• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

5 Yılda 250 Bin Gönüllü!

5 Yılda 250 Bin Gönüllü!
Ulusal Kemik İliği Bankası'nın hayata geçmesiyle, 5 yılda 250 bincivarında gönüllü vericiden kemik iliği kaydı yapılmasının hedeflendiğibelirtildi.

Aferez Derneği tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Ulusal Hemaferez Kongresi, KKTC'de başladı. Kongre öncesinde, Ankara Üniversitesi İç Hastalıkları Hematoloji Uzmanı ve Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Hematoloji Uzmanı ve Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhami Özcebe, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Fevzi Altuntaş ve Sağlık Bakanlığı Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Halil Yılmaz Sur, gazetecilerle bir araya geldi.

Kongredeki konu başlıkları arasında yer alan Türkkök Projesi hakkında bilgi veren Sağlık Bakanlığı Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Halil Yılmaz Sur, Türkkök Projesi ile ilgili çalışmaların 2003 yılından bu yana devam ettiğini hatırlattı. Sur, projenin hayata geçirilmek üzere olduğunu söyledi.

Projenin en önemli bacağının, Ulusal Kemik İliği Bankası'nın kurulması olduğunu kaydeden Sur, "Çünkü hastaların ihtiyacı olan iliği bulamadıktan sonra yapılan çalışmalar sonuç vermiyor. Bu proje, aile içinde doku uyumu bulunmayan kişilere nakil imkanı sağlayacak ve yüzde 95 başarı şansı var." diye konuştu.

Bağışlarda gönüllülüğün esas olduğunu belirten Sur; bu nedenle vericilere sadece hastanede yattıkları süre boyunca iş gücü kaybı oluştuğundan, belli bir para ödeneceğini aktardı. Sur, bu parada kar marjı güdülmeyeceğinin de altını çizdi.

Sur, projenin hayata geçmesiyle 5 yılda 250 bin civarında gönüllü vericiden kemik iliği kaydının yapılması ve 50 bin civarında kordon kanı toplanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan ise bu bankadan Türki Cumhuriyetlerde yaşayan halkın da faydalanabileceğini vurguladı. İlhan, "TC vatandaşları bankadan ücretsiz yararlanacak, ancak nasıl ki biz yurt dışından bulunan kök hücreye 20 bin Euro ödüyorsak, Türki Cumhuriyetler de bir miktar ödeyecekler. Ben doku tipimi hazırlattım ve Türkkök projesinin gönüllü programında Osman İlhan olarak ilk sırayı aldım." şeklinde konuştu.

İlhan, 2002 yılında 200 olan kemik iliği naklinin, 2010'un sonunda bin 500 olacağının tahmin edildiğini sözlerine ekledi.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Fevzi Altuntaş ise gönüllü verici olabilmek için gerekli şartlar hakkında bilgi verdi. Hamilelerin verici olamayacağını söyleyen Altuntaş, yaş sınırının ise 18-55 yaş olarak düşünüldüğünü aktardı.

Kongrede aferez, hücresel tedavi ve transfüzyonla ilgili bilimsel gelişmeler, uzman bilim adamları tarafından masaya yatırılıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim