• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Acar: Erteleme sözleşmenin değişeceği anlamına gelmiyor

Acar: Erteleme sözleşmenin değişeceği anlamına gelmiyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 17 Ocak 2012 tarihinde Özel Sağlık Hizmet Sunucuları ile yapılan hizmet alımı sözleşmesi çerçevesinde sektör temsilcileri ile bir araya geldi ...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 17 Ocak 2012 tarihinde Özel Sağlık Hizmet Sunucuları ile yapılan hizmet alımı sözleşmesi çerçevesinde sektör temsilcileri ile bir araya geldi.
 

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK:
- SAĞLIK HİZMETİ ALIM SÖZLEŞMESİNİN İMZALANMA SÜRESİ 6 ŞUBAT 2012 TARİHİNE UZATILDI.
- VATANDAŞIN SAĞLIK HİZMETİYLE İLGİLİ MEMNUNİYET ORANLARI YÜZDE 39'LARDAN YÜZDE 73'LERE YÜKSELDİ.
-SAĞLIK SİSTEMİNDE SORUN VAR DİYENLERİN ORANI YÜZDE 44'TEN YÜZDE 17'YE GERİLEDİ.
-YENİ SÖZLEŞMELERDE ALDIĞIMIZ KARARLARDA VATANDAŞLAR LEHİNE ÖNEMLİ DÜZENLEMELER VAR.
-DOKTORLARA BİR SAATTE 6, GÜNDE EN FAZLA 60 HASTA MUAYENE EDEBİLME ŞARTINI, HASTANELERDE BRANŞ DOKTORLARININ BEŞTE DÖRDÜNÜN SGK'LIYA BAKMASINI YANİ BRANŞLARDA YÜZDE 20'LİK BİR SERBESTLİĞİ GETİRMİŞ BULUNUYORUZ.
-AMACIMIZ SAĞLIK HİZMETİ SUNUMUNDA YAKALANAN BU STANDARDIN KORUNMASIDIR.

SGK BAŞKANI FATİH ACAR:
-SÖZLEŞME ÖZEL SAĞLIK SUNUCULARI BİRLİK VE DERNEKLERİ İLE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ ALINARAK HAZIRLANDI.
-ÖZEL HASTANELERE GİDEN VATANDAŞ ÖDEDİĞİ PARANIN NE KADARINI SGK’NIN
KARŞILADIĞINI, NE KADARINI DA ÖZEL HASTANEYE İLAVE ÜCRET OLARAK ÖDEDİĞİNİ BİLMEK İSTİYOR.
- SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARINDAN TAHSİL EDİLMESİ GEREKEN YERSİZ ÖDEMELER İLE CEZAİ ŞART TUTARLARININ, 12 AYA KADAR TAKSİTLENDİRİLMESİ KONUSUNDA DA KOLAYLIKLAR GETİRİLDİ.
- YANLIŞ YAPILMAMASI KONUSUNDA CEZA KESMEDEN UYARAN BİR SİSTEMİ KURMAK İSTİYORUZ.


Toplantıya SGK Başkanı Fatih Acar, SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Murat Karaşen’in yanı sıra Kurum bürokratları ve Özel Sağlık Hizmeti Sunucuları Temsilcileri katıldı.

Çelik: Vatandaşın Sağlık Hizmetiyle İlgili Memnuniyet Oranları Yüzde 39'lardan Yüzde 73'lere Yükseldi

SGK Erdoğan Özen Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Çelik, özel sağlık hizmeti sunucularıyla üç yıl önce yine bir araya geldiklerini hatırlatarak bundan sonra da belirli periyotlarda toplanarak sorunları ele almak istediklerini söyledi. Çelik “Son 9 yılda sağlık sisteminde önemli değişiklikler oldu. Vatandaşın sağlık hizmetiyle ilgili memnuniyet oranları yüzde 39'lardan yüzde 73'lere yükseldi. Sağlık sisteminde sorun var diyenlerin oranı ise yüzde 44'ten yüzde 17'ye geriledi. Bu olumlu oranların yakalanmasında kamu olarak üzerimize düşeni yapma
gayreti içinde olduğumuzu belirtmek isterim.” dedi.

Bakan Çelik, özel sektörle de uyumlu bir çalışma yürüttüklerini ve sağlık harcamalarına
ayrılan kaynağın 2002 yılından bugüne kadar yaklaşık 5 kat arttığına işaret ederek, 2010 yılının 10 aylık dönemine kıyasla 2011 yılının aynı döneminde özel hastanelere başvuranların yüzde 20 arttığını kaydetti.

Faruk Çelik, bu çerçevede özel hizmet sunucularına ayrılan pay 2002 yılında 564 milyon lira iken bugün bu rakamın 6 milyar 444 milyon lira olduğunu söyledi. Yeni Sözleşmelerde alınan kararlarda vatandaşlar lehine önemli düzenlemeler olduğuna vurgu yapan Bakan Çelik, “Verdiğimiz bu imkanlar ve birlikte yaptığımız çalışmalarla oluşan memnuniyetin sürdürülebilmesi noktasında yaşadığımız sorunları konuşmak için bir araya geldik. Madem bu kadar harcama, bu kadar kaynak tahsisi yapılıyor, böyle bir memnuniyet var, bunun sürdürülmesi konusundaki engeller nelerdir, bunları konuşmak için buradayız. Aldığımız kararlar kapsamında vatandaşlar lehine önemli düzenlemeler var. Doktorlara bir saatte altı, günde en fazla 60 hasta muayene edebilme şartını, hastanelerde branş doktorlarının beşte dördünün SGK'lıya bakmasını yani branşlarda yüzde 20'lik bir serbestliği getirmiş bulunuyoruz. 100 TL'nin üzerindeki işlemler için vatandaşa belge verilmesi şartını da getiriyoruz. Çünkü bu konuda Kurumumuza vatandaştan yoğun şikayetler geliyor.” şeklinde konuştu.

Çelik: Amacımız Sağlık Hizmeti Sunumunda Yakalanan Standardın Korunmasıdır

Özel hastanelere olası cezalarla ilgili indirim ve kendini savunma hakkının da sözleşmede yer aldığını bildiren Bakan Çelik, “Hastane dışında hekimlerin sorumluluğu konusu da özellikle işletmeciler tarafından talep edilen bir husustu. Bu konu da aydınlığa kavuşturuldu. Cezalarda tavan uygulaması ve taksitlendirme imkanı, özel hastanelerde bürokratik birçok kolaylıklar sağlayan, formalite bir çok evraktan hastanelerimizi kurtarmaya dönük önlemler aldık. Netice itibarıyla amacımız sağlık hizmeti sunumunda yakalanan bu standardın korunmasıdır.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak her alanda olduğu gibi diyalogdan yana olduklarını ifade eden Çelik, her meselenin konuşulabilmesi, ilgili platformların oluşturulabilmesi ve bunun özellikle kurum tarafından oluşturulmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Çelik, toplantının, sağlık sisteminin sosyal güvenlik bakış açısından nereden başlayıp nereye doğru gittiği konusunda Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirmeye dönüşecek bir sürecin ilk ayağı olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik konuşmasında KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı da andı.

SGK Başkanı Fatih Acar da, özel hastanelerle ilk kez 2007 yılında sözleşme imzalandığını geçen zaman içinde kısmi revizyonlar yapıldığını sonrasında da herhangi bir değişiklik yapılmadığını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in konuşmasının ardından sektör temsilcileri söz alarak Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesine dair görüşlerini dile getirdiler. Sektör temsilcilerinin değerlendirmelerinin ardından açıklama yapan SGK Başkanı Fatih Acar ise konuşmasında önceki sözleşmenin uygulanmasından kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek yeni sözleşmenin Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği ile Özel Hastaneler Platformu ve diğer sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin görüşleri alınarak hazırlanan sözleşmede % 80 oranında önerilerin dikkate alındığını kaydetti.

Sözleşmenin hazırlanması sürecine ilişkin bilgi veren Acar, yeni sözleşmede 31 Sağlık
Merkez Müdürlüğü çalışanları tarafından aktarılan konular ve vatandaşlardan gelen şikayetler dikkate alınarak yapılan düzenlemelerde vatandaş lehine uygulamalar ve hasta haklarının dikkate alındığını söyledi.

Cezai hükümlerde de yeni düzenlemeler yapıldığını hatırlatan SGK Başkanı, eski sözleşme hükümlerine göre bu oranlarda kesinlikle artış olmadığını, bir çoğun da azalma olduğunu belirtti.

100 TL ve üzeri işlemler için Kurumca belirlenecek bir belgenin hastaya basılı olarak ya da elektronik ortamda verilmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Fatih Acar, “Bu konuyla ilgili vatandaşlardan yüzlerce hatta binlerce şikayet Kurumumuza ulaşmıştır. Özel hastanelere giden vatandaş ödediği paranın ne kadarını SGK’nın karşıladığını, ne kadarını da özel hastaneye ilave ücret olarak ödediğini bilmek istiyor. Bu konular Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da tartışılarak karara bağlanmıştır. Hastanelerde yaşanan yoğunluk ve sizlerden gelen talep üzerine biz de faturanın 100 TL’nin altında olması halinde hasta isterse belgenin düzenlenmesi, 100 TL’nin üzerinde olması durumunda ise belge verilmesi konusunda gerekli düzenlemeyi yaptık.” dedi.

Acar: Bir Doktorun Günde 60 Hastadan Fazla Hastaya Bakması Durumunda Sağlıklı Bir Sonuç Alınamaz

Bir hekim tarafından bir günde en fazla 60 hastaya bakılabileceği konusunda da bir düzenleme yapıldığını belirten Acar, uluslararası bilimsel platformlarda da hastaya bakılması için gereken sürenin 20 dakika olarak tespit edildiğini kaydetti. Acar bir doktorun günde 60 hastadan fazla hastaya bakması durumunda sağlıklı bir sonuç alınamayacağını da ifade etti.

Savunma, itiraz, tahkim gibi üçlü bir kontrol mekanizmasının getirildiğine de dikkati çeken SGK Başkanı Acar, kasıt unsuru ile uygulamayı getirdiklerini belirterek, “Hepiniz şikayet ediyordunuz 10.000 işlem yapılan bir yerde bir kez miadı geçmiş malzeme kullanılması nedeniyle hastane ile ilgili fesih işlemi yapılıyordu. Fakat yeni düzenlemede ilgili kasıt unsuru olmadan ceza kesmeyelim diyerek, bu uygulamaya tamamen son verdik. Fesih işlemi yapılabilmesi için kasıt unsuru olması şartını ekledik.”

Bir yıl süreli fesih işlemleri ve 100 bin liranın üzerinde cezai işlem yapılan hastanelerimizin tahkime başvurmaları hakkının da getirildiğini kaydeden SGK Başkanı, daha önce bu durumlarda özel hastanelerin mahkemeye başvurmak suretiyle uzun bir süreçte yargıda uğraşmak zorunda kaldığını işaret ederek, yeni düzenlemede ise hastanelerin “Bana yapılan bu işlemi ağır buluyorum.” diyerek SGK tarafından oluşturulacak Tahkim Kuruluna başvurma haklarının olduğunu belirtti.

Acar, bu sözleşmenin yürürlük tarihinden önceki işlemlere ait cezai şart ve/veya feshe konu fiillerden, tebliğ ve itiraz aşamaları tamamlanmamış olanlar için Sağlık hizmeti Sunucularınca talep edilmesi halinde bu sözleşmenin hükümlerinin uygulanacağı hükmünün getirildiğini de belirtti.

Kurumca sağlık hizmeti sunucularından tahsil edilmesi gereken yersiz ödemeler ile cezai şart tutarlarının, 12 aya kadar taksitlendirilmesi konusunda da kolaylıklar getirildiğini, otuzun üzerinde cezada indirime gidildiğini söyleyen Acar, tüm bu düzenlemelere bakıldığında özel sağlık hizmeti sunucuları lehine düzenlemeler yapıldığının görüleceğini ifade etti.

Yeni sözleşme ile getirilen bir saatte 6, günde en fazla 60 hasta muayene edebilme şartının salgın hastalık ve kış dönemlerinde artacağı ve özel hastanelerin bu konuda mağduriyet yaşayacakları eleştirisini cevaplayan Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Murat Karaşen ise, yeni getirilen sözleşme kapsamında yaşanabilecek bu yoğunlukların da dikkate alındığını belirterek, acil olmadığı halde acile başvuran hastaların hastanelerin uygulayacağı yeşil alan uygulaması ile aşılabileceği ve acil olmayan hastalardan bu sayede ücret alınabileceği hatırlatmasında bulundu. 

Çelik: Sözleşme Süresinin Kısa Bir Süre Uzatılmasını Uygun Buluyorum. Bu Nedenle Süreyi 6 Şubat 2012 Tarihine Kadar Uzatalım

Daha sonra konu ile ilgili OHSAD Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat söz alarak görüşlerini dile getirdi. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; “Sözleşmede kararlıyız. Subjektif, kişisel yorumlarla yapılan keyfi uygulamalar varsa ortadan kaldıralım. Sistemi çok iyi bir şekle getirmek istiyoruz. Sözleşme süresinin kısa bir süre uzatılmasını uygun buluyorum. Bu nedenle süreyi 6 Şubat 2012 tarihine kadar uzatalım. Önümüzdeki hafta Antalya’da yapılacak toplantıda da bu konularda değerlendirmelerde bulunalım. Sizlerde tekrar önerilerinizi iletin ve değerlendireceğimizi bilin. Hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Bakanın toplantıdan ayrılmasından sonra söz alan Başkan Acar şunları söyledi; “Özel sağlık hizmet sunucularına nasıl daha iyi imkanlar sunabiliriz? Bunun çalışması içindeyiz. Sıkıntılarınızı biliyoruz. Tüm sorunlarınızı 2012 yılında çözeceğiz. Çözemezsek yola devam etmek mümkün değil. SGK’ya verilmiş bir görevin tamamlanması lazım ve bu işi kökten çözmemiz gerekiyor. Çalışma Bakanımız Faruk Çelik’de biz de sizleri anlıyoruz.”

Acar: Bu Sözleşmenin Sorunların Çözülmesinde Bir Başlangıç, Bir Mihenk Taşı Olmasını İstiyorum

Türkiye’de özel sağlık sigortacılığı konusunda çok iyi bir noktaya gelindiğini belirten Fatih Acar, “Daha iyiye götürmek için neler yapabiliriz? Ben bu sözleşmenin sorunların çözülmesinde bir başlangıç, bir mihenk taşı olmasını istiyorum. Sizleri de kısmen dahi olsa rahatlatmak için çeşitli iyileştirmeler, tıbbi konuda bazı açılımlar yaptık. Finansal sürdürülebilirlik açısından sizleri biraz daha rahatlatabileceğimizi düşünüyoruz. 2012 yılında da inşallah sorunların önemli ölçüde ortadan kalktığı, ayakları yere basan, sürdürülebilir bir sistemi oturtacağız.

SUT konusunda da bir çalışmamız mevcut. Sizlerinde çalışmaları varsa yetkilendireceğiniz kişilerle bir araya gelerek birlikte çalışmayı başlatalım. Ayrıca yatak ücretleri ile ilgili de yine sizleri bir nebze rahatlatmak açısından bir artış sağlayalım. Burada geriye dönük ceza işlemi uygulaması yapmayacağımızı ve Avuç içi Damar İzi Tarama Sistemini suistimal eden hastanelerin bu konuya özen göstermeleri gerektiği hususlarını da ayrıca belirtmek istiyorum.”diye konuştu.

Acar: Yanlışlar Var ise Bir Daha Yanlış Yapılmaması Konusunda Ceza Kesmeden Uyaran Bir Sistemi Kurmak İstiyoruz

Cezalar konusunda sektörün canının yandığını ifade eden Acar, “Bu bir süreçtir. İnsanların iş yapma kabiliyetini bıçak gibi değiştiremeyiz. Ama bunu da zamanla değiştireceğiz. Biraz önce Teftiş Kurulu Başkanlığından müfettişlerin gelerek geriye dönük üç yıllık incelemede bulundukları dile getirildi. Biz bu sene hazırlattığımız turne programında geriye dönük incelemeleri ortadan kaldırıyoruz. İhbar ve dilekçeler dışında cari dönemi esas alan, ileriye dönük incelemeler yapılacak.

Bu önemli bir adımdır. 11 ile indiğimizde de tüm doktor ve eczacı arkadaşlarımızı bir eğitimden geçirmemiz gerekiyor. Bir elmanın iki yarısı gibi tüm hastaneleri bir arada görmek lazım. Yanlışlar var ise bir daha yanlış yapılmaması konusunda ceza kesmeden uyaran bir sistemi kurmak istiyoruz. Toplantının sektör açısından hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

toplanti_resim1.jpg

toplanti_resim2.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6549 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim