• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

AB’de Sahte ilâçlara karşı sıkı tedbirler geliyor

AB’de Sahte ilâçlara karşı sıkı tedbirler geliyor
Avrupa Parlamentosu (AP) dün sahte ilâçlarla mücadele yasalarını onaylamak üzere bir araya geldi.

Sahte ilâç sorunu son yıllarda giderek ciddi boyutlara ulaşırken önemli bir sağlık problemi hâline de geldi, tüketici hakları gruplarını sıkıntıya düşürdü.

Araştırmalar sahte ilâçların eczanelerde satıldığını ve internet satışlarında da artış görüldüğünü ortaya koyuyor.

Avrupa Birliği (AB) sınırlarında ele geçirilen sahte ilâç miktarı bir milyonun üzerine çıkarken son iki ayda 34 milyon tablet ele geçirildi.

Sahte ilâç ticaretinin dünya genelinde bu yıl €60 milyarlık bir hacme ulaşacağı bildirildi. Yalnızca Avrupa’da sahte ilâç piyasasının yıllık €10,5 milyar olduğuna dikkat çekildi.

Üç yıl içerisinde yeni yönergenin yürürlüğü girmesiyle birlikte ilâç üreticilerinin her paketi damgalamaları ve bir seri numarası iliştirmeleri gerekecek.

Araştırmalarda her beş Avrupalıdan birinin kendini riske atarak reçeteli ilâçların sahtelerine yöneldiğini ve bu kişilerin sayısının 77 milyona ulaştığını ortaya koydu.

Sorun zengin ülkeleri olduğu kadar yoksulları da etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sahte ilâçların az gelişmiş ülkelerde toplam üretilmiş ilâç miktarının yüzde 25’ine kadar yükseldiğine işaret ediyor.

Uluslararası Politika Ağı (IPN) raporunda Afrika ve Güneydoğu Asya’da tıbbî çalışmaların ilâçların yüzde 30-60’ının standardın altında olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

Cezai müeyyideler gelecek

Sahte ilâçlar kilo kaybı, cinsel performans, kolesterol ve kalpla ilgili rahatsızlıklarda en sık kullanılıyor.

AB sınırlarında 2009’da 11 milyon sahte ilâç ele geçirildi ve üç yıl içerisinde sahte ilâç miktarında yüzde 400’lük artış görüldü.

Yönergede sahte ilâç sorumlularına karşı uyuşturucu kaçakçılarına uygulanan cezai müeyyidelerin uygulanması çağırısına yer verildi. Avrupa Komisyonu’nun bu konuda bir kılavuz hazırlaması bekleniyor.

Avrupa tüketici birliği BEUC’da görevli politika analisti Ophelie Spanneut “Tüketici bilincinin geliştirilmesi özellikle internet üzerinde satın almalarda çok önemli” açıklamasında bulundu.

Güvenliğin artırılması, yüksek maliyet

Hâlen AB’ye üye altı ülkede reçeteli ilâçların internet üzerinden satın alınmasına izin veriliyor: Danimarka, Almanya, Hollanda, Portekiz, İsveç ve İngiltere. Yeni yasaya göre internet üzerinden satış yapan ecza firmalarının kurallara uygun olarak web sitelerinde AB logosu bulundurmaları gerekecek.

Şef eczacının web sitelerinde posta sipariş kısmında kimliğinin yer alması ve ilâçlar postalanmadan önce doktordan temin edilecek orijinal reçetenin görülmesi gerekecek.

Güvenlik tedbirlerinin artırılması tüketiciye ilâç fiyat artışı şeklinde yansıyacak.

Komisyon maliyetin €6-€11 milyar olabileceği tahmininde bulunuyor.

İlâç sanayi tahminleri ise yeni seri numaralarının bir paket ilâç fiyatına 1 euro sent ek maliyet getirebileceği yönünde.

Komisyon’un maliyet ve kâr değerlendirmesini yapması bekleniyor.

Euractiv

Bu haber toplam 1623 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim