• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

7 robot ameliyata giriyor

7 robot ameliyata giriyor
Başta pahalı bir yöntem olduğu için eleştirilen robotik cerrahi Türkiye’de yaygınlaşmaya başladı.

Da Vinci robotuyla 350 ameliyat gerçekleştiren Prof. Dr. Ali Rıza Kural sonuçlardan çok memnun.

AVRUPA Robotik Üroloji Derneği Kurulu’nun 7 üyesinden biri olan Florence Nightingale İstanbul Robotik Cerrahi Merkezi Direktörü Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, robotik cerrahiye başladıklarında önce meslektaşları tarafından eleştirildi. Ancak robotik cerrahiye ilgi duyan cerrahların ve branşların sayısı her geçen gün arttı. Şu anda Türkiye’de tam 7 ameliyat robotu bulunuyor.

‘Pahalı ama değer’

Robotik cerrahinin, laparoskopinin (kapalı yöntemle ameliyat) bir adım ötesi olduğunu ve gelişmiş ülkelerde hızla yayıldığını belirten Kural, ekibinin sadece yurtiçinde değil, Katar, Doho’da da ameliyat yaptığını anlattı. Kural, robotik cerrahinin gelişmekte olan veya geri kalmış ülkelerde gelişiminin yavaş olmasının başlıca nedenlerini şöyle sıraladı: Cihazın fiyatı (2.5 milyon dolar), yıllık bakım giderleri (175 bin dolar), sarf malzemesinin yüksek maliyetleri. Ticari adı Da Vinci olan robotla 350 ameliyat gerçekleştiren Kural, şunları söyledi:

‘Birçok ödül aldık’

“Üroloji ekibimiz uluslararası ve ulusal kongrelerde ödüller aldı ve panellerde konuşma yaptı. Hatta canlı yayınlanan ameliyatlar gerçekleştirdi. Orlando’da düzenlenen Dünya Robotik Üroloji, Avrupa Robotik Üroloji ve Beşinci ve Altıncı Avrupa Robotik Üroloji sempozyumlarında ödüller aldık. Son olarak geçen ay Mısır- Marsa Alam’da gerçekleştirilen Videoüroloji Dünya Kongresi’nde en iyi video ödülüne layık görüldük.”
Prof. Dr. Kural ayrıca Bilim Üniversitesi çatısı altında Da Vinci robotu bulunan Sağlık Bakanlığı hastaneleriyle birlikte 16-18 Haziran’da 2’nci İstanbul Robotik Üroloji Sempozyumu düzenleyeceklerini söyledi.

Cerrahsız yapamaz

Ameliyat robotu Da Vinci’nin kendi başına değil cerrah tarafından kullanıldığını hatırlatan Kural, “Bu nedenle cerrah deneyim kazandıkça ameliyat süresi kısalıyor ve kalitesi artıyor. Cerrah konsol başında üç boyutlu, 12 kat daha büyütülmüş görüntüyü sağlayan kamerayı yönlendirerek ameliyatı gerçekleştiriyor” dedi.

Yatış süresi kısaldı

PROF. Dr. Ali Rıza Kural: “Ameliyat sırasında kan nakli oranları düşük, kozmetik avantajı var, hastanede yatış süresi daha kısa, ağrı daha az hissediliyor, kanser ameliyatlarında sonuçları bilinen tüm yöntemlerden iyi. Hastanede yatış ve normal yaşamlarına dönme süresi daha kısa.”

Da Vinci’nin kullanım alanları

GÜNÜMÜZDE Da Vinci robotu en fazla üroloji branşında, prostat kanseri cerrahisinde kullanılıyor. Böbrek ve mesane kanserleri, üreteropelvik darlıklar, mesane divertikülü gibi ameliyatlarda uygulanıyor. Kardiyovasküler cerrahi, jinekoloji ve kulak-burun-boğaz hastalıklarında da kullanılıyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4453 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim