• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü

8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü
Dünyada prestijli ve tercih edilen meslekler sıralamasından üst basamaklarda yer bulan fizyoterapistlik mesleği maalesef ülkemizde henüz beklenen mesleki haklar ve bilinirliğe sahip değil.

Basın Bülteni

Dünyada prestijli ve tercih edilen meslekler sıralamasından üst basamaklarda yer bulan fizyoterapistlik mesleği maalesef ülkemizde henüz beklenen mesleki haklar ve bilinirliğe sahip değildir. Oysa fizyoterapistler bugün toplumda çok iyi bilinen, pek çok sağlık sorununda yaşlı, engelli,  hasta ve risk altındaki tüm bireylere hizmet etmekte, son yıllarda buna ek olarak sağlığın korunması rolleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Gelişmiş ülkelerde yasal haklar açısından son derece iyi koşullarda çalışan fizyoterapistler, ülkemizdeki yasal düzenlemeler açısından bir takım kısıtlılıklara sahiptir. 2011 yılında kanunlaşan meslek, maalesef kanunen kazanmış olduğu haklara hala sahip olamamıştır.

Fizyoterapistler, halk arasında bilindiği haliyle, bel-boyun-sırt ağrısı gibi omurgayı ilgilendiren sorunlar, kalça, diz ve omuz gibi bütün eklemleri ilgilendiren ağrılı problemler, doğuştan ya da sonradan meydana gelmiş felç durumları ile MS ve Parkinson gibi nörolojik problemler, ortopedik ve sportif yaralanmalar ile cerrahi sonrası durumlar, hareket etmeyi ve nefes almayı güçleştiren kalp, damar ve solunum hastalıkları, diyabet ve yaşamı tehdit eden kanser vakaları gibi bir çok durumun tedavisinde rol almaktadırlar. Fizyoterapistler bu hastalıkların tedavisinde başlıca; hastalığa ve kişiye özel planlanan terapatik egzersiz, manuel tedavi ve elektromekanik yöntemleri kullanmaktadırlar. Hastaların tedavisi amacıyla kullanılan yöntemlerin hepsi klinik tecrübeye yada bilimsel araştırmalara dayanmaktadır.        

Fizyoterapistlik, sağlık giderlerinin azaltılması ve etkin maliyet yönetimi açısından hastalıkların oluşması ve ilerlemesinin önlenmesi yoluyla sağlık giderlerinin azaltılmasında birincil öneme sahip meslekler arasında yer almaktadır.

Fizyoterapistler Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu tarafından bulaşıcı olmayan, ancak salgın olarak nitelendirilen KOAH, Obesite, Diyabet ve Kanser gibi hastalıklarda ve bu hastalıkların önlenmesindeki eylem planlarında büyük bir rol üstlenmektedir.

Fizyoterapistler son yıllarda;

“Hayatınıza hareket katıyoruz”, ”Hareket, her yaşta ve her yerde”, ”Sağlık için hareket” gibi sloganlarda toplumda sağlıklı yaşam bilincinin oluşturulmasına da katkı sağlamaktadırlar.

2016 yılında da, 8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü vesilesiyle, fizyoterapistler tüm halkımızı 7’den 70’e “Hayatınıza yıllar katıyoruz”  sloganı ile hareket etmeye ve sağlıklı yaşamın kapılarını aralamaya davet etmektedir.

Bugün, ağrısız ve kaliteli bir yaşam için fizyoterapistinize danışın.

Doç. Dr. Bülent ELBASAN
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 16164 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim