• BIST 9693.05
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Acar, MR, sintigrafi, tomografi, röntgen gibi işlemlerde suistimale izin vermeyeceğiz

Acar, MR, sintigrafi, tomografi, röntgen gibi işlemlerde suistimale izin vermeyeceğiz
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, MR, sintigrafi, tomografi, röntgen gibi işlemlerin gereksiz yapılmasının sağlık giderlerini aşırı miktarda artırdığını söyledi. Bunların mercek altına ...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, MR, sintigrafi, tomografi, röntgen gibi işlemlerin gereksiz yapılmasının sağlık giderlerini aşırı miktarda artırdığını söyledi. Bunların mercek altına alınacağını ifade eden Acar, "2012 yılı, suistimalin çokbüyük oranda ortadan kaldırıldığı bir dönem olacak." dedi. Acar, vatandaşların bu konuda da hassas olmasını istedi.


Zaman'ın 22 Şubat'ta 'MR'da dünyayı geçtik, devlet önlem alacak' başlığıyla verdiği haber ses getirdi. Haberde MR ve röntgen çektirmede Türkiye'nin, dünya ortalamasının çok üstünde olduğu rakamlarla aktarılıyordu. Buna göre OECD ülkelerinde binde 46 olan MR çektirme oranı, Türkiye'de binde 67'lere kadar çıkıyordu. Haberde, MR için devletin kasasından çıkan miktarın artması üzerine SGK'nın harekete geçtiği aktarılmıştı. SGK Başkanı Fatih Acar, SGK Karadeniz bölge müdürleri ile Samsun'da bir araya geldi. Acar, koordinasyon toplantısı öncesinde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Özel hastanelerdeki gereksiz sağlık harcamalarının ve şişirilmiş faturaların önüne geçebilmek için aldıkları önlemleri anlattı. Yıl sonuna kadar sağlık harcamalarında önemli oranda düşüş yaşanacağını söyledi. Buna yönelik 1 Mart'tan itibaren bin 286 hastanenin denetimden geçirileceğini aktardı.

Fatih Acar, 1 Temmuz'da hayata geçecek olan Avuç İçi Damar Okuma Sistemi'nin (Biyometrik Kimlik Doğrulama) buna büyük katkı yapacağını vurguladı. Bazı özel hastanelerde kişinin TC numaraları kullanılarak hastaneye gitmiş ve muayene olmuş gibi gösterildiğinin tespit edildiğini söyledi. Acar, "1 Temmuz tarihine kadar özel hastanelere bu teknik altyapıyı kurma zorunluluğu getirdik. Kişi hastaneye gittiğinde, o mudur değil midir görmüş olacağız. Sonuçta avuç içi damar izi kişiye özel. Muayene, kimlik tespitinden sonra başlayacak. Hedefimiz inşallah yıl sonuna kadar üniversite hastanelerinde de bu işi tamamlamak. Daha sonra da tabii ki devlet hastanelerinde de düşünüyoruz. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen İntibak Yasası'nın içerisine bunu da koydurduk. Artık kurum olarak bu uygulamaya geçmemizde hiçbir engel kalmadı." bilgisini verdi.

Fatih Acar, özel hastanelerde çekilen gereksiz filmlerin önüne geçmek için de çalışma başlatacaklarını aktardı. Acar, "Yani bir kişi hastane hastane gezip bu filmlerden çektiriyor ve bu da kuruma fatura ediliyorsa olmaz. Bunun önünü almak zorundayız. Türkiye, sağlık teminat paketi açısından bakıldığında dünyanın birçok ülkesinin üzerinde vatandaşlarına sağlık imkanı sunan bir ülke. Ama tabii ki bunun da sürdürülebilir olması gerekiyor. O anlamda da vatandaşlarımıza önemli görevler düşüyor. Devlet hepimizin devleti. Gereksiz harcamaya sebep olabilecek uygulamalardan vatandaşlarımızın kaçınması gerekiyor. Bu tip gereksiz uygulamalar kuruma çok büyük finansman yükü getiriyor. Giderlerimiz içinde çok önemli bir paya sahip. Bu giderlerimizin sağlıklı olması için vatandaşlarımızın göstereceği hassasiyetler de önemlidir." ifadelerini kullandı.

FATİH YALÇINER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6836 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim