• BIST 9809.62
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

ABD'de ameliyat görüntüleri satılıyor

ABD'de ameliyat görüntüleri satılıyor
Türkiye, yüz ve kol naklinin ardından yeni bir doktor profiliyle tanıştı... Genç, idealist, kendine güvenen, her soruya yanıt veren ve hasta ile yakınları kadar kamuoyunu ...

 

ABD'DE BU AMELİYATLARIN GÖRÜNTÜLERİNİ SATIYORLAR
Dünyada bu tip nakil haberleri basından gizleniyor mu?
Amerika'da bu tür ameliyatların görüntüleri çok özel bir şekilde çekilip satılıyor. Bir haber kanalı satın alıyor ve olayı sürekli o takip ediyor. Görüntüler, 3-5 milyon dolara satıldığı için hastaneler de bu bütçeyi kullanabiliyor. Benim görüntüleri satmam söz konusu değil; zaten böyle bir şeye girmem!

Sizce bu bilgiler yalnızca doktorlarla hasta arasında mı kalmalı? Kamuoyunu bilgilendirmek de sosyal sorumluluk değil mi?
Ameliyatlar ortaya çıktıktan sonra saklanamıyor. İnsanları dürüstçe bilgilendirmek için açıklama yapmak zorunda kalıyoruz. Ben daha ameliyathanedeyken, internette ve televizyonlarda nakil haberleri başlamış... "Şimdi bir koldan öbür kola geçti, bir bacaktan diğerine geçildi" demişler...

UĞUR ÖYLE MUTLU Kİ
Amerika'da yapılan yüz naklinde hasta üç yıldır kendini görmemiş. Bizim Uğur Acar nasıl bu kadar kolay adapte oldu?
Uğur Acar, yüz naklinin 20'nci gününde taburcu edilebilecek duruma geldi. Şimdi birinci ayında ve "Niye tutuyorsun beni hâlâ?" diyor. Bense gelişmelerin dünya kriterlerine uygun olmasını istiyorum. Uğur çok mutlu...

NAKİLLERİN GİZLİ SAKLI YAPILMASINI İSTERDİM
Kamuoyunu bilgilendirmekte çok açık olduğunuz için eleştiri aldınız, ameliyatların sonuçlarını paylaştığınız için pişman mısınız?
Ben şu ana kadar dört önemli ameliyat yaptım. Bu ameliyatlar dünyadaki büyük ameliyatlardır. Biz bu ameliyatları uzun süre medyaya vermeyi düşünmüyorduk. Medyaya vermek, benim için çok büyük bir hata olurdu. Niyetimiz; hastanın biraz kendine geldikten, 10 günlük cerrahi kısmı atlattıktan ve daha güzel, daha iyi göründükten sonra duyurmaktı. Hastayı ilk gün kamuoyuna göstermekle, ameliyatın 20'nci gününde göstermek; benim kredim açısından çok şeyi değiştirebilirdi. Yüzünün şişi geçeceği için hasta kameralar karşısında çok daha iyi görünürdü ama olmadı! Basın hemen haber aldı ve gizleyemedik.

ORGAN BAĞIŞLARI GİDEREK ARTIYOR
Hacettepe'nin hasta kaybından sonra nakillerin karşısına büyük bir duvar örülebilir mi?

Duvar örülmeyecek! Son gelişmeler organ bağışını hiçbir şekilde azaltmadı, belki de artırdı. Olumsuz haberler var ama bunun yanında olumlu şeyler de var. Bizim merkezimiz için söylüyorum; sadece böbrek ya da karaciğerini değil, bütün organlarını bağışlayan kişi sayısı geçen aydan bile iyiydi. Ben, aynı kalacağını hatta artacağını düşünüyorum. Ama olumsuz haberlerin azalması gerekiyor. İnsanların takdir edeceği nakiller olması gerekiyor. Kimsenin şevki kırılmasın, insanlar başarılı sonuç görmek istiyor.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4420 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim