• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

35 yaşından sonra çıkan benlere dikkat!

35 yaşından sonra çıkan benlere dikkat!
Özellikle yaz dönemlerinde yoğun güneş ışığına maruz kalmak bakın hangi riski artırıyor... Uzmanlar, benlerdeki değişimler, deri kanserlerinin en tehlikeli türü olan melanoma oluşmasında,..

Uzmanlar, benlerdeki değişimler, deri kanserlerinin en tehlikeli türü olan melanoma oluşmasında önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Özellikle yaz dönemlerinde yoğun güneş ışığına maruz kalmanın melanom riskini artırdığı uyarısında bulunuyor.

Memorial Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Lüffiye Çoban, özellikle 35 yaş sonrası ortaya çıkan benlerin önemsenmesi gerektiğinin altını çizerek, ben takibinin önemi hakkında bilgi verdi. Melanoma'nın deriye renk veren melanin maddesini yapan melanonosit isimli hücrelerin kanseri olduğunu kaydeden Çoban, bu hücrenin deri kanserleri içinde en ciddi tür olduğunu ifade etti. Çoban, "Ultraviyolenin melanoma oluşmasındaki en önemli dış etken olduğu bilinmektedir. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde ara ara aniden yoğun güneş ışığına maruz kalmak, su toplayacak kadar, ya da derinin soyulmasına yol açacak kadar yanmak melanom için riski bir kaç kat artırır. Solaryum da ultraviyole ışığı yaydığı için güneş gibi risklidir. Hastalarının yarıdan daha az kısmında melanoma, eski bir ben üzerinden gelişir. Eski bir benin renk değiştirmesi, büyüklüğünün artması, üzerinde kabarıklık, kanama olması ya da yara açılması melanoma için işaret olabilir." dedi.

Yeni ben oluşumunun hayatın ilk 30 yılında meydana geldiğini kaydeden Çoban, "Melanom olgularının yarısında fazlası normal deri üzerinde oluşur ve koyu renkli olduğu için yeni bir ben gibi algılanır. 35 yaştan sonra yeni çıkan benleri önemsemek gerekir." diye konuştu.

Lütfiye Çoban, kimlerin melenoma için daha çok risk taşıdığını şöyle sıraladı: "Açık tenliler, renkli gözlüler, kızıllar, çilliler, güneşte hemen kızarıp hiç bronzlaşamayanlar, çok sayıda beni olanlar, ailesinde melanoma olanlar, daha önce melanoma ya da diğer tür cilt kanseri geçirmiş olanlar.

"Tüm kanserlerde olduğu gibi erken tanı çok önemlidir." diyen Çoban, "Çok erken saptanan melanom olgularında sadece ameliyat ile hastalının sağlığına kavuşma şansı yüzde 90 dan fazladır. Erken tanı için; doğru ve etkili şekilde güneşten korunmalı, yeni ben çıkıp çıkmadığına bakılmalı, eski benlerde değişiklik olup olmadığına dikkat edilmelidir. Vücudunda yeni ben çıkanlar ya da eski beni renk değiştirenler doktora başvurmalıdır." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3347 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim