• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

4/C'lilere sendika yolu açıldı

4/C'lilere sendika yolu açıldı
Sağlık Bakanlığı'nda görevli 4/C'lilere sendika yolu açıldı.

Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava sonucunda mahkeme, Sağlık Bakanlığı'nda görevli 4/C'li personelin çalıştığı süre boyunca sendika üyeliğine kabul edilmesine karar verdi.



Türk Sağlık-Sen tarafından Sağlık Bakanlığı'na yapılan başvuruda 4/C'li personellerin sendika üyesi olmalarını sağlayan bir düzenleme yapılması talep edilmiş, Bakanlık talebi reddetmişti. Bunun üzerine sendika tarafından Ankara 14. İdare Mahkemesi'ne dava açılmıştı. Davayı karara bağlayan mahkeme, 4/C'lilerin memur sendikalarına üye olabileceğine hükmetti.

Mahkeme kararında 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun kamuda kadrolu memurlar, sözleşmeli ve geçici çalışan personeli de kapsadığı hatırlatıldı.

Kararda, "Adaylık ve deneme süresi bulunmayan geçici personelin ise salt adaylık ve deneme süresi içinde bulunmadığından 4688 sayılı Kanunun kapsamında sendika üye olamayacağından söz edilmeyeceği açıktır." denildi.

Kararda 657 sayılı Kanun'un 4/C maddesine göre geçici personel statüsünde çalışan kamu görevlilerinin çalıştıkları sürece sendika üyeliğine kabul edilmeleri gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemlerin hukuka uyarlılığının görülmediğine dikkat çekildi.

Türk Sağlık-Sen, mahkeme kararının ardından Sağlık Bakanlığı'na bir yazı yazarak karar doğrultusunda 4/C'li personelin sendika üyesi olabilmeleri yönünde taşra teşkilatlarına genelge gönderilmesini istedi.

Sendika aynı zamanda Devlet Personel Başkanlığı'na da başvurarak mahkeme kararı doğrultusunda tüm 4/C'li kamu çalışanlarının sendika üyesi olabileceği yönündeki bir görüşün bütün kamu kuruluşlarına gönderilmesini istedi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kararın alanında bir ilk olduğunun altını çizerek, 4/C'li personelin hak araması noktasında çok önemli bir kazanım elde ettiklerini söyledi.

Tüm 4/C'lilerin sendikalı olabileceğine dikkat çeken Kahveci, "Gerek bireysel olarak kazanılan davalar, gerekse sendikamızın Sağlık Bakanlığı'ndaki tüm 4/C'liler için kazandığı davadan sonra Devlet Personel Başkanlığı'nın da kamuda çalışan tüm 4/C'lilerin sendika üyesi olabilmeleri yönünde düzenleme yapması kaçınılmaz. Bunun için kendilerine gerekli başvuruyu yaptık. Tüm sağlık çalışanlarının sendikalı olması yönünde kazandığımız dava bu düzenlemeyi hızlandıracak nitelikte." diye konuştu

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2910 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim