• BIST 9079.97
  • Altın 2323.978
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9394
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

35 bin şehit-gazi yakını devlette iş fırsatına kavuştu

35 bin şehit-gazi yakını devlette iş fırsatına kavuştu
Görev başında hayatlarını kaybeden kişilerin yakınları kamu kurumlarında işe girebilecek. 35 bin kişilik kadro açılmış durumda.

Okan Güray Bülbül

Soma'da hayatını kaybeden madencilerin yakınları da istihdam hakkından yararlanabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girenTerörle Mücadele Kanunu Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdam Edilecekler Hakkında Yönetmelik ile terörle mücadele kapsamında vazife malulü olanlar, gaziler ve şehit ve gazilerimizin yakınlarına ve sivil şehit sayılanların yakınlarına kamuda istihdam hakkının detayları da netleşmiş oldu.

AİLE BAKANLIĞI YETKİLİ OLACAK

Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı şehit ve gazilerin yakınlarının kamu kurumlarında istihdam edilmeleri konusunda yetkili kılındı. Bu durumdaki kişiler doğrudan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na başvurarak kendilerine tanınmış bu haktan yararlanabilecekler.

KİMLER KAPSAMA ALINDI?

Kamuda istihdam hakkına kavuşanlar, terörle mücadele kapsamında görev yapan devlet memurları ve memurların saldırıya maruz kalan eş, çocuk, anne baba ve kardeşleri. Yani kendilerine terörle mücadele kapsamında aylık bağlanan kişiler kamuda istihdam hakkına kavuştular.

KAÇ KİŞİYE HAK SAĞLANACAK?

Yönetmelik kapsamında harp ve vazife malulleri, gaziler ve şehit ve gazi yakınlarından hangilerine kamuda istihdam hakkı sağlanacağa düzenleniyor. Buna göre; 2330 sayılı Kanuna göre kendisine aylık bağlanan vazife ve harp malullerinin kendilerine doğrudan istihdam hakkı sağlanıyor. Bunun yanında vazife malulü çalışmak istemezse eşi veya çocuğuna, çocuğu yoksa kardeşlerinden birisine kamuda istihdam hakkı sağlanacak. Yani vazife malulü olan ve kendisine aylık bağlanan kişiye veya bir yakınına istihdam hakkı sağlanacak.

ŞEHİT YAKINLARINA 2 KİŞİ AYRILDI

Şehit olan kişilerin yakınlarına sağlanacak istihdam hakkı ise şehidin eş ve çocuklarından birisi ve anne veya babasından birisi olmak üzere 2 kişiyi kapsayacak. Yani harp ve vazife malulü olanlar için sağlanan istihdam hakkı bir kişiyi kapsarken, şehit olanlara tanınacak istihdam hakkı 2 kişiyi kapsıyor. 5510 sayılıKanun ve eski Emekli Sandığı Kanunu kapsamında vazife malulü olanlar için de aynı şekilde istihdam hakkı söz konusu. Yine vazife malulü olan kişi veya yakınlarına toplam bir istihdam hakkı sağlanırken vazife başında hayatını kaybeden kişilerin yakınlarına ise 2 kişilik kamuda istihdam hakkı sağlanacak.

SOMA DA KAPSAM DAHİLİNDE

Kamuda istihdam hakkı sivil şehit sayılanları da kapsıyor. Yani Soma'da hayatını kaybeden madencilerimizin yakınları da kamuda istihdam hakkından yararlanabilecek. Yaklaşık iki hafta önce meydana gelen kazada 301 madenci hayatını kaybetmişti.

BEĞENMEYEN HAKKINI KAYBEDER

Kamu kurum ve kuruluşları bünyelerindeki memur, sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının yüzde 2'sini bu kapsamdaki kişiler için ayıracak. İlgili kadrolara atama ise Devlet Personel Başkanlığı'nın onayı alınarak yapılacak. Atama teklifleri hak sahiplerinin il tercihi göz önünde bulundurularak başvuru sonrası 45 gün içinde yapılacak. Teklif sonrası atanacak kişilerin teklif edilen kadro için uygun olması halinde ilgili kamu kurumu 30 gün içerisinde atanma yazısını hak sahibine göndermek durumunda. Kamu kurumuna atandığı halde göreve başlamayanlar haklarını kaybetmiş olacaklar.

Malulün hakkını kullanmaması halinde bu hakkından feragat ettiğine dair yazı alınarak istihdam hakkı yakınlarına verilecek. Aynı şekilde eşin veya çocuğun istihdam hakkından feragat ettiğine dair yazı alınması halinde kardeşlerin bu haktan yararlanması söz konusu olacak. Kamu kurumlarında istihdam hakkı elde edenler ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne başvuracaklar. Kimin hak sahibi olduğuna illerde vali veya bölgede görevlendirilen vali yardımcısının başkanlığındaki komisyon karar verecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2509 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim