• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

5 ana organ ve enerji akışı

5 ana organ ve enerji akışı
Karaciğer, kalp, mide, akciğer ve böbreklerde enerji akışının sağlıklı olması, göğüs kanserinin oluşmasını önlüyor.

Geleneksel Çin Tıbbı’na (GÇT) göre bir organı anlatırken, söz konusu organı Batı tıbbından çok daha geniş tanımlar. Her organ belli bir duyguyla ilişkilidir ve ruhun beş özelliğinden birine meskenlik eder. Bu işlevler birbirleriyle yakından ilişkilidir ve birbirleri üzerinde güçlü bir etkide bulunabilirler. GÇT her organı tüm bu bağlam içinde ele alır. Her organ kendi ana duygusuna karşı özellikle hassastır. Örneğin kronik öfke (ayrıca yılgınlık, depresyon ve tabii stres) karaciğerin çalışma biçimini etkiler. Buna karşılık, bir karaciğer sorunu veya hastalığı öfkeye, yılgınlığa, depresyona veya strese yol açabilir. Akupunktur Uzmanı Dr. Nan Lu ve Ellen Schaplowsky, Omega Yayınları’ndan çıkan ‘Geleneksel Çin Tıbbıyla Göğüs Kanserini Önlemenin ve Yenmenin Yolları’ isimli kitapta; karaciğer, kalp, mide, akciğer ve böbreklerin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve bu beş organa iyi bakmanın göğüs kanserini önlediğini öne sürüyor.

1- KARACİĞER:
Bedenin dışına açılan geçidi gözdür. Karaciğeri etkileyebilen duygu öfkedir. Karaciğerin ‘Çi’ enerjisiyle ilişkili olan renk yeşildir. Bir ağacın kökleri gibi karaciğerin ‘Çi’ enerjisi de dışarıya doğru serbestçe hareket etmek ve her yere ulaşmak ister. Karaciğer bedendeki enerji akışını yönetir. Bir zamanlar, yıllardır migren ağrısı çeken bir hastam vardı. Üç belirtinin (1- âdet dönemi öncesi baş ağrısı, 2- sol tarafta başlayan baş ağrısı ve 3- baş ağrısından önce görülen ışık) güçlü ipuçları verdiğini ona söyledim. Bunların karaciğerde ciddi bir işlev bozukluğuna işaret eden önemli belirtiler olduğunu belirttim. Uzun zamandır bu sorunu yaşadığı için pişirilmesi gereken bitkilere, akupunktura ve yaşam biçimini değiştirmeye ihtiyacı olduğunu anlattım. Öğretmen olduğunu ve sürekli yoğun stres altında çalıştığını söyledi. İyileşme süreci çoğu hastamınkinden daha uzun sürdü ama sonuçta iyileşti. GÇT, Batı’da göğüs kanseri vakalarının yüksek olmasını, uzun süreli stres ve duygusal aşırılık (özellikle öfke ve tasa) kaynaklı karaciğer ‘Çi’ durgunluğuna bağlıyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT
-Kırılgan tırnaklar Tırnaklarda yarım ayın olmaması
- Gözlerde hassasiyet Tendon sorunları Özellikle sol tarafta migren ağrıları Öfke veya yatışmayan hisler
- Stres Hazımsızlık ve karın şişliği
- Âdet dönemi sorunları/ âdet öncesi sendromu
- Mantar enfeksiyonu

2- TÜM ORGANLARIN KRALI: KALP
Bedenin dışına açılan kapısı dildir. Kalbi etkileyebilen duygu sevinçtir. Kalp enerjisiyle bağlantılı renk kırmızıdır. GÇT, kalbi tüm organların kralı olarak görür. ‘Eğer kral mutluysa krallıkta da huzur ve ahenk vardır.’ Kalbin böbreğin desteğine diğer organlardan daha fazla ihtiyacı vardır. Söz gelimi, kalp çarpıntıları kalbinizin yeterli kan veya ‘Çi’ desteğine sahip olmadığının bir işaretidir. Kalp çarpıntınızın sebebi genelde böbreğin zayıf çalışmasıdır.

3- MİDE
Beş ana organın hepsinin sağlıklı bir şekilde çalışması için midenin ‘Çi’ enerjisinin yeterli olması gerekir; Gelin, mideye ve onun doğa yasasına göre sıcağı sevmesine geri dönelim. Sürekli soğuk yiyeceklerle, pişmemiş besinlerle (çiğ sebzeler veya salatalar gibi) ya da soğuk içeceklerle (buzlu su ve soda gibi) beslenmek midenizin çalışmasını bozar ya da ‘Çi’ yetersizliği belirtilerini doğurur. Bu da mide şişkinliğine, mide ağrısına, kilo fazlalığına, ishale ve hatta migren ağrılarına yol açabilir.

4- AKCİĞER: HAYATIN NEFESİNİ İÇİNE ÇEKMEK
Vücudun dışına açılan kapısı burundur.
Kontrol ettiği doku cilt ve saçtır. Akciğeri etkileyen duygular keder ve üzüntüdür. Akciğere karşılık gelen mevsimsel enerji ve zaman sonbahardır. Akciğerinizin en önemli görevlerinden biri tüm vücudunuzun ‘Çi’ enerjisini kontrol etmektir.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN
Akciğer ‘Çi’ enerjisini artırmak için beslenmenize katabileceğiniz altı gıda:
- Badem Armut Trabzon hurması
- Bal n Zambak soğanı -Beyaz mantar (kültür mantarı)

5- BÖBREK: ENERJİ KAYNAĞI
Bedenin dışına açılan kapısı kulaktır. Kontrol ettiği doku kemiktir. Böbreği etkileyen duygular korku ve şoktur. Böbrek enerjisiyle bağlantılı renk siyahtır.

NE YEMELİ?
Kabuklu deniz ürünleri: ıstakoz, midye, istiridye, karides Fasulyeler, özellikle kara fasulye Kemik iliği ve kemik suyuna çorba
Ceviz Çamfıstığı


DALAK: DEPRESYON KAYNAĞI

Kalple yakın bir enerji ilişkisinde olan karaciğer, gerginse ‘Çi’ enerjisi başka yere çekilir ve kalbin çalışmasını destekleyemez. Karaciğer, kalbinize kan temin etmekle kalmaz, kan akışının dengeli ve düzenli olmasını sağlar ve kan dolaşımında önemli rol oynar. Kanla ilişkili üç ana organ kalp, karaciğer ve dalaktır. Kalp kan dolaşımını kontrol eder, karaciğer kanı depolar ve akışını kontrol eder, dalak da yiyeceklerin özünden ‘Çi’ ve kan elde eder. Dalak ayrıca kanın akışında karaciğere yardım eder. Bu girift bağlantı ağı, bedeninizin düzgün çalışmasını sağlar. Dalak kanın akışını, nasıl ve nereye akacağını, bedenin hangi bölgesine ve ne miktarda akacağını kontrol eder. Dalak; ruhun uygulamalı düşünme, odaklanma ve bazı hafıza işlevlerinden etkilenir. Aşırı düşünmek veya endişe dalağın ‘Çi’ enerjisini tüketebilir. Bu durum depresyona yol açabilir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2648 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim