• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

6 aydan uzun süren yorgunlugu ciddiye alın

6 aydan uzun süren yorgunlugu ciddiye alın
En az 6 aydır süren ve kas, baş ve boğaz ağrılarına yol açan bir yorgunluğunuz varsa; kronik yorgunluk sendromuna yakalanmış olabilirsiniz.

Kronik yorgunluk sendromu, başlangıç tarihi tamolarak bilinmeyen bir yorgunluğun, en az 6 ay veya daha uzun süre devametmesiyle ortaya çıkan bir sorun. Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da uzun yıllardır tanınan bu hastalığın tanınırlığı son yıllarda Türkiye’de de artıyor. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Klinik Şefi Doç. Dr. Özlem Harmankaya Kaptanoğulları, bir kişiye kronik yorgunluk sendromu tanısı koymak için tıbbi öykü, fiziki muayene, ruhsal durumve laboratuvar bulgularının bir arada değerlendirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Tıp dünyasında doktorların bir kısmı kronik yorgunluk sendromunun bir hastalık olduğuna inanmayıp ciddiyetini görmezden gelirken, bir kısmı da bunu psikiyatrik bir bozukluk olarak değerlendiriyor. Bunun başlıca sebepleri arasında henüz spesifik bir neden ortaya konmamış olması ve doktorların çoğunun bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmamaları yer alıyor. Çoğu kez, açıklanmayan belirtiler yüzünden, hasta yanlışlıkla ‘psikiyatrik vaka’ olarak nitelendiriliyor.

AŞIRI STRESLİ İNSANLARIN HASTALIĞI

Bir insanın eğitimve gelir seviyesinin yüksekliği, her zaman olumlu anlamtaşımıyor. Bu özellikleri taşıyan kişilerde kronik yorgunluk sendromuna daha çok rastlanıyor. 30- 50 yaş arasındaki kişiler ve kadınlar, bu konuda daha fazla risk taşıyor. Doç. Dr. Kaptanoğulları, “Stresli yapıdaki ve ince düşünceli insanlarda kronik yorgunluk sendromu daha sık görülüyor. Mükemmeliyetçi yaklaşımlarıyla her şeyin kendi planları doğrultusunda olmasını bekleyenler, bu planlarda ufacık aksamalar olduğunda bile, kendilerini aşırı strese sokuyor. Bu tip insanlar, bu tutumlarından dolayı bu sorunu daha sık yaşıyor” diye konuşuyor. Stres günlük hayatın bir parçası olsa da, kontrol edilemeyen stres başka hastalıkların yanı sıra kronik yorgunluk sendromunun da en önemli nedeni olarak görülüyor.

DEPRESYONLA KARIŞTIRANLAR VAR
Öte yandan, depresyon ve kronik yorgunluk sendromu sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Doç. Dr. Kaptanoğulları, “Hastalarda zamanla ruhsal bozukluk ve depresyon ortaya çıksa da, bu durumdepresyonda olan herkesin kronik yorgunluk sendromuna da sahip olduğu anlamına gelmez” diyor. Başlıca sebepleri arasında infeksiyöz ajanlar, bağışıklık sitemiyle ilgili sorunlar, hormonal nedenler, tansiyon düşüklüğü ve beslenme bozukluğu yer alan kronik bitkinlik; genel tıpta kronik yorgunluk sendromunun dışında birçok hastalığın belirtisi olarak görülüyor. Fakat kronik yorgunluk sendromunda, başka bir duruma bağlı olmayan ve dinlenerek geçmeyen bitkinlik ve tükenme hissi söz konusu oluyor. Aniden ve sinsi bir şekilde başlayan, dönemsel bir seyir izleyen ve 6 aydan uzun süren, sakatlayıcı fizik vemental bitkinlik; bu rahatsızlığın tipik özellikleri arasında bulunuyor. Henüz teşhis testi ve tedavisi bulunmayan bu sorunun nedeni tam olarak bilinmiyor.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
KRONİK yorgunluk sendromu kadınlarda daha sık görülüyor. Bunun en önemli nedeni, gereğinden fazla sorumluluk alan insanlarda stres yükünün daha fazla olması. Özellikle büyük kentlerde ev, iş ve aile hayatının getirdiği yükler, kadınları erkeklere nazaran daha fazla yoruyor. Kronik yorgunluk sendromu, yüzde 70 oranında kadınları etkiliyor. Ayrıca, 30-50 yaş arasındaki kişiler de, bu sendromdan sık etkileniyor. Bu sendromun eğitimli, gelir seviyesi yüksek, çalışan kesimde ve beyaz ırkta daha çok görülmesi ayırıcı bir özellik olarak dikkat çekiyor.

ÇOCUKLAR DA MAĞDUR
KRONİK yorgunluk sendromu, çocuklarda da görülüyor. Belirtileri sıklıkla, sonbaharda okulların açıldığı dönemde ortaya çıkıyor. Günün tamamını okulda geçiren ve yoğun programları yüzünden stres düzeyi yüksek olan çocuklarda bu duruma daha sık rastlanıyor. Kronik yorgunluk sendromu yaşayan her 5 çocuktan birinin anne-babasının ayrılmış olması dikkat çekiyor. Okul stresine eşlik eden enfeksiyon hastalıklarının da, bu sendroma yol açtığı biliniyor. Kronik yorgunluk sendromu vakalarının dörtte üçü eylülaralık aylarında ortaya çıkıyor ve sınav döneminde artıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre kronik yorgunluk sendromu; özellikle nezle, grip ve mide ağrısı gibi enfeksiyonların sonucunda ortaya çıkıyor.

CEYDA ERENOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2820 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim