• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

40 bin öğrenciye sağlık taraması

40 bin öğrenciye sağlık taraması
İstanbul’un bazı ilçelerindeki okullarda gerçekleştirilen “Online Kalp Taraması Projesi”nin ilk altı aylık bölümünde on binlerce öğrenci sağlık taramasından geçirildi.

40 binin üzerindeki öğrencinin EKG’si çekilirken, 154 hasta çocuk sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Sağlık Bakanlığı İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İhsan Bakır, geçtiğimiz ocak ayında başlatılan ve Bakırköy, Küçükçekmece, Bahçelievler, Esenler, Esenyurt, Başakşehir, Avcılar, Büyükçekmece, Bağcılar, Beylikdüzü, Silivri ve Çatalca’daki okullarda yürütülen ‘Online Kalp Taraması Projesi’ ilk altı aylık verilerini değerlendirdi. Ocak ayında başlayan proje kapsamında 40 binin üzerinde öğrencinin EKG’sinin (elektrokardiyografi) çekildiğini açıklayan Doç. Dr. Bakır, şöyle konuştu: “Bunların yaklaşık 17 bininin EKG okuması tamamlandı, bin 302’sine detaylı tetkik ve muayeneler yapıldı, 154 çocukta önlem alınmaması ve takip edilmemesi halinde ciddi sorunlara yol açabilecek hastalıklar saptandı ve tedavileri planlandı.”

Projenin planlandığı şekilde devam ettiğini açıklayan Doç. Dr. İhsan Bakır, proje çerçevesinde okullarda çekilen EKG’lerin, internet üzerinden Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Hastanesi’ndeki EKG yönetim sistemine (MUSE) aktarıldığını söyledi. Bakır, şu bilgileri verdi: “Hem EKG yönetim sistemindeki yazılım hem de uzman doktorlar tarafından kontrol edilecek EKG’ler sayesinde birçok çocuğun kalp sağlığı çocukluk çağında kayıt altına alınarak, varsa mevcut hastalıkları da erken teşhisle tedavi edilecek.”

EKG’nin herkeste farklı, “kalbin parmak izi” olduğunu hatırlatan Doç. Bakır, şöyle konuştu: “EKG hastaya rahatsızlık vermeyen, ekonomik bir tarama yöntemi. Bununla kimi ölümcül olabilecek önemli ve sık rastlanan sorunları saptayabiliyoruz. Araştırmamız sadece Avrupa değil, dünyanın sayılı tarama programlarından biri olacak, tarama ile ülkemize ait doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları hakkında da genel bir veri bankası oluşturulacaktır.”

Son günlerde çok sık olarak, kalp rahatsızlıkları sebebiyle yaşanan genç ölümlerine de dikkat çeken Doç. Dr. İhsan Bakır, “Online kalp taraması projemiz sayesinde belki de ileride bu şekilde hayatlarını kaybedecek, birçok genç insanın da hayatını kurtarmış olacağız.” dedi. Proje kapsamında mayıs ayı sonuna kadar EKG’sinde sorun bulunan çocukları daha ileri tetkikler için hastaneye çağırdıklarını anlatan Doç. Dr. Bakır, şu bilgileri verdi: “Bu 154 çocuğu tespit etmeseydik ileri yaşlarda kalp fonksiyonları bozulmuş, belki de kalp nakline aday olarak karşımıza çıkacaklardı. Halbuki hiçbir belirti vermeden, sinsi şekilde gelişen kalp rahatsızlıklarında, böylece erken tanı koyarak, biz koruyucu önlemleri alabiliyoruz. Çocukların sorununa göre efor yapmaları yasaklanıyor, aileleri almamaları gereken ilaçlar ve gıdalarla ilgili uyarılıyor. Gerekirse ilaç veya cerrahi tedaviler planlanıyor. Bazı çocukları daha uzun vadeli takip edeceğiz.” Ocak 2013 tarihinde başlanan proje kapsamında İstanbul Avrupa yakasında 13 ilçede 6-18 yaşları arasındaki 800 bin öğrencinin kalbinin EKG’si çekilecek. Projenin 2016 yılında tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1901 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim