• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

5 kat genişleyen damarı balon gibi söndürüldü

5 kat genişleyen damarı balon gibi söndürüldü
Emekli tarihçi Ersin Uzeroğlu, 70 yaşında ikinci hayatına başladı. Karnındaki ana damarında 8.5, göğüs kafesindeyse 11.5 santimetrelik iki anevrizma ile saatli bomba gibi yaşayan Uzeroğlu'nun kabusu, 6 stentin takıldığı üç ayrı operasyonla sona erdi.

Dışarıdan bakıldığında yüksek tansiyon harici herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan 70 yaşındaki Ersin Uzeroğlu, kısa bir süre önce şiddetli baş ağrısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Detaylı incelemede karın içerisindeki aort'unda (ana damar) 8.5 cm, göğüs kafesinde ise 11.5 cm'lik iki anevrizma (baloncuk) ortaya çıktı. Normal şartlarda 2,5 cm olması gereken bu damarların 4- 5 kat genişlemesi, her an patlayabileceği ve iç kanama başlatabileceği anlamına geliyordu. Üstelik bir anevrizmanın içerisinden beyne giden başka damarlar geçiyordu. Acıbadem Fulya Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Aslım ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyon dizisiyle önce damarların yeri değiştirildi. Sonrasındaysa yerleştirilen 6 stentle Uzeroğlu sağlığına kavuştu. Doç. Dr. Aslım, 'Bu genişlikte iki anevrizmayla hastamızın yaşaması gerçekten büyük bir şans ve nadir bir durum. Normal şartlarda 8-9 cm'lik anevrizmalar bile acil ameliyat gerektiriyor' diye konuştu.

BÖBREK TARAMASINDA ÖĞRENDİ
Emekli tarih öğretmeni Uzeroğlu, yaklaşık 6 sene önce yaptırdığı böbrek taraması sırasında karın içerisindeki aort damarında genişleme olduğunu öğrendi. Yıllar içinde büyüyen balonların artık alınması gerekiyordu. Yüksek tansiyon hastası olan Uzeroğlu'na önce anjiyo yapılarak, kalbine stent takıldı. Doç. Dr. Aslım, 'Öncelikle hastamızın damarının yerini değiştirip anevrizmadan uzak bir yere taşıdık. Böylece anevrizmanın içerisine stent yerleştirebilir duruma geldik. Ardından göğüs kafesindeki ve karın içerisindeki her iki anevrizmaya da stentle müdahale gerçekleştirdik. Hastamız şu anda gayet sağlıklı' dedi.

50'den sonra kontrol şart
Anevrizma oluşumunun herhangi bir belirti vermediğine dikkat çeken Doç. Dr. Erdal Aslım şunları söyledi:Ailede anevrizma hikayesi ya da ani ölümler yaşayan kişiler daha dikkatli olmalı. 50 yaşından sonra bu kişilerin mutlaka akciğer filmi veya tomografisi ya da basit bir karın ultrasonu çektirmesi gerekiyor. Sonuçların normal çıkması kişinin 10 yıl rahat nefes almasını sağlıyor. 60 yaşın üzerindeki erkek hastaların yüzde 3'ünde aort anevrizması yaşanıyor.

Türkan YILMAZER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2518 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim