• BIST 9753.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

8 Milyar Dolar Gelir

8 Milyar Dolar Gelir
Türkiye sağlık turizminden yılda 8 milyar dolar gelir elde edebilir.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından hazırlanan raporda sağlık turizmine KDV teşviki sağlanması halinde 2015'ten itibaren Türkiye'nin yıllık 8 milyar dolar gelir elde edebileceği kaydedildi.

Sadece deniz, kum, güneş ülkesi olmaktan çıkan Türkiye, sağlık turizminde Uzakdoğu ile rekabet ediyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) hazırladığı sağlık raporuna göre Türkiye, İsrail, Hindistan ve Singapur gibi ülkeler sağlık hizmetlerinde sunduğu uygun fiyatlarla dünya sağlık turizminde başa oynayacak. Rapora göre sadece sağlık hizmetlerinin ucuzluğu değil, ülkenin turizm potansiyeli de hesaba katıldığında ise her yıl 30-40 bin yabancı hastanın geldiği Türkiye'nin rakipleri azalıyor. Sektöre Katma Değer Vergisi (KDV) teşviki getirilmesi halinde Türkiye'ye 2015'ten itibaren 1 milyon hasta geleceği ve yılda 8 milyar dolar gelir elde edilebileceği belirtiliyor.

Türkiye'de ABD'den ucuz
Rapora göre, ucuz sağlık hizmetleri nedeniyle tercih edilen ülkelerin başında Hindistan, Türkiye, Tayland, Singapur ve Tayvan geliyor. Sağlık hizmetlerinde en ucuz ülke hastalığa göre değişiyor. En pahalı ülke ise yaklaşık 50 milyon kişinin tedavisini nakit parayla yaptığı ve bir dönem varlıklı Türklerin de tercih ettiği ABD. Bu ülkede 129 bin dolara mal olan by-pass ameliyatı, Türkiye'de 11-15 bin dolara yapılabiliyor. Bu alanda en ucuz ülke ise 8666 dolarla Hindistan. Son dönemde rağbet gören liposuction (yağ aldırma) ameliyatı ise Türkiye'de 3333 dolara yapılırken Tayland'da fiyat 1200 dolara kadar düşüyor. Hindistan liposuction için 2500 dolar, Singapur ise 3000 dolar fiyat veriyor.


Beyin tümörlerinde bir tür ameliyatsız tedavi yöntemi olan "gamma knife" için Türkiye'deki fiyatların düşüklüğü dikkat çekiyor. Bu hizmet için ABD'de 40 bin dolar, İngiltere'de 25 bin, Almanya'da ise 20 bin dolar istenirken Türkiye'de 8676 dolara bu hizmetten faydalanmak mümkün. Türkiye'nin en rekabetçi fiyat sunduğu tedavi hizmetlerinden biri omurga ameliyatı. Bu alanda Türkiye'deki giderler 7125 dolar olarak ölçülürken Hindistan 12 bin, Singapur 9 bin dolar fiyat veriyor. Omurga ameliyatı Tayland'da 7 bin, Tayvan'da ise 5900 dolara yapılıyor.

Teşvik sektörü uçurur
DEİK'in Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunduğu raporda, Türkiye'nin tıp turizminde rekabetçi fiyatlarla tedavi hizmeti sunabilmesi için KDV teşvikinin gereği üzerinde duruldu. Sağlık turizminin döviz kazandırıcı bir faaliyet olduğuna dikkat çekilen raporda, bu sektörde kullanılan malzemeler ve tüm sağlık hizmetleri için KDV iadesi getirilmesi gerektiği belirtiliyor. KDV Kanunu'nda bu yönde bir düzenleme yapılmasının Türkiye'ye döviz kazandıracağı savunulan raporda, tıp turizmine KDV'den muaf statüsü kazandırılması halinde kısa vadede uğranılan vergi kaybının uzun vadede sağlık sektörünün kalkınmasını sağlayarak kazanca dönüşeceğine dikkat çekiliyor. Bu yönde adımlar atılması halinde Türkiye'nin sadece tıp turizminden 2015 yılından itibaren yıllık 8 milyar dolar gelir hedefleyebileceğine raporda yer verildi.


Sınır illerinde hareketlendi
Universal Hospitals Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Güneydoğu'daki illerde sağlık turizmi faaliyetinde canlanma gözlendiğine dikkat çekti. Batılı ülkelerden vize almakta zorlanan Ortadoğu'daki varlıklı kişilerin tedavi için giderek daha fazla Türkiye'yi tercih etmeye başladığına dikkat çeken Ofluoğlu, "Sınır illerde bir hareketlenme söz konusu. Yatırımcılar bu hareketlenmeyi iyi bir şekilde analiz ederek yatırımlarına yön verecekler" dedi.

17 milyon ABD'li dışarı gidiyor
Hastanelere tıp turizminin inceliklerini öğreten Makro Eğitim'in eğitmenlerinden Levent Baş, 2017 yışında yalnızca ABD'den 17 milyon civarında hastanın ülke dışında tedavi olmasının beklendiğini söyledi. Baş, ABD dışında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Azerbaycan, Kazakistan, Ermenistan, Gürcistan, Suriye, Arnavutluk, Bosna Hersek gibi ülkelerin de sağlık turizmi için Türkiye'ye yönelebileceğini belirterek "Bu ülkeler tıbbi yeterlilikte sıkıntılı ve en az Avrupa pazarı kadar önemli bir gelir kalemi oluşturmaya aday görünüyorlar" dedi.

Araplar, Türkiye'ye saç nakline geliyor
Türkiye'de gittikçe gelişen sağlık turizmi, estetik operasyonlardan sonra saç nakline kadar uzanıyor. Transmed Saç&Kozmetik Cerrahi Kliniği'nin Medikal Direktörü Melike Külahçı, "Saç nakli, sağlık turizmi için oldukça elverişli bir alan. Yurtdışından birçok kişi saç nakli için Türkiye'yi tercih etmeye başladı. Kriz öncesi Avrupa'dan gelen hastalara şimdi Arap ülkeleri de eklendi. 2009 yılında Kuveyt pazarından gelen talepte yüzde 200 artış yaşadık" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2734 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim