik merkezlerinin açılmasıyla birlikte ilçelerde de teşkilatın oluşmaya başladığını kaydeden Zararsız, 270 civarında sosyal güvenlik merkez müdürlüğünün faaliyete geçtiğini söyledi. Zararsız, bu konuda son hafta, özelliklede son güne yoğunlaştıklarını vurgulayarak, "Hiçbir vatandaşın son günü bizim idarenin kusurundan dolayı, memurumuzun bir kusurundan dolayı müracaat edemedim noktasına getirmek istemiyoruz. Bu nedenle bütün arkadaşlarımız bir seferberlik içerisinde çalışma ve gayretlerini ortaya koyuyorlar. biz son gün geç saatlere kadar idaremizi açık bırakacağız başvuruları alacağız" ifadelerini kullandı.

-10 MİLYON TL'DEN VAZGEÇİLDİ-

Tahsilinden vazgeçilecek alacaklar hakkındaki rakamın sorulması üzerine Zarasız, vazgeçilecek toplam tutarın 10 milyon TL olduğunu söyledi.

2008 yapılandırmasında Halk Bankası'ndan kredi alarak kaç kişinin emekli aylığı aldığıyla ilgili bilgi veren Zararsız, "Toplam Bağ-Kur 144 bin 603 kişi bize olan borcunu ödeyerek aylık alır hale geldi" dedi.

-RANT GELİRLERİ-

Rart gelirleriyle ilgili bir soru üzerine Zararsız, "SSK İş Hanı bizim edğil artık biliyorsunuz, Ulus'taki Anafartalar Çarşısı, Ulus gökdeleni diye bilinen yer gibi yerlerimiz var. Ayrıca diğer illerde çeşitli şekillerde iş hanlarımız var. Buralardaki mağazalarımız hanlarımız kişilere kiralanmış şeklide. Ama bu konudaki en büyük yakınma SSK iş hanı ve Anafartalar Çarşısından geliyordu. Diğer illerde bu konuda çok fazla yakınma gelmiyordu. Birde emekli sandığından kuruma geçmiş rant tesislerinin işletimi ile SSK'dan kurumumuza geçen rant tesislerinin işletimi garklı şekilde yapılıyor. SSK'dan geçenleri doğrudan doğruya biz takip ediyoruz. Emekli sandığından geçenlerin işletimi Emek İnşaat Anonim Şirketiyle yapılmış bir protokol gereği orası tarafından yürütülüyor. Kurum eliyle yürütülen toplam icra çalışmaları ve Emek İnşaattaki icra marifetiyle takip edilen şeylerin birleştirme çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı.

-KISA BİR ZAMAN İÇİNDE İNTERNETTEN BORÇ MİKTARI ÖĞRENİLECEK-

Bir kişinin borcunu öğrenmesi süresinin ne kadar olduğuyla ilgili bir soruya Zararsız, "Biz burada kişilerin borcunun ne kadar olduğunu ve ne karlık bir borç karşılığında telkin edileceğini, taksitle ödemesi halinde seçeceği taksit seçeneğine göre aylara isabet eden miktarı öğrenmesi için bir program hazırlığı içerisindeyiz. Devreye girince zaten duyurusunu yapacağız. Çık kısa bir süre içinde devreye girecek. Böylece e-devletten yani internetten öğrenebilecekler" diye konuştu.

-2008'DEN DAHA YÜKSEK BİR TAHSİLAT YAPILACAK-

En son 2008 yapılandırmasında başarı oranı aslında başarı oranı demekte doğru değil çünkü kişilerin müracaat etmesiyle alakalı bu durum, tahsil edilmesi gereken paranın yüzde 52'si tahsil edilmiş. Benim kişisel tahminim. Bu dönmede 2008'e göre daha yüksek bir oranda tahsilat gerçekleşecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2466 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim