• BIST 8955.07
  • Altın 2279.814
  • Dolar 32.3112
  • Euro 35.0959
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

79 günlük bebeğe ‘hukuki’ ameliyat

79 günlük bebeğe ‘hukuki’ ameliyat
Doğum sonrası kafasında su toplanan henüz 79 günlük bir bebek, mahkeme kararıyla ameliyat edilecek.

Ameliyat sonrası bebeklerinin sakat kalmasından korkan ailenin karşı çıkmasına rağmen, doktorların “Ya olur, ya ölür” itirazı üzerine açılan davaya bakan mahkeme, bebek için ‘sağlık tedbiri kararı’ aldı. Böylece ameliyatın yolu açıldı.

ADANA’da doğum sonrası beyin kanamasına bağlı kafasında su toplanan ve ailesi karşı çıktığı için ameliyata alınamayan 79 günlük bebek, mahkeme kararıyla ameliyat edilecek. Şanlıurfa’da öğretmenlik yapan H.Ç. ve H.Ç. çiftinin, Balcalı Hastanesi’nde 8 Ocak’ta 6.5 aylık olarak doğan oğulları A.Ç., kuvöze konuldu. Neonatoloji Bölümü’nde yapılan tetkiklerde, bebeğe, ’beyin kanamasına bağlı başında su toplaması’ teşhisi konulup, yaşaması için bu suyun ameliyatla alınmasına karar verildi.

‘Ya sakat kalırsa’

Ailesi ise, “Ameliyat olduğunda çocuğumuz sakat kalır” gerekçesiyle operasyona izni vermeyip, bebeklerinin kendilerine teslim edilmesini istedi. Ancak doktorlar durumu kritik olan bebeği vermedi ve hastane yönetimi, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı. Adana Çocuk Mahkemesi de, bebek için ’sağlık tedbiri’ kararı aldı. Mahkeme kararında, “Küçüğün ameliyat olmazsa öleceği belirtildiğinden hakkında Çocuk Koruma Kanunu uyarınca sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir” denildi.

Savcıdan takipsizlik

Bu kararla, çocuğun ameliyat edilmesinin de yolu açılmış oldu. Ailenin kararı temyiz etmemesi halinde, önümüzdeki günlerde bebek, mahkeme kararı ile ameliyat edilecek. Bu arada H.Ç.’nin, halen kuvözdeki bebeklerini kendilerine vermemeleri nedeniyle hastane yetkilileri hakkında ’görevi kötüye kullanma’ suçundan yaptığı suç duyurusuyla ilgili olarak da Cumhuriyet Savcısı ’takipsizlik’ kararı verdi.

Yasa ne diyor?

5395 Sayılı Çocukları Koruma Kanunu’nun 5. maddesi şöyle: “Koruyucu ve destekleyici tedbirler; çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma konularında alınacak tedbirlerdir. Bunlardan; sağlık tedbiri, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbi bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavilerinin yapılmasına yönelik tedbirdir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2257 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim