• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

5 hastane dolaştıktan sonra ölen Jiyan'ın ölümüne takipsizlik kararı

5 hastane dolaştıktan sonra ölen Jiyan'ın ölümüne takipsizlik kararı
Diyarbakır'da 5 hastane dolaştıktan sonra yaşamını yitiren 7 yaşındaki Jiyan Çakan'ın ölümüne savcılık takipsizlik kararı verildi.

Diyarbakır'da 2010 yılında yanlış teşhis konulduktan sonra 5 hastane gezdirildikten sonra yaşamını yitiren 7 yaşındaki Jiyan Çakan'ın ölümü ile ilgili soruşturmada savcılık takipsizlik kararı verildi. Ailenin 4 doktor aleyhine açtığı 51 biner liralık tazminat davası da reddedildi.

Diyarbakır'da 2010 yılı Temmuz ayında şiddetli karın ağrısı nedeniyle özel bir hastaneye götürülen Jiyan Çakan'a 'Faranjit' teşhisi konuldu. İğne yapılıp gönderilen Jiyan Çakan fenalaşınca başka bir özel hastaneye götürüldü. Kalbi duran ve müdahaleyle yaşama döndürülen Jiyan, Devlet Hastanesi'nden Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi ve doktorların çabasına karşın yaşamını yitirdi.

'Faranjit teşhisi' konulan Jiyan Çakan'ın ölümünden sonra yapılan otopside bağırsağında 2 santim delik olduğu ve ölümün bundan kaynaklandığı belirtildi. Orman İşletme Müdürlüğü'nde memur Zeki Çakan, 4 çocuğundan yanlış teşhis konulan Jiyan'ı kaybedince sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

SORUŞTURMA 3 YILDA TAMAMLANDI

Sağlık Bakanlığı ve savcılık Jiyan Çakan'ın ölümüyle ilgili, yanlış teşhis iddiasıyla 2'si devlete ait, 2'si özel hastanelerde görevli 4 doktor hakkında soruşturma başlattı. Suçlanan doktorlar 'Ateşi vardı iğne yaptım, reçete yazıp taburcu ettim', 'Şuuru kapalı geldi yarım saatlik çalışma sonunda kalp atışları başladı', 'Geldiğinde kalbi çalışıyordu, hastanede çocuk bölümü olmadığı için sevk ettim' ve 'Bize geldiğinde kas hareketi yoktu. Canlandırma odasına alarak kalp atımını sağladık. Tüm müdahaleler zamanında yapıldı' ifadeleri verdi. Savcılık 3 yıl sonra savcılığın verdiği takipsizlik kararında, "Kovuşturmayı gerektirir bir suç ve suçlu bulunmadığı, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Adli Tıp raporuyla tespit edildiğinden, şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi" denildi. Çakan ailesi verilen takipsizlik kararına Batman Ağır Ceza Mahkemesi'nde itirazda bulunurken, ailenin itirazı da reddedildi.

Sağlık Bakanlığı'nın soruşturmasında ise doktorlardan sadece birinin kendi personeli olduğu vurgulandı, bu doktorun hastayı uzak hastaneye sevk ettiği için uyarı cezası verildiği belirtildi, diğer doktorların özel sektörde veya üniversitede görevli oldukları için Türk Tabipler Birliği ve YÖK'e suç duyurusunda bulunuldu.

TAZMİNAT DAVASINA DA RET

Çakan ailesinin avukatı Mehmet Rauf Çiçek, Sağlık Bakanlığı ve Dicle Üniversitesi'nden, sorumlu her hastaneden 51 biner lira tazminat talep etti. Bunun kabul edilmemesi üzerine Diyarbakır 3'ncü İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, Jiyan Çakan'ın ölümünde hastane idareleri ve personelinin kusuru bulunmadığını belirterek, davanın reddine karar verdi.

Avukat Mehmet Rauf Çiçek, tazminat davasının reddedilmesi üzerine Danıştay'a itirazda bulundu. İtirazlarının Danıştay tarafından da reddedilmesi halinde önce Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini beliren avukat Çiçek, daha sonra ise iç hukuk yolları tükendiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2242 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim