• BIST 9530.47
  • Altın 2479.433
  • Dolar 32.4833
  • Euro 34.8263
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

300 bin Suriyeli, merkezî sağlık sistemine geçiyor

300 bin Suriyeli, merkezî sağlık sistemine geçiyor
Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan Suriyeliler, tedavi ve ilaç alma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Türk Eczacıları Birliği ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ortak bir çalışma hazırlayarak 300 bin Suriyelinin merkezî sağlık sistemine geçmesini s

Proje hayata geçirildiğinde Suriyeli mülteciler istedikleri herhangi bir eczaneye giderek rahatlıkla ilacını ücretsiz alabilecek.

Kampların dışında büyük şehirlerde kalan Suriyeli mülteciler, tedavi edici ilaç noktasında sıkıntı yaşıyor. Bu sebeple Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ortak bir çalışma başlattı. Proje hayata geçirildiğinde 300 bin Suriyeli, merkezi sağlık sistemine dahil olarak Türkiye’deki bütün eczanelerden ilaçlarını kolaylıkla alabilecek. Bu ilaçların faturası ise illerdeki AFAD il müdürlükleri tarafından ödenecek. TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, mevcut sistemin hem mültecileri hem de eczacıları mağdur ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, büyük illere gelen Suriyelilerin tedavilerinde merkezi bir sistem uyguluyor. Birinci basamak olarak nitelendirilen aile sağlık merkezlerinde tüm Suriyeliler ücretsiz tedavi olabiliyor. Ama ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında kampların bulunduğu iller dışında sevk edilme şartı aranıyor. Ancak bu şekilde hastaneye giden Suriyeliler ücretsiz tedavi oluyor. Başbakanlık AFAD 305 bin Suriyelinin Türkiye’ye geldiğini belirtiyor. İlaç noktasında bu zamana kadar kampların bulunduğu illerdeki AFAD il müdürlükleri ödeme yapıyordu. Fakat her ilin ödemeleri farklı oluyordu. Standart bir sistem yoktu. Hatta Türk vatandaşlarının sigorta kapsamına alınmadığı ilaçlar bile ödenebiliyordu. Bununla beraber diğer illere giden Suriyeliler de ilaca ulaşamıyordu. Yaşanan sıkıntının Suriyelileri mağdur ettiğini anlatan TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, “Bu durum eczacıyı da mağdur ediyordu. Bunun yerine AFAD’a merkezi bir protokol sistemi önerdik. AFAD olaya sıcak bakıyor. Sağlık Bakanlığı da olumlu görüş bildirdi. Bu sistemle eczaneler aynı yurtdışı sigortalı hastalara yaptığı gibi sisteme deneme reçetesi girecek. Sonra bunun fotokopisini AFAD il müdürlüklerine gönderip, tahsilatını yapacak.” bilgisini verdi. Bu durumun büyük illerdeki mağduriyeti de gidereceğini vurgulayan Kızılay sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde ilaçta sıkıntı var. Böylece bu sıkıntı da ortadan kalkacak. Uygulama devlete de fayda sağlayacak. Biz ilaç verirken bunu sisteme gireceğiz. Aynı normal ilaç iskontoları burada da yapılacak. Farklı fiyat ödemeleri ortadan kalkacak.”

Suriyeli mülteciler Türkiye’nin neresi olursa olsun aile sağlık merkezlerinde herhangi bir ücret ödemiyor. Yalnız pasaportlarını göstermeleri gerekiyor. Fakat İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerdeki devlet hastanelerinde bir belirsizlik vardı. Sağlık Bakanlığı son yayınladığı yazıda ise duruma açıklık getirdi. Bakanlık, kampların bulunduğu illerde Suriyelilerin sağlık hizmetini ücretsiz alacağını açıkladı. Fakat bu illerin dışına çıkan sığınmacılar için çeşitli şartların oluşmasını istiyor. “Suriyeli misafirlerin tedavisinin başka bir ilde yapılması gerektiği durumlarda sevk zincirine uyulması ve tedavi yapan sağlık kuruluşunun faturayı, sığınmacıların kayıtlı olduğu valiliğe yapılması” talep ediliyor. Bakanlık büyük illerdeki hastanelerde Suriyelilerin bakılması için kampların bulunduğu illerden sevk alınmasını istiyor. Sağlık Bakanlığı hiçbir şekilde Türkiye’de mülteci olarak kaydı bulunmayan Suriyeliler için de aynı uygulamanın yapılmasını talep ediyor. Bakanlık mültecileri ayrıca, ‘Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı’ kapsamında yabancılara sunulacak sağlık hizmetleri genelgesinin dışında tutuyor. Yapılan işlemlerin faturalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlıkta Uygulama Tebliği’ne göre yapılmasını şart koşuyor. Diğer yandan Şanlıurfa Akçakale sınırına hastane yapılması için Suriyeli doktorlar Şanlıurfa Valiliği’ne başvurdu. Sınırda hastane olursa Türkiye’ye sağlık için geçişlerin azalacağı öngörülüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2846 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim