• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Acar: "88 yıldır Bağ-Kur ödediğimiz kimseler var"

Acar: "88 yıldır Bağ-Kur ödediğimiz kimseler var"
Acar: "88 yıldır Bağ-Kur ödediğimiz kimseler var. Nasıl kaldıracaksınız bu sistemi? Kaldıramazsınız. Bununla ilgili bu önlemler alındı"dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Kasım ayı meclis toplantısının konuğu oldu.

Sanayici ve işadamlarına Sosyal Güvenlik Reformunu anlatan Başkan Acar 2008 yılında son 30 yılın en önemli reformlarından birini hayata geçirdiklerini hatırlatarak reform ile eski popülist politikaların bir kenara atılarak, tek bir emeklilik sigorta sistemi kurduklarını ve genel sağlık sigortası sistemini getirdiklerini vurguladı.

Sosyal güvenliğin, vatandaşların emekli oldukları zaman rahat etmeleri ve sağlık açısından kendilerini güvende hissetmeleri anlamına geldiğini ifade eden Acar, “Biz bu sistemi kurduk. Batılı ülkelerden çok daha öndeyiz” dedi.

"88 yıldır bağ-kur ödediğimiz kimseler var"

Türkiye'de Sosyal Güvenlik Sistemi ile insanların emekli olduğu zaman rahat edebilecekleri, sağlık açısından kendilerini güvencede hissedebilecekleri bir ortamı kurduklarını ifade eden Acar, Türkiye'nin bazı Batı ülkelerinin çok önünde olduğunu belirterek, "Batı ülkelerinin bir bölümünde 44, bir bölümünde 48 yıl prim ödeme gün sayısı var. Türkiye'de ise, 65 yaş sınırlaması bulunuyor” dedi.

Bir katılımcının ‘Sosyal Güvenlik Sisteminde Batı ülkelerini mi örnek alıyoruz?’ sorusu üzerine ise Başkan Acar, “Batı ülkelerini örnek alıyoruz' diye bir şey yok. Siz 38 yaşında emekli etmişsiniz. Geçmişte 20 yıl prim ödemiş, 50 yıl emekli aylığı ödeniyor. Sistemi sürdüremezsiniz. 88 yıldır Bağ-Kur ödediğimiz kimseler var. Nasıl kaldıracaksınız bu sistemi? Kaldıramazsınız. Bununla ilgili bu önlemler alındı" diye konuştu.

"İlaç ve tıbbi malzeme konusunda yatırım yapmak isteyen işadamlarına her türlü desteği vermeye hazırım"

İlaç ve tıbbi malzeme konusunda yatırım yapmak isteyen işadamlarının önünü açmak için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olarak her türlü desteği vereceğini söyleyen Acar, “Cari açık diyoruz. En büyük cari açığın olduğu alanlardan bir tanesi ilaç ve tıbbi malzemedir” dedi. Tıbbi malzemelere bakıldığında en ufak plastik parçanın üzerinde bile 'Made in China, United States' yazdığına dikkati çeken Acar, “Niye benim sanayici, işadamım üretmiyor? Buna ben üzülüyorum. Ticaret Sanayi Odası Başkanımız ve Meclis Başkanımız burada. Bildiğim kadarıyla sektör komiteleriniz var. Bir karar alın, sermayesi olan 3-5 işadamımız bir araya gelsin. Bu alana biraz spesifik olarak yönlenelim. İlaç, tıbbi malzeme konusunda yatırım yapacaksınız biz de önünüzü açalım. Size bu anlamda söz verebilirim” diye konuştu.

'Bugün git yarın gel' anlayışını en aza indirdik

SGK'nın 10.4 milyon emekliye evinde ödeme yapacak duruma kavuştuğunu hatırlatan Acar, Bürokrasiyi kaldırdıklarını ve her türlü hizmeti TC kimlik numarasıyla yaptıklarını söyledi. Sadece hizmet binalarını değiştirmekle kalmadıklarını, aynı zamanda kafaları da değiştirdiklerinin altını çizen Başkan Acar, “Devlet bürokrasisindeki ’bugün git yarın gel’ gibi yaklaşımları en aza indirdik. Bu anlamda 25 bin personelimizi toplam kalite eğitimine aldık” diye konuştu.

Reform sürecinde SGK gelirlerinde giderlere oranla daha fazla artış yaşandığını vurgulayan Acar, "Reform sürecinde gelirlerimiz nominal yüzde 118, reel yüzde 58.84 artarken, giderlerimiz nominal yüzde 71, reel yüzde 24.67 artmış. Yani gelirlerimiz giderlerimize oranla ciddi anlamda artış göstermiş. 2008 yılında 15 milyon 41 bin aktif sigortalı varken bugün 18 milyon 514 bin aktif sigortalı var. Bu reform sürecinde 3,5 milyon aktif sigortalı sisteme dahil edilmiş. Bu önemli bir başarıdır” dedi.

"Reformla birlikte sosyal güvenlik açıkları risk olmaktan çıktı"

Yapılan reformla birlikte sosyal güvenlik açıklarının da risk olmaktan çıktığını kaydeden Acar, "Eğer reform yapılmasaydı sosyal güvenlik açıkları artarak devam edecekti. GSMH'nın yüzde 5'ine çıkarak yüzde 7'lere doğru ilerleyecekti. Sosyal güvenlik açıkları artık uzun vadede ülkemiz açısından risk olmaktan çıkmıştır" dedi. Sosyal güvenlik açıklarının GSMH içerisindeki oranının her geçen gün azalarak devam ettiğine dikkati çeken Başkan Fatih Acar, "Sosyal güvenlik açıkları tedrici olarak 2030'lu yıllarda eğer önümüzdeki dönemde aldığımız kararları değiştirecek uygulamalar olmazsa GSMH'nın yüzde birlerinin altına iniyor demektir. Bu da çok önemlidir. Bunun aşağıya iniyor olması demek Türkiye'nin daha fazla yatırım yapıyor hale gelmesi, daha fazla üretim yapması demektir. Bunun içinde kısa vadede kayıt dışı ile mücadele etmemiz gerekiyor. Asgari ücret verilmediği halde asgari ücretten gelir beyanlarını bitirmemiz gerekiyor ve kayıt altına alınmaları artırmalıyız" diye konuştu.

"Teftişten önce rehberlik anlayışını ön planda tutan bir anlayışımız var"

Başkan Fatih Acar, profesyonel futbol kulüplerindeki manzaraya baktıklarını, kimin ne beyan ettiğini kontrol ettiklerini dile getirerek, çok sayıda futbol kulübünün sınıfta kaldığını söyledi. Meşhur futbolcuların ve teknik direktörlerin bir kısmının asgari ücretten gösterildiğinin anlaşıldığını belirten Acar, “Dedik ki, Bu olmaz. Acımasız bir şekilde geriye doğru her türlü denetimleri yapabilirdik, ama bunu yapmadık. İstanbul'da Federasyon Başkanı ve Kulüp Başkanlarımızla görüştük. Tablo bu, ey profesyonel futbol kulüpleri, bunu bir ay içinde düzeltin dedik. Ve bir ay içinde düzeldi” dedi. Artık asgari ücretli futbolcu, teknik direktör görmenin mümkün olmayacağını söyleyen Acar, asgari ücretin tamamının tavandan beyan edilmeye başlandığını ifade etti. Bu sorunu çözmede uyguladıkları yöntemden de bahseden Başkan Acar, “Yol gösterici davrandık. Onlar da hatalarını anladılar ve sorun çözüldü. Bizim kurum olarak teftişten önce rehberlik anlayışını ön planda tutan bir anlayışımız var” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2272 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim