• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

50 yaş üzeri tiryakilere erken tarama yapılsın

50 yaş üzeri tiryakilere erken tarama yapılsın
Türkiye'ye yıllık maliyetinin 8.8 milyar lira olduğuna dikkat çekilen akciğer kanseri için uzmanlar tek çarenin ülke genelinde erken tarama uygulaması olduğuna dikkat çektiler


Akciğer kanserinin Türkiye'deki ekonomik yükünü ortaya koyan "Türkiye'de Akciğer Kanseri Raporu"nu değerlendiren uzmanlar, mevcut tablonunu tersine döndürülmesi için tek çarenin erken tarama yönteminin ülke genelinde uygulanması olduğunu söylediler. Rapora göre akciğer kanserinin Türkiye'deki toplam ekonomik yükü yaklaşık 8.8 milyar lira.

Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Akciğer Kanserleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turhan Ece, akciğer kanseri nedeniyle her yıl dünya genelinde 1.5 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini, Türkiye'de ise yılda yaklaşık 30 bin yeni vakaya akciğer kanseri tanısı konulduğunu belirtirken, rapor hakkında Milliyet'e şunları söyledi: "Akciğer kanserinden yılda yaklaşık 20 bin kişi yaşamını kaybediyor. Can kaybı ve maddi olarak çok yüksek bir maliyet söz konusu. Akciğer kanserinin önlenmesi konusunda erken teşhise yönelik çabalar yıllardır devam ediyor. Geçmişte dönemde tarama çalışmaları çok etkin bulunmuyor ve çok az sayıda kişinin hastalığı erken dönemde tespit ediliyordu. Ancak 3-4 yıldır ABD ve AB üyesi bazı ülkelerde yapılan çalışmalarda daha iyi sonuçlar elde edildi. Gelişmiş batılı ülkelerde 55-75 yaş arasında 30 yıl boyunca günde bir paket sigara içmiş kişiler taramaya alındı. Bu çalışmaların sonunda yüzde 20 oranında sağ kalım avantajı yakalandı."

'Erken teşhis önemli'

Prof. Dr. Ece, ortaya çıkan can ve maddi kaybı azaltmak için güçlü sivil toplum kuruluşlarının güçlü desteğinin gerektiğini vurguyalarak, "Ortak akılla bu sorunu en aza indirmemiz gerek. Erken dönem tarama ile ilk etapta yüzde 20 can kaybı azaltılabilir. Türkiye için sigara başlama yaşı maalesef daha erken dönemde gerçekleşiyor. Hedef kitlenin 50 yaş ve üzeri 20 yıl bir paket sigara içen kişiler olarak belirlenmesi gerekiyor. Kanserde kişisel alışkanlıklar, çevresel ve genetik faktörler var. Türkiye bu maliyetlerin altında eziliyor. Farkındalık ve erken teşhis çok önemli. Tarama testleri bilgisayarlı tomogafi, kan ve solunum testi ile yapılıyor. Bilgisayarlı tomografi biraz maliyetli bir yöntem ancak şart. Tespit edilen riskli kişilere sonrasında bronkoskopik yöntemler uygulanıyor" dedi.

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Kocatürk ise akciğer kanserinin erken teşhis edilmesinde tek yöntemin düşük doz bilgisayarlı tomografi taraması olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı, geçmiş dönemde riskli gruplara tarama yapmanın yüksek maliyetli olacağı gerekçesiyle kabul etmedi.

Akciğer kanserli hastalar erken dönem yüzde 94, geç dönem teşhiste yüzde 5 tedavi olabiliyorlar. Hastalık süreci sinsi ve hızlı ilerliyor. Aşı, ışın ve ilaç tedavisi çok yüksek maliyetler içeriyor. Bu tabloyu tersine çevirmenin tek yolu sigarayı bıraktırmak, 50 yaş üzeri ve 25 yıldan fazla sigara içenlerin erken tarama programına alınmasıdır. Tüm dünyada can kaybını düşürmek ve maliyetleri aşağı çekmek için en etkili yöntem erken tarama."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1415 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim