• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

'8 katarakt ameliyatı 45 dakikada yapıldı'

'8 katarakt ameliyatı 45 dakikada yapıldı'
İzmir'de Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan körlüğe yol açabilecek katarakt ameliyatlarıyla ilgili ilginç bir ayrıntı gündeme getirildi.

İzmir'de Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan körlüğe yol açabilecek katarakt ameliyatlarıyla ilgili ilginç bir ayrıntı gündeme getirildi. SES İzmir Şube Başkanı Dr. Ergün Demir, ameliyatların ücreti daha yüksek olduğu için mesai dışında yapıldığını ileri sürdü ve "8 hasta 45 dakikada ameliyat edilmiş" dedi.


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Dr. Ergün Demir bir basın toplantısı düzenledi.

Dr. Demir, sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseleceğine düştüğünü öne sürerek, "Maksat ticaret olunca kötü uygulamalar artıyor, az maliyetle çok işlem ve çok kar etme yolları bulunuyor. Son ayların en sık görülen mağduriyeti katarakt ameliyatı sonrasında gelişen komplikasyon ve buna bağlı körlük vakaları olurken, bu durum bu gidişatın vahametini ortaya koyuyor" dedi.

Demir, "Bir süre önce Afyonkarahisar'da bugünlerde İzmir'de, yarın nerede ve kimlerin daha gözleri kör edilecek? Neden ve bu durumun sorumlusu kim? Gözleri kör eden sağlıkta dönüşüm programıdır. Çünkü hastaneler ticari işletmeye dönüştü. Sağlığın patronu haline gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vaka başı, tanıya dayalı ödeme yapıyor. Bu durumda hastane işletmelerinin zorunlu yönelimi 'sürümden kazanmak' olurken, hekimler de performans puanını artırmak için 'daha fazla işlem yapmak' durumunda kalıyor. Ticari anlayışın, kar ve performansa bağlı daha fazla gelir elde etme dürtüsünün bu denli körüklendiği bir sağlık ortamında daha çok mağduriyetin yaşanacağı, daha çok insanımızın gözünü kaybedeceği açıktır" diye konuştu.

"Sağlıkta ticaret körlük demektir"

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu denli göz ameliyatı yapılmasının, ameliyatların mesai saati sonrası 45 dakika gibi kısa bir sürede yapılmasının oldukça dikkat çekici olduğunu belirten Dr. Demir, bu durumun, temel yaklaşımın ticari olduğunu, açıkça gösterdiğini öne sürdü.

8 vakayı ameliyat eden Dr. Gökhan Kerci'nin iki yıl önce hastalara dışarıdan malzeme aldırtığıyla ilgili yaptıkları suç duyurusunun ardından soruşturma açıldığını, ancak bir sonuç alamadıklarını da kaydeden Dr. Demir şöyle konuştu:

"Bu 8 vakada enfeksiyon muhtemelen kullanılan malzemeden, solüsyondan, sistemdendir. Biz sorumluların açığa çıkarılması ve gereğinin yapılması için buradayız. Sebebi enfeksiyon da solüsyon da çıkabilir. 8 hasta 45 dakikada ameliyat edilmiş. Bu hangi vicdana, hangi meslek etiğine sığar. 8 dakika ameliyat 10 dakika sterilizasyonu sürse, bir hastaya ayrılan süre en az 20 dakika olması lazım.

45 dakika içerisinde 8 hastayı ameliyat ediyorsunuz, niye? Sürümden kazanmak, puan arttırmak için. Olayın özü budur, sadece katarakt değil diğer ameliyatlar için de aynı şey söz konusu."

Hastalardan biri de aynı iddiayı ortaya attı

Öte yandan aynı iddiayı hastalardan Mehmet Hasdemir'in oğlu Murat Hasdemir de ortaya attı.

Bütün gün beklemelerinin ardından akşam saatlerinde 8 hastanın birden ameliyata alındığını, hepsinin çok kısa sürede bitirildiğini öne süren Murat Hasdemir, "Enfeksiyon ortaya çıktıktan sonra göz kliniğinde yer yok diye babamı ortopedi kliniğinde iki bayan hastanın yattığı odaya verdiler. Doktorun kendisi ameliyathanenin pis olduğunu söyledi, bu konuşmayı cep telefonuma kaydettim ama eşim ceza alırım diye sildirdi. Bizi fare gibi denediler. Şikeyetçiyim, babamın gözünü geri istiyorum" dedi.

Ramazan Avşar'ın kızkardeşi Kara da şikayetçi olduklarını, tüm hastalarla birlikte yargıda haklarını arayacaklarını söyledi.

Heyet ameliyat görüntülerini seyretti

İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan da, "Yok öyle bir şey" dedi ve şöyle konuştu:

"Ankara'dan gelen genel müdürlerimizle birlikte yapılan 8 katarakt ameliyatından 3'ünün filmini seyrettik. Bu filmlerde fako ameliyatının nasıl yapıldığı, yani göz içinde ne yapıldığı, ne kadar sürdüğü görülüyor. Ameliyatların biri 10, biri 8, biri 6.5 dakika sürdü. Ameliyatın biri ortalama 7-8 dakikada bitiyorsa 8 hastanın 45 dakikada bitmesi mümkün mü? Müfettiş bunların tümüne bakar ve ortaya çıkar. Ameliyatların mesai sonrası yapılması ise normal bir şey, eğer bütün gün poliklinik varsa ameliyatlar mesai dışı yapılmıştır."

Doktor görevden uzaklaştırıldı

Öte yandan Dr. Özkan, Sağlık Bakanlığı Hastane Enfeksiyonları Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk'ün isteği üzerine enfeksiyon kaynağı olabilecek solüsyon, alet, malzeme ve ortamla ilgili numunelerin Ankara'ya gönderildiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Teftiş Kurulu Başkanlığınca müfettiş görevlendirilerek soruşturma başlatıldığı belirtildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2875 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim