• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

500 kilometre öteden ameliyat

500 kilometre öteden ameliyat
Robotla kalp, böbrek, prostat kanseri, rahim kanseri, mide cerrahisi ameliyatları artık kademe atladı.

BEGÜM ÇELİKKOL

Günümüzde robotik cerrahi müdahaleler, başta ürolojide prostat kanseri, böbrek kanseri, mesane kanseri ameliyatları olmak üzere; jinekolojide rahim, over kanserleri; genel cerrahide mide, barsak, pankreas, tiroid cerrahisinde; kulak burun boğaz alanında larinks cerrahisinde ve kalp cerrahisinde kapak ve by-pass ameliyatlarında yaygınlaşarak kullanım alanları bulunurken şimdi de tele cerrahi kavramı ortaya çıktı. Tele cerrahiyle istediğiniz uzaklıktaki bir cerraha, uzağa gitmeden kendi ülkenizde ameliyat olabiliyorsunuz

Türk Alman Jinekoloji Kongresi'nde konuyla ilgili bilgiler veren Palo Alto Minimal İnvazic ve robotik cerrahiMerkezi Direktörü Dr. Camran Nezhat, 'Cerrahide insan hayatı üzerine çalışıyoruz. Konu cerrahi olunca insan vücudunu kesmekten bahsediyoruz. Çok büyük kesikler yerine video cerrahi tekniğiyle minimum kesiklere gelmek tıbbın en az 200 yılını aldı. Ve şimdilerde daha farklı yöntemler üzerinde çalışılıyor' dedi.

Dr. Nezhat, 'Video laparoskopi gelişene kadar ameliyatlar karın bölgesinde büyük kesiklerle gerçekleşmiştir. Cerrahi söz konusu olunca büyük bir ekiple çalışmalısınız. Yardımcı cerrah, anestezist, diğer uzmanlar da yanınızda olmalı. Aynı anda görmesi ve ameliyatı yapması gereken bir kişi var. Ama bir ekran olduğunda herkes hem bakıp hem de yardımcı olabiliyor ameliyatlarda. Video laparoskopinin tamamlanması için de zaman gerekiyor. Daha iyi kameralar piyasaya sürülüyor. Birçok cihaz yaşamımıza giriyor. Cerrahi ekibi destekleyecek yeni yöntemler de karşımıza çıkıyor. Video laparoskopiyle birlikte daha iyi bir görüş alanınız oluyor. Aydınlatma iyi olmadığında düşebilirsiniz örneğini verebiliriz. Işık daha iyi oluyor, daha iyi görülüyor. Böyle gelişmeler de hayatımıza büyük faydalar sağlıyor. Video laparoskopide robotik kol da geliştirildi. Cerrahların işi daha da kolaylaşmış oldu. Üç boyutlu uygulamalar gerçekleşebiliyor. Robotik cerrahi de bir başka gelişim alanı oluyor. Daha rahat ameliyat yapılıyor ve daha rahat dikiş atılıyor' şeklinde konuştu.

CERRAH YANINIZA GELMİYOR

Teknolojinin hızla ilerlediğinin altını çizen Dr. Nezhat, 'Cerrahi alanda da ciddi bir dönüşüm var. Teknoloji de cerrahi müdahalelerde minimum invaziv şekilde uygulanınca hasta için de daha konforlu. Cerrahi olarak hastaları hücre seviyesinde tedavi etme olasılığımız var. Mesela kanserde de bu uygulanabiliyor. Kanseri önleyebilmek için, doğuştan gelen bir takım anomalileri önlemek için hücre seviyesinde tedavi olasılığımız oluyor. Her açıdan hastalığa yaklaşıyoruz. Mesela tele cerrahi yöntemi var. Örneğin İstanbul'dan bir profesör bağlanıyor ve ülkenin diğer illerinden cerrahlar bağlanıyor ve robotik cerrahi işlemi gerçekleştirilebiliyor. Veya dünyanın farklı bir ülkesinden bir cerrah yanınıza gelmeden sizi ameliyat edebiliyor. İstediğiniz hekime istediğiniz mesafeden ameliyat yaptırabilirsiniz. Hekim 500 kilometre uzaktan bile ameliyat yapabilecek. Cerrahi bu yöne doğru gidiyor. Çok iyi cerrahlara ameliyat olabilirsiniz' dedi.

KAPSÜL ROBOTLA TEDAVİ

Küçük kapsül robotları yutarak da ameliyatların gerçekleştirilebildiğine dikkat çeken Dr. Camran Nezhat, 'Hem uygulamada hem de deneylerde başladığımız küçük robotlar var. Bu robotları yutabilirsiniz, enjekte ettirebilirsiniz. Bunlar hastalığın olduğu bölgeye giden robotlar. Kanser varsa mesela o bölgeye ilacı uyguluyorlar' diyerek bilgi verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2371 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim