• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

400 bin Euro'luk yapay kalbin bedelini, artık devlet ödeyecek

400 bin Euro'luk yapay kalbin bedelini, artık devlet ödeyecek
Kalp hastalarına sevindirici haber. Durumu hayati derecede acil olan hastalara takılan ve fiyatı 400 bin Euro'yu bulan yapay kalp destek cihazının ücretini artık devlet karşılayacak.

Eski uygulamada cihazın parasını hasta cebinden ödemek zorunda kalıyordu. Parası olmayan vatandaşlar ise çaresizlik içinde uygun bir kalp bulunmasını bekliyordu.

Devlet, son evre kalp yetersizliği nedeniyle bir yıldan az yaşam beklentisi olan hastaların hayatta kalması için kullanılan ve fiyatı 400 bin Euro'yu bulan yapay kalp destek cihazlarını ödeme kapsamına alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Bakanlığı, dernekler ve hastane temsilcileriyle yapılan görüşmelerde son noktaya gelindi. Pahalı cihazlara en uygun rakamın bulunması için yapılan fiyat araştırmasından sonra cihazların ücretinin ödenmesi için Sağlıkta Uygulama Tebliği'ne (SUT) dahil edilecek. Yedi yıla kadar yaşam süresini uzatan cihazlar, özellikle kalp nakli için bekleyen hastalarda hayati önem taşıyor.

Yapay kalp destek cihazları, son evre kalp yetersizliğindeki hastada kalbin pompalama görevini üstlenen, ileri teknoloji bir ürün. Türkiye'de her yıl 100 kişi acil nakil için sıra beklerken bunların yarısı uygun kalp bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Bu cihazların, senede en acil 500 hastaya takılması planlanıyor. Devlet güvencesinde olmadığı için hastanelerin birçoğu bu cihazları kullanmıyor. Sınırlı sayıda kullananlar ise parasını hastanın cebinden ya da döner sermayeden karşılıyor. SGK sadece bu cihazların takılması aşamasında ameliyat ve yoğun bakım masraflarını karşılıyordu.

SGK Tıbbi Malzeme Daire Başkanı Hanefi Gök, yapay kalp cihazının devlet tarafından ödenmesiyle ilgili son görüşmenin Ankara'da yapıldığını belirtti. Ortak bir kararın alındığını ve imzaya açıldığını anlatan Gök, farklı kullanımları olan 6-7 değişik yapay kalp destek cihazının ödeme kapsamına dahil edileceği bilgisini verdi. Gök, "Bu konuda bu işlemin hangi hastaya uygulanacağı şartlara bağlandı ve imzaya açıldı. Şu anda imzaların yüzde 80'i atıldı. Diğer taraftan fiyat araştırması devam ediyor. Yurtiçi ihale fiyatları ve yurtdışındaki fiyatlar karşılaştırılıyor. Daha sonra bu rakamlar fiyatlandırma komisyonuna sunulacak. Sonra SUT'a dahil edilecek." dedi. Türkiye'de en çok kalp nakli yapan merkezler arasında yer alan Koşuyolu Kalp Hastanesi yetkilileri, Amerika'da yılda 3 bin 500 kişiye bu cihazın takıldığını belirterek, ihtiyaç ve gereklilik oranında bu cihazın acil hastalara takıldığını ifade etti.

SUİSTİMALE KARŞI ÖNLEM ALINACAK

Yapay kalp destek cihazlarının pahalı olması nedeniyle ciddi tedbirler de alınacak. İlk aşamada Türkiye'de kalp nakli yapan Ege ve Akdeniz üniversiteleri ile İstanbul Koşuyolu, Siyami Ersek ve Ankara Yüksek İhtisas hastanelerinde bu cihazların devlet güvencesinde hastaya takılması için verileceği öğrenildi. Türkiye'de çeşitli seviyelerde 500 bin kalp yetersizliği hastası bulunurken, uzmanlar "kalbiniz az da çalışsa en iyi yapay kalpten daha iyidir" uyarısında bulunuyor. Bu cihazların artık kalbi işlevini yitirmiş son evre hastalar için kullanılması gerektiği vurgulanıyor.

Çağlar Avcı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim